Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κρίση χρέους δεν είναι ηθική αλλά πρόβλημα κακής ηγεσίας

Ο Mehdi Hasan, πολιτικός αναλυτής στο φιλελεύθερο βρετανικό περιοδικό New Statesman, σε άρθρο του στη διαδικτυακή ‘HUFFINGTON POST’, με τίτλο «Why It’s Misguided to Treat the Eurozone Crisis as a Morality Tale About ‘Lazy’ Southerners», επισημαίνει, ότι «στην Ελλάδα η λιτότητα εξακολουθεί να σκοτώνει».

Το άρθρο δημοσιεύεται με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο 13χρονης στη Θεσ/νίκη από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα.

Ο Hasan προβάλλει μεταξύ άλλων τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, (όπου 1 στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος και περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δεν μπορούν να βρουν δουλειά), τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών και τη μείωση του αριθμού γεννήσεων.

Παράλληλα, ο αναλυτής συντάσσεται με την άποψη του διακεκριμένου οικονομολόγου Paul Krugman και του αναλυτή των FT, Martin Wolf, ότι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μοντέρνο παραμύθι ηθικής που κάνει λόγο για τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους, καθώς όπως διευκρινίζει ο ίδιος, τα ποσοστά ρεκόρ χρέους προκλήθηκαν από τραπεζικά δάνεια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ενώ η κρίση προκάλεσε την κατάρρευση των εισοδημάτων από τη φορολογία, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα στη χώρα αυτή, η οικονομική ύφεση δεν προκλήθηκε από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες ή το δημόσιο χρέος, αλλά από την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, κυρίως στον κτηματομεσιτικό και τον τραπεζικό τομέα. Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ηθικολογούμε περί χρέους, τονίζει ο Hasan, είναι για να αποφύγουμε την επιλεκτική υποκρισία. Και αυτό γιατί τα χρόνια πριν την οικονομική ύφεση, π.χ. τη διετία 2003 – 2004, η Γερμανία είχε κατ΄εξακολούθηση παραβιάσει τους κανόνες περί ελλείμματος στον προϋπολογισμό όπως αυτοί περιγράφονταν στο Ευρωπαϊκό σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας.

Επίσης, ο τότε Γερμανός Καγκελάριος Gerhard Schroder, ζήτησε να εξαιρεθεί η χώρα του από τις κυρώσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται, το 2006 όταν η Ισπανία και η Ιρλανδία παρουσίαζαν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους, η Γερμανία είχε έλλειμμα και το 2008, όπως απεκάλυψε έρευνα του Bloomberg, υπερχρεωμένες γερμανικές τράπεζες και ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έλαβαν μυστικά δάνεια από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Τέλος, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης  χρέους απαιτεί θαρραλέους και οξυδερκείς ηγέτες, όπως ήταν ο Konrad Adenauer ή ο Charles de Gaulle και όχι πολιτικούς όπως η Angela Merkel και ο François Hollande.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αρλουμπες .
    Οι ...¨ ηγετες ¨ μαριονέτες υπακουσαν πίστα σε Εθνοκτονα σχέδια .
    Δεν υπάρχει καμία κρίση .
    Εθνικές κυβερνήσεις και εθνικές τράπεζες και αύριο το πρωί , ΛΕΥΤΕΡΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]