Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία χτυπιέται από σκάνδαλο εξαγοράς πολιτικών

Τα δολάρια του Μπαγίς

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση Ερντογάν, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με διαρροές η Εισαγγελία έχει στα χέρια της οπτικό υλικό στο οποίο εμφανίζεται ο αρμόδιος υπουργός για θέματα της ΕΕ της κυβέρνησης του AKP, Εγκεμέν Μπαγίς, να χρηματίζεται με 1,5 εκατομμύριο δολάρια από γνωστό επιχειρηματία.

Παράλληλα φωτογραφίες από την αστυνομική επιχείρηση στα σπίτια των γιων τριών υπουργών, του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, διέρρευσαν στην εφημερίδα «Ραντικάλ».

Σε αυτές φαίνονται ευρήματα της έρευνας των αστυνομικών αρχών, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα. Επιπλέον το φως της δημοσιότητας είδαν και λεπτομέρειες από την αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του τραπεζίτη της Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν συνολικά 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος είναι ένας από τους 52 συλληφθέντες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Μαζί με τον Ασλάν προσήχθη και η σύζυγός του, η οποία σε τηλεφωνική συνομιλία που παρακολούθησε η αστυνομία ακούγεται να λέει: «Εφτασαν τα πράσινα».

Από αριστερά, ο υπουργός για θέματα της ΕΕ Εγκ. Μπαγίς, ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Τσαγλαγιάν και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Γκιουλέρ της κυβέρνησης Ερντογάν που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς
Από αριστερά, ο υπουργός για θέματα της ΕΕ Εγκ. Μπαγίς, ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Τσαγλαγιάν και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Γκιουλέρ της κυβέρνησης Ερντογάν που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ», οι εισαγγελείς που χειρίζονται ύστερα από τις καταγγελίες σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς που έγιναν πριν από έναν χρόνο διέταξαν την παρακολούθηση των τηλεφώνων πολλών πολιτικών αξιωματούχων, του Ταγίπ Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου!

Οι αποκαλύψεις, που σύμφωνα με τα περισσότερα διεθνή μέσα είναι αποτέλεσμα της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Tούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πνευματικού ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ, Φετουλάχ Γκιουλέν, πυροδότησαν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε μέσω της αποπομπής 5 υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα από τις θέσεις τους απομακρύνθηκαν και ξεκίνησε έρευνα εναντίον τους οι επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, του Τμήματος Λαθρεμπορίας, της Αντιτρομοκρατικής, του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος και της Αμεσης Δράσης. Μετά το πρώτο κύμα αποπομπών στην Κωνσταντινούπολη, αργά το βράδυ αποπέμφθηκαν επίσης άλλοι 18 αξιωματικοί της αστυνομίας από την Αγκυρα. Οπως ανέφερε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, οι αποπομπές έγιναν με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Παράλληλα με εντολή του εισαγγελέα Τουράν Τσολακαντί εξαιτίας του όγκου των πληροφοριών και της έρευνας θα ασχοληθούν επιπλέον δύο εισαγγελείς, που θα εργαστούν μαζί με τον Τσελάλ Καρά, τον Μεχμέτ Γιουτζέκ και τον Ζεκερία Οζ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ονόματα των δύο νέων εισαγγελέων δεν έγιναν γνωστά. Οι εισαγγελείς ερευνούν συνολικά τρεις διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες όμως έγιναν γνωστές στο κοινό ταυτόχρονα. Η πρώτη, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αφορά τις δραστηριότητες του γνωστού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, η δεύτερη τον δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ και την άδεια για κατασκευή ενός ξενοδοχείου (εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας) και η τρίτη αφορά τον γιο του υπουργού Περιβάλλοντος και δωροδοκίες για την παροχή αδειών κατασκευής σε επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Αλί Αγιάγλου.

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»
Συνωμοσία καταγγέλλει ο Ερντογάν
Μια «βρώμικη επιχείρηση» εναντίον της κυβέρνησής του, η οποία συνδέεται με τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού, βλέπει ο Τούρκος πρωθυπουργός πίσω από τη δικαστική έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι γιοι τριών υπουργών της Τουρκίας.

«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες 10 χώρες στον κόσμο (...), ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό (...) και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Αγκυρα και τόνισε: «Διεξάγεται μια βρόμικη επιχείρηση (...). Δεν θα αποδεχθούμε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς». Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους την επομένη των 52 συλλήψεων αποπέμφθηκαν για κατάχρηση εξουσίας και ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι.

Σε ανάλογο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε κάνει λόγο για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης» χωρίς να κατονομάζει αυτούς που πιστεύει ότι κρύβονται από πίσω και είχε απευθύνει έκκληση στην αντιπολίτευση «να μην κρίνει εκ των προτέρων ενόχους τους κατηγορουμένους».
«Συνιστά αδίκημα η παραβίαση της μυστικότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «τη στιγμή που εμείς ως κυβέρνηση δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε φέρτε μας τα στοιχεία, το γεγονός ότι γίνονται διαρροές είναι ψυχολογική επιχείρηση». Αργότερα ο Αρίντς δήλωσε ότι οι επικρίσεις του σχετικά με τη δικαστική έρευνα δεν έχουν ως στόχο το κίνημα του ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αλλά έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή Έθνος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]