Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βρούτσης αρνήθηκε τροπολογία για επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε Τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με σκοπό να επαναχορηγηθεί, μεταξύ άλλων, η μηνιαία σύνταξη ΟΓΑ σε χιλιάδες υπερήλικες Βορειοηπειρώτες (περίπου 90% των υπερηλίκων ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών), οι οποίοι είχαν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση -τόσο ως προς το εισόδημα όσο και ως προς την κοινωνική τους ασφάλιση- μετά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Ν.4093/2012 άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5).

Κατά αρχάς, η προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής τους στη χώρα και ο τρόπος απόδειξής της που όριζε η ανωτέρω ρύθμιση, είχε οδηγήσει, το 2013, στη διακοπή χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, αφού, σύμφωνα με την προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής, η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 που, ως γνωστό, δεν ήταν δυνατό στους άνω των 65 ετών Βορειοηπειρώτες.

Με την Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε, σωστά, ο απαραίτητος χρόνος μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα στα τελευταία πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους (και εφόσον εξακολουθούν φυσικά να διαμένουν στη χώρα).

Με εισήγησή του ο Βουλευτής Πύρρος Δήμας ζήτησε και πέτυχε να διευρυνθεί η εν λόγω Τροπολογία ως προς τη δεύτερη αποτρεπτική προϋπόθεση χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες που αποκλείονταν, επειδή ελάμβαναν μια πενιχρή σύνταξη από το Αλβανικό δημόσιο και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ξεπερνούσε τα εκατό ευρώ. Ο Βουλευτής ζήτησε να ορισθεί πλαφόν για τη δεύτερη σύνταξη και να διαγραφεί ο όρος «ανεξαρτήτου ποσού» από τη διάταξη. Επίσης ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και να συμπληρωθεί η ανωτέρω διάταξη, ώστε να μην καθίσταται απαγορευτική «σε περίπτωση εγγάμων» η χορήγηση σύνταξης και στον/στην έτερο σύζυγο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο οποίος αποκλειόταν από τη μηνιαία σύνταξη ΟΓΑ με το θεσμικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Νόμος 4093/2012, άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5).

Σύμφωνα με όσα, μέχρι σήμερα, διεμήνυσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεν προτίθεται να κάνει αποδεκτή (βάσει του άρθρου 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος) την ανωτέρω Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ παρά την έναρξη των διεργασιών για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πολιτικής μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στον νέο προϋπολογισμό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]