Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λεηλασίες εκκλησιών στην Θράκη, από "ληστές" και "βάνδαλους"...

Σε μία νύχτα έκλεψαν τις εκκλησίες Ιασίου και Εβρένου
Έκλεψαν την κολυμπήθρα, αλλά την παράτησαν σε δρόμο κοντά στο ναό του Αγίου Τρύφωνα
Αφαίρεσαν το δίσκο για τη σταυροπροσκύνηση όπου οι πιστοί βάζουν τα λουλούδια, καινούργια εξαπτέρυγα, παλιά δισκοπότηρα, ακόμα και ένα χάλκινο μεγάλο σκεύος που συνήθως χρησιμοποιείται σε θρησκευτικά πανηγύρια


Στόχος διαρρηκτών και μάλιστα την ίδια νύχτα με διαφορά λίγης ώρας έγιναν δύο ναοί στην επαρχία των Σαπών Ροδόπης. 
Τις εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιάσιο και του Αγίου Τρύφωνα στον Έβρενο, έβαλαν στο μάτι οι άγνωστοι δράστες και επέλεξαν να δράσουν μία βροχερή νύχτα με πολύ κρύο, κατά τη διάρκεια της οποίας κανένα καφενείο στα δύο χωριά δεν ήταν ανοιχτό και οι άνθρωποι προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες. Κανένας από τους ηλικιωμένους, σε πλειοψηφία, κατοίκους των δύο χωριών δεν αντιλήφθηκε την παράνομη δράση των άγνωστων, που εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και τη βροχή, έκαναν ανενόχλητοι τη «δουλειά» τους. Και στις δύο περιπτώσεις οι άγνωστοι κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, σπάζοντας τα κάγκελα από το παράθυρο για να εισέλθουν στους ναούς και αφαιρώντας από μέσα ιερά σκεύη, που θα μπορούσαν να πουλήσουν για το υλικό κατασκευής τους και όχι εικόνες. 
ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Το δίσκο για τη σταυροπροσκύνηση όπου οι πιστοί βάζουν τα λουλούδια, καινούργια εξαπτέρυγα, παλιά δισκοπότηρα, λεπτά του ευρώ που είχε συγκεντρωμένα σε ένα ποτήρι ο ιερέας, πήραν μαζί τους οι κλέφτες από το ναό της Παναγίας Ιασίου. Έκοψαν τα κάγκελα, έσπασαν το τζάμι και ξεκλείδωσαν το παράθυρο, για να μπορέσουν να μπουν μέσα. Λεφτά δε βρήκαν, παρά ελάχιστα σεντς, τα οποία δε δίστασαν να πάρουν, ενώ αφαίρεσαν ακόμα και τα έγγραφα που στέλνει η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής στους ναούς για τα κηρύγματα της Κυριακής. 

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ
Με ανάλογο τρόπο έδρασαν και στον Έβρενο οι κλέφτες και μάλιστα την ίδια νύχτα. Μπήκαν από το παράθυρο στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, αφού έκοψαν τα προστατευτικά κάγκελα και από εκεί αφαίρεσαν τα εξαπτέρυγα που υπήρχαν στην Αγία Τράπεζα. Μάλιστα τα έσπασαν για να μπορέσουν να τα μεταφέρουν, ένα δισκοπότηρο, ένα χάλκινο μεγάλο σκεύος που συνήθως χρησιμοποιείται σε θρησκευτικά πανηγύρια. Δε δίστασαν να κλέψουν ακόμα και την κολυμβήθρα, αλλά για κάποιο λόγο, είτε λόγω βάρους, είτε γιατί φοβήθηκαν μήπως κάποιος τους αντιληφθεί, την παράτησαν σε δρόμο κοντά στην εκκλησία. Περίοικοι είδαν την πεταμένη κολυμβήθρα και ειδοποίησαν τους ανθρώπους που αποτελούν την επιτροπή του ναού για να την παραλάβουν και να την επιστρέψουν στο χώρο της. 

Όπως είναι φυσικό οι κλοπές προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους, αλλά και στον ιερέα Ευάγγελο Μυλωνά, ο οποίος να σημειωθεί ότι ασκεί τα καθήκοντά τους και στις δύο εκκλησίες, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να στελεχώσουν τις εκκλησίες των χωριών με τους λιγοστούς κατοίκους. Ο ίδιος, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Χ» αντιλήφθηκε την επομένη το πρωί τη διάρρηξη στην εκκλησία του Ιασίου και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε και για τη διάρρηξη στον Έβρενο. 

Ασυνείδητοι που δεν σέβονται ούτε ιερό ούτε όσιο, δρουν παράνομα εκμεταλλευόμενοι κυρίως την προβληματική αστυνόμευση στην περιοχή των Σαπών.

Δήμητρα Συμεωνίδου 
Πηγή "Χρόνος"

Σχόλιο ιστολογίου: Αν και η Αστυνομία δεν έχει εκδώσει κάποιο δελτίο τύπου στο οποίο να αναφέρει την κατεύθυνση των ερευνών της, λόγω του ύφους, του ήθους και "φύσης" των κλοπιμαίων, θεωρείται πως η δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να είναι ληστεία από αθίγγανους, οι οποίοι προσπάθησαν να κλέψουν χάλκινα αντικείμενα, τα οποία μπορούν σχετικά εύκολα να μεταπωληθούν ως χαλκός.
Και οι δύο, όμως, περιπτώσεις, έχουν "ενδείξεις" στοχευμένα ιερόσυλης πράξης, και δεν θεωρείται απίθανο να έγιναν με προσυνεννόηση των "διαρρηκτών". Να σημειωθεί πως οι εκκλησίες βρίσκονται σε μία περιοχή που δεν καλύπτεται εύκολα από την Αστυνομία (λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί), ενώ τα παρακείμενα χωριά είναι μουσουλμανικά και θεωρούνται "πυρήνες" του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.
Φυσικά, δεν περιμένουμε επίσημες αντιδράσεις, ούτε να διαταχθεί η αστυνομία για ενδελεχή έρευνα, αφού η περίπτωση να προσκρούσουν οι έρευνες σε ομάδα τουρκοφρόνων (ή και γκρίζων λύκων) θεωρείται απευκταία, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης...
Πρόκειται -ακριβώς- για την αθηναϊκή πολιτική του "σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω", η οποία ακολουθείται και ενισχύεται από τοπικούς κομματικούς παράγοντες που -για ψηθοφηρικές σκοπιμότητες- ενισχύουν με την σιωπή και την απραξία τους αυτού του είδους τους βανδαλισμούς.
Εμείς, απλά αναρωτιόμαστε, τι θα είχε συμβεί εάν είχε γίνει διάρρηξη και κλοπή αντικειμένων σε ένα τζαμί της περιοχής... Απλά αναρωτιόμαστε...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]