Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο κέντρο του τυφώνα

Βιώνουμε μία μάλλον «επίπλαστη νηνεμία», ενώ γύρω μας μαίνεται η καταιγίδα των καταιγίδων – τα σημαντικότερα γεγονότα του 2014 στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., η θετική ή αρνητική εξέλιξη των οποίων θα είναι κρίσιμη για τον πλανήτη 
Πόσες χιλιάδες χρόνια πολεμάμε αγκιστρωμένοι στα βουνά της πατρίδας μας – κύματα απανωτά μας ρίχνονται οι βάρβαροι και αντέχουμε. Και δεν αντέχουμε μονάχα – βρήκαμε καιρό, αντλήσαμε δύναμη και δώσαμε στον κόσμο τα δύο, τα πιο πολύτιμα αγαθά: ελευθερία στην ψυχή, καθαρότητα στο μυαλό. Εφεύραμε το συλλογισμό και βάλαμε τάξη στο χάος – ελευθερώσαμε την ψυχή από το φόβο” (Καζαντζάκης).
Το έργο «Αυγή και Χρυσή Αυγή» το έχουμε ξαναδεί, αναφέρει δημοσιογράφος στο βιβλίο του (όλα πρέπει να τα διαβάζει κανείς, εάν θέλει να παραμένει, ή δυνατόν, αντικειμενικός), τονίζοντας πως άλλοι σώζουν την Ελλάδα ερήμην των Ελλήνων, άλλοι υποδύονται τους Έλληνες, άλλοι τους αντιστασιακούς, άλλοι τους καταδότες και άλλοι τους αντιφασίστες.

Παράλληλα, θεωρεί ότι βιώνουμε έναν ιδιότυπο, ψυχρό εμφύλιο πόλεμο, χωρίς ένοπλες εχθροπραξίες, αφού βασιλεύει παντού το μίσος, σε όλες του τις εκφάνσεις – ενώ πιστεύει πως «δεν θα ήταν τύραννος ο Καίσαρας (ο πρωθυπουργός), εάν δεν ήταν πρόβατα οι Ρωμαίοι (οι Πολίτες)» (Shakespeare).

Για την τεκμηρίωση της «γενικά περί αντιπολίτευσης» άποψης του, χρησιμοποιεί τα κείμενο ενός Βούλγαρου (!) αναλυτή, σύμφωνα με το οποίο βιώνουμε την ακραία ιθαγενή εκδοχή ενός ευρωπαϊκού «λαϊκίστικου κύματος», το οποίο είναι φτιαγμένο από θυμό, από μίσος κατά των ελίτ, από πολιτική ασάφεια, από «ισοπεδωτική» επιθυμία, από πολιτιστικό συντηρητισμό, από ευρωσκεπτικισμό ενισχυμένο με αντικαπιταλισμό, από δεδηλωμένο εθνικισμό, από λανθάνουσα ξενοφοβία, καθώς επίσης από όσο περισσότερο ρητορική γίνεται εναντίον της διαφθοράς – από ένα υβρίδιο «Τσίπρα-Καμένου», όπως το χαρακτηρίζει.

«Όταν τις νύχτες σκέφτομαι την Ελλάδα, χάνω τον ύπνο μου» θα έλεγε κανείς, μιμούμενος τον Χάινε και τα λόγια του για τη Γερμανία, διαβάζοντας τα παραπάνω – πόσο μάλλον όταν γνωρίζει τις αντιφατικές θέσεις του δημοσιογράφου στο παρελθόν, ο οποίος δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως ήταν αμέτοχος στην «προπαγανδιστική χειραγώγηση» που υπηρέτησαν πιστά (ανόητα) ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μας.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, επειδή τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, καθώς επίσης ολόκληρος ο υπόλοιπος πλανήτης, ευρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» αφού βιώνουμε μία «επίπλαστη νηνεμία», ενώ γύρω μας μαίνεται η καταιγίδα και ελλοχεύει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος (σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο), εμπλουτισμένος με κοινωνικές αναταραχές και με εμφυλίους, είναι ίσως σκόπιμο να αναφέρουμε ορισμένους «δυνητικούς κινδύνους» του 2014 – ελπίζοντας να μην επαληθευθούν ούτε αυτοί, αλλά ούτε και ο κανόνας, με βάση τον οποίο όλες οι νομισματικές ενώσεις «καταρρέουν εκκωφαντικά», εάν δεν εξελιχθούν άμεσα σε πολιτικές.

(α)  Την 1η Φεβρουαρίου θα αλλάξει η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. – του ισχυρότερου ίσως πιστωτικού ιδρύματος στον πλανήτη. Εάν συνεχισθεί η παράδοση (Η κατάρα της Fed), η νέα διοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία τριπλή δοκιμασία: με τις τιμές των μετοχών, με την ισοτιμία του δολαρίου και με τα ομόλογα – με την καταιγίδα των καταιγίδων.

Στην περίπτωση που θα σταματήσουν εντελώς τα πακέτα ρευστότητας, σταδιακά έως τα τέλη του 2014, όπως ανακοινώνεται έμμεσα, θα δημιουργηθούν μεγάλες αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές – με την Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα και, κυρίως, την Τουρκία, να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες είναι οι βασικότεροι χρηματοδότες των χωρών αυτών, έχοντας παράλληλα υπερβολικά διογκωμένους ισολογισμούς, όσο και οι ισχυρές εξαγωγικές χώρες της ηπείρου μας (Γερμανία, Ολλανδία), θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες – επίσης οι χώρες εξαγωγής ενέργειας και πρώτων υλών, όπως η Ρωσία, η Αυστραλία, η Μ. Ανατολή και ο Καναδάς.

(β)  Την Άνοιξη θα ξεκινήσει η ΕΚΤ τον έλεγχο των τραπεζικών Ισολογισμών, με την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων (stress test). Οι κίνδυνοι που πιθανότατα θα προκύψουν δεν είναι καθόλου αμελητέοι – με τις ιταλικές, τις γαλλικές, τις ισπανικές αλλά και τις γερμανικές τράπεζες να απειλούνται σε μεγάλο βαθμό.
 
Εάν τυχόν κάποιες από αυτές αμφιταλαντευθούν, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα (domino effect) – επειδή δεν έχει επιτευχθεί μία λειτουργική τραπεζική ένωση της Ευρώπης, αφού αυτό που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μόνο ως ένα κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Ενδεχομένως τότε θα «επιστρέψει δριμύτερη», πολύ πιο επικίνδυνη, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης – γεγονός που ήδη προκαλεί συζητήσεις στις αγορές, όσον αφορά τη μαζική αγορά δημοσίων ομολόγων, άρα την αύξηση της ποσότητας χρήματος και την υποτίμηση του ευρώ, εκ μέρους της ΕΚΤ.

(γ)  Στις 22 Μαΐου θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές – γεγονός που σημαίνει πως ήδη από τον Απρίλιο θα σταματήσουν όλες οι εργασίες στις Βρυξέλες. Νικητές θα είναι πιθανότατα τα ακραία κόμματα – τα περισσότερα από τα οποία είναι εναντίον του κοινού νομίσματος, ενώ αρκετά δεν αποδέχονται ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι αντιευρωπαϊκή – με όλα όσα συνεπάγεται για το ευρώ, καθώς επίσης για τον υπόλοιπο πλανήτη. Η παράλληλη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στη Ελλάδα θα δώσει ένα επί πλέον ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση – εάν επιβιώσει βέβαια μέχρι τότε, μετά τα αλλεπάλληλα τρομακτικά λάθη και τις εγκληματικές σχεδόν παραλείψεις της.

(δ)  Στις 25 Μαΐου ακολουθούν οι εθνικές εκλογές στο Βέλγιο – όπου είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν σημαντική επιρροή οι Φλαμανδοί εθνικιστές. Εάν προβλέπουμε σωστά, η πρωτεύουσα της Ευρώπης θα χωριστεί σε δύο στρατόπεδα – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για το Βέλγιο, τα οικονομικά στοιχεία του οποίου είναι επιεικώς άθλια, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ.

(ε)  Τον Οκτώβριο θα αναλάβει η ΕΚΤ την επίβλεψη των ευρωπαϊκών τραπεζών – ενώ έχει αποφασιστεί πως μέχρι τότε θα πρέπει να αποσβεσθούν (διαγραφούν) επισφάλειες, οι οποίες υπολογίζοντα στο 1 τρις €. Όπως φαίνεται, μόνο εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ξανά την πραγματική οικονομία – χωρίς να είναι πολύ πιθανόν να συμβεί.


(στ) Το Φθινόπωρο θα μπορούσαν να προκληθούν μεγάλες αναταραχές στην  Ισπανία, καθώς επίσης στη Μ. Βρετανία – όταν τόσο οι Καταλανοί, όσο και οι Σκοτσέζοι θα ψηφίσουν για την ανεξαρτησία των περιοχών τους.

Εάν τυχόν έχουν αυξημένα ποσοστά, πόσο μάλλον εάν κερδίσουν τις εκλογές οι αυτονομιστές, τα επακόλουθα για πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης δεν είναι απρόβλεπτα – αφού και άλλες μειονότητες θα θελήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν, «παράγοντας» αναταραχές.

Ενδεχομένως θα ακολουθούσαν τότε εμφύλιοι πόλεμοι σε πολλές χώρες, οι οποίοι θα διάβρωναν τα εθνικά κράτη – με οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον τους.

Περαιτέρω, δεν δίνεται ίσως η απαιτούμενη σημασία σε ένα εντυπωσιακό γεγονός – στο ότι τελείωσε ξαφνικά η διαμάχη για τον προϋπολογισμό των Η.Π.Α., παρά το ότι η υπερδύναμη είχε απειληθεί δύο φορές με στάση πληρωμών, με τα κόμματα να συμφωνούν την τελευταία στιγμή (αυξάνοντας «το φρένο χρέους» και αναβάλλοντας τη συζήτηση για αργότερα).

Τον Ιανουάριο λοιπόν του 2014 δεν θα έχουμε το αναμενόμενο κραχ στις Η.Π.Α. – κάτι που θα συνέβαινε, εάν δεν συμφωνούσαν τα δύο κόμματα. Πρόκειται όμως πράγματι για ένα ευχάριστο ή μήπως για ένα ανησυχητικό γεγονός;

Προφανώς δεν έχει επιλυθεί το βασικό πρόβλημα της παραγωγής ελλειμμάτων και χρεών στη χώρα – ενώ η όλη κατάσταση διασώζεται από τη Fed (καρτούν που ακολουθεί), μέσω της «εκτύπωσης» όλο και περισσοτέρων χρημάτων, παρά τον (υπέρ)πληθωρισμό που ελλοχεύει.
.
Στο-κέντρο-του-τυφώνα-2..
.

Στη λεζάντα θα έπρεπε να λέει: «Άφησε τον αυτόν, δίνει χρήματα μόνο σε πλούσιους και σε τράπεζες».
Εάν ήταν η Merkel στη θέση του Bernanke, η λεζάντα θα έλεγε: «Φτηνά ευρώ, αλλά μόνο για Γερμανούς».

Σε κάθε περίπτωση, στις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα ένα νέο όριο δημοσίων χρεών, υψηλότερο φυσικά των 17 τρις $, τα οποία έχουν ήδη ξεπεραστεί – ενώ, σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1 τρις $ το 2014, καθώς επίσης ένα ανάλογο ποσόν το 2015.

Στα πλαίσια αυτά, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων  συνεχίζονται, με μία και μοναδική διαφορά: το ότι διεξάγονται πλέον «πίσω από κλειστές πόρτες», έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από κανέναν.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, ενώ αποτελεί ένα ακόμη δείγμα «εκφασισμού» της υπερδύναμης – η οποία, «παράγοντας» το 25% του συνολικού ΑΕΠ του πλανήτη, θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε ένα καταστροφικό κραχ, εάν τυχόν εκτροχιαζόταν.

Η αύξηση πάντως των τιμών των ακινήτων στις Η.Π.Α., σε σχέση με τα εισοδήματα (διάγραμμα που ακολουθεί), οφειλόμενη κυρίως στη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, υποδηλώνει τάσεις (υπέρ) πληθωρισμού – άρα μείωση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου, με δυσμενή αποτελέσματα για την, σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές, οικονομία της χώρας.
.
Πραγματικό κόστος αγοράς ακινήτου επί διοικήσεως Greenspan και Bernanke
Πραγματικό κόστος αγοράς ακινήτου επί διοικήσεως Greenspan και Bernanke
.
Ολοκληρώνοντας, αρκετές επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον την επιβολή ενός «χαρατσιού» 5-10% στις ευρωπαϊκές καταθέσεις, εντός του 2014, με στόχο τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την «προληπτική» φυγή κεφαλαίων, με έμμεσο επακόλουθο την κατάρρευση τόσο των χρηματιστηρίων, όσο και της πραγματικής οικονομίας, η οποία ευρίσκεται ήδη στην παγίδα ρευστότητας.

Το 2014 θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένα ταραγμένο «έτος εξόδου από το μάτι του κυκλώνα» και επιστροφής στην καταιγίδα για ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορεί όμως να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, αφού ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το μέλλον – να αποδειχθεί δηλαδή ένα ήσυχο έτος, χωρίς κλυδωνισμούς, κοινωνικές αναταραχές και πολέμους. Ελπίζοντας φυσικά να συμβεί το δεύτερο, ευχόμαστε σε όλους τους Έλληνες Καλή Χρονιά, με υγεία, σύνεση και ευτυχία.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η καταστροφη και ο πόλεμος ειναι προσχεδιασμενος οπως αλλωστε και οι καταστροφες του παρελθοντος και δεν εξαρτάται απο κανένα ευρωπαϊκό σουργελο που παριστάνει τον ηγέτη .
    Εμείς ας οχυρωσουμε την Πατριδα μας , πεταγοντας έξω απο τα τοίχοι τους Ελληνοφωνους και ο Θεός βοηθός .......
    Ειναι τουλάχιστον γελοίο σήμερα να μιλάμε για ΕΕ και πράσινα άλογα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]