Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτική κατασκοπεία: «Ένας καλός πράκτορας αξίζει όσο ένας ολόκληρος στρατός»

Η στρατιωτική κατασκοπεία είναι τόσο παλιά, όσο και οι ίδιοι οι πόλεμοι. Θεωρείται ως ένας απαραίτητος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων του κράτους. Από τη στιγμή της δημιουργίας των Ρως του Κιέβου και μέχρι τη σημερινή εποχή μπορεί κανείς να βρει πολλά επιτυχημένα παραδείγματα κατασκοπευτικής δράσης προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Στην αρχαία Ρωσία για την κατασκοπευτική δραστηριότητα στην Ανατολή χρησιμοποιούσαν την εμπορική «κάλυψη». Ένας Άραβας χρονογράφος του 10ου αιώνα διηγείται ότι το έτος 838 απεσταλμένοι του Ρώσου πρίγκιπα έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια στη Βαγδάτη υποδυόμενοι Ρώσους εμπόρους και συγκέντρωναν εκεί σημαντικές πληροφορίες για τις βυζαντινο-αραβικές σχέσεις.

Με την υιοθέτηση του Χριστιανισμού στη Ρωσία, για την κατασκοπευτική δραστηριότητα των Ρώσων πριγκίπων ευρεία χρήση απέκτησε η θρησκευτική κάλυψη. Τους ιερείς, που πραγματοποιούσαν προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ και τους Άγιους Τόπους, χρησιμοποιούσαν ενεργά για τη συλλογή κατασκοπευτικής πληροφορίας.

Για τα ρωσικά πριγκιπάτα, που βρίσκονταν υπό στρατιωτική πίεση και από τη Δύση και από την Ανατολή, η κατασκοπεία ήταν μία από τις κύριες συνθήκες επιβίωσης. Τον 13ο αιώνα ο πρίγκιπας Αλεξάντρ Νέφσκι προσωπικά ανέπτυσσε όλες τις στρατιωτικές και εξωτερικής πολιτικής εκδηλώσεις. Όταν το 1240 τα σουηδικά στρατεύματα εμφανίστηκαν στις εκβολές του ποταμού Ιζόρα, στα σύνορα του Νόβγκοροντ υπηρετούσαν στρατιώτες από τις τοπικές φυλές. Έτσι, παραθαλάσσια παρακολουθούσαν ένοπλοι άνδρες από τη φυλή Βοντ. Ο επικεφαλής ενός φυλακίου, όπως μαρτυρεί η χρονογραφία, ανακάλυψε ένα σουηδικό στόλο και ό,τι είδε το ανέφερε στον Αλεξάντρ. Λαμβάνοντας τις πληροφορίες, οι κάτοικοι του Νόβγκοροντ επιτέθηκαν ξαφνικά. Οι εχθροί νικήθηκαν, όσοι απέμειναν διέφυγαν με τα άθικτα πλοία. Οι απώλειες των κατοίκων του Νόβγκοροντ ήταν πολύ μικρές.

Τον 14ο αιώνα ο πρίγκιπας Ντμίτρι της Μόσχας, στη διάρκεια της προετοιμασίας για μία αποφασιστική μάχη με τους Μογγόλους κατακτητές, έστειλε απεσταλμένο στον ηγεμόνα στη Χρυσή Ορδή με πολύ χρυσό, ασήμι και δύο μεταφραστές. Εκεί «μέσω πιστών ανθρώπων» ο απεσταλμένος έμαθε για τα σχέδια του ηγεμόνα να πραγματοποιήσει πορεία προς τη Ρωσία, ενώνοντας τις δυνάμεις με τα στρατεύματα του Λιθουανού πρίγκιπα Γιαγκάιλα και τον πρίγκιπα Ολέγκ του Ριαζάν. Αυτοί σκόπευαν να ενωθούν και να επιχειρήσουν κοινή πορεία προς τη Μόσχα. 
Λαμβάνοντας από τον απεσταλμένο την είδηση αυτή, ο πρίγκιπας Ντμίτρι αποφάσισε να προλάβει τους εχθρούς και να διαλύσει τα στρατεύματα του ηγεμόνα πριν την έλευση των συμμάχων του. Έτσι, με τη βοήθεια της κατασκοπείας ο πρίγκιπας Ντμίτρι δεν επέτρεψε την ένωση των Μογγόλων με τους Λιθουανούς, γεγονός που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη νίκη των ρωσικών στρατευμάτων.
Ωστόσο, μέχρι μία επαγγελματική κρατική κατασκοπευτική υπηρεσία ήταν ακόμα μακρυά. 

Η πρώτη κρατική υπηρεσία τέτοιου είδους είχε δημιουργηθεί την εποχή του Ιβάν Δ΄ του Τρομερού.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κων/νε ωραία και χρήσιμα όλα αυτά σαν παραδείγματα για τη χρησιμότητα των κατασκόπων αλλά θα συνιστούσα να ξανααναρτήσεις το πολύ ωραίο "Η Τέχνη του Πολέμου" του Sun Tzu που το τελευταίο του κεφάλαιο το αφιερώνει στους Κατασκόπους και τη χρησιμότητά τους... Βέβαια σήμερα θεωρώ ότι πολλά έχουν αλλάξει με τα σύγχρονα μέσα όμως η φιλοσοφία παραμένει η ίδια... Επίσης θεωρώ ότι μια σύγχρονη κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει τόσο πολύ πλέον να ξέρει τις στρατιωτικές δυνατότητες του αντιπάλου γιατί λίγο - πολύ αυτές είναι γνωστές (όλοι τους ίδιους πάνω - κάτω προμηθευτές διαθέτουν και από τους δορυφόρους μπορούν να γνωρίζουν τις θέσεις διασποράς) αλλά θα πρέπει να την ενδιαφέρουν οι προθέσεις (σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο κυρίως) της αντίπαλης κυβέρνησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]