Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απαντήσεις εδώ και τώρα για τον νεο-οθωμανισμό


Τέσσερα γεγονότα αμέσως ή εμμέσως συνδεδεμένα με το Κυπριακό είχαμε κατά τις τελευταίες ημέρες. Θυμίζω: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε κοινό πλαίσιο αρχών με τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ερογλου. Η βασική διαφωνία έγκειται στη μορφή του κράτους αν και όταν επιτευχθεί «λύση». Ο Κύπριος Πρόεδρος ζητεί μία ομοσπονδία διζωνική και δικοινοτική με αδιαίρετη κυριαρχία. Ενα κράτος με δύο γεωγραφικές ζώνες, ελληνική και τουρκική, που θα αποτελούν κοινή ομοσπονδία. Οι Τουρκοκύπριοι μιλούν για «αδιάλυτη» και όχι αδιαίρετη κυριαρχία, άρα ζητούν δύο κράτη με χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους.

Ο προκλητικός Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ήλθε στην Αθήνα, μας διάβασε μερικά κεφάλαια από το μανιφέστο του νεοοθωμανισμού -ο οποίος ηττάται σε όλα τα μέτωπα- και πρότεινε μία λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Ζήτησε την επιβίωση ιδεών από το διχοτομικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν και αποκάλεσε τον κ. Αναστασιάδη Πρόεδρο των Ρωμιών της Κύπρου. Του αρνήθηκε την ιδιότητα που του αναγνωρίζουν όλα τα κράτη του ΟΗΕ, δηλαδή του νομίμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο Πεδίο Βολής Κρήτης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία εκτόξευση αντιαεροπορικού πυραύλου τύπου S-300. Οι πύραυλοι αυτοί, ρωσικής κατασκευής, είχαν παραγγελθεί από την κυπριακή κυβέρνηση επί προεδρίας του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη. Η κυβέρνηση Κ. Σημίτη, που οδήγησε σε πολλές εθνικές ταπεινώσεις την Ελλάδα, πίεσε τον Κληρίδη να μη φθάσουν ποτέ οι πύραυλοι στην Κύπρο. Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου υπονομεύθηκε από τους «εκσυγχρονιστές», οι οποίοι δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν την Τουρκία!

Ο θάνατος και η μεγαλοπρεπής κηδεία του Νέλσον Μαντέλα έφεραν στο προσκήνιο μία αποκάλυψη. Το σχέδιο της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, που συζητείται σήμερα στην Κύπρο, είχε προταθεί στον Μαντέλα από το ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής. Τότε ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απέρριψε, διότι κατάλαβε ότι έτσι θα διαιωνίζονταν το Απαρτχάιντ και η επιβολή μιας λευκής μειοψηφίας εις βάρος των μαύρων. 
Δημιουργείται η απορία: Γιατί ένα τέτοιο σχέδιο το συζητούν σήμερα οι Ελληνοκύπριοι;
Ποιος τους πιέζει να το δεχθούν; Γιατί κάποιοι θέλουν να νεκραναστήσουν το σχέδιο Ανάν που καταψηφίσθηκε από τον κυπριακό Ελληνισμό;

Είναι προφανές ότι Αγκυρα και τουρκοκυπριακή ηγεσία προωθούν τη διχοτόμηση και τη νομιμοποίηση του Αττίλα και των τετελεσμένων της εισβολής. Είναι καιρός να σταματήσουν αυτοί οι ατέρμονες και αναποτελεσματικοί διάλογοι και να προβεί ο Ελληνισμός σε αλλαγή τακτικής. Επί παραδείγματι, μπορούμε να κάνουμε τα ακόλουθα:

Να δηλώσουμε ότι συζητούμε μόνο για ένα ενιαίο κράτος της Κύπρου και όχι για μία διζωνική ομοσπονδία που ουσιαστικά οδηγεί σε δύο κράτη. Κάθε συζήτηση θα έχει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων-κουβαλητών που αλλοιώνουν τη νόμιμη σύνθεση του πληθυσμού.

Να φέρουμε σε όλα τα διεθνή βήματα τις καταγγελίες της Κυπρίας ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους ότι οστά Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων βρέθηκαν σε τουρκικές φυλακές. Επίσης, την καταγγελία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ ότι οι Τούρκοι πέταξαν στη θάλασσα οστά από τάφους Ελληνοκύπριων εκτελεσθέντων.

Να επαναφέρουμε στην Κύπρο τους πυραύλους S-300 και να δώσουμε νέα πνοή στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου. Τι θα φοβηθούμε; Οτι θα αντιδράσει βιαίως η Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τον φόβο δύο κουρδικών αυτόνομων περιοχών στη Συρία και στο Ιράκ και η οποία ηττάται σε όλα τα μεσανατολικά μέτωπα;

Να μιμηθούμε σε διπλωματικό επίπεδο την αξιοπρέπεια της Σερβίας, η οποία ματαίωσε τη διάσκεψη με τη Τουρκία και τη Βοσνία λόγω των νεοοθωμανικών δηλώσεων του Ερντογάν.

Ο νεοοθωμανισμός υποχωρεί παντού. Ας μην του χαρίσουμε μία επιτυχία στο Κυπριακό.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]