Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ισημερινός εκχώρησε τον έλεγχο του πετρελαϊκού του τομέα στην Κίνα

Η κυβέρνηση Correa εκχώρησε το 90% του ελέγχου του πετρελαϊκού τομέα του Εκουαδόρ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης μετά τη στάση πληρωμών του 2008 και τις πιέσεις των δανειστών της χώρας

Αλλά δεν υπέγραψε κανένα μνημόνιο εκχωρώντας την εθνική του κυριαρχία...
Τον έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα του Iσημερινού (Εκουαδόρ) κατά 90% απέκτησε η Κίνα. Η χώρα, η οποία βρέθηκε σε δεινή θέση έπειτα από τη στάση πληρωμών του 2008 για χρέος $3,2 δισ. στράφηκε για βοήθεια στην Κίνα. 

Με αντάλλαγμα την κάλυψη του 61% των δημοσιονομικών αναγκών της για το 2013 – ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου $6,2 δισ. – η κυβέρνηση του Εκουαδόρ εκχώρησε στην Κίνα το 90% των δικαιωμάτων εξαγωγής του πετρελαίου του για τα επόμενα χρόνια. «Αυτή είναι μια τεράστια και δραματική αλλαγή» σχολιάζει ο Rene Ortiz, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας του Εκουαδόρ. «Ποτέ στο παρελθόν το Εκουαδόρ δεν έχει δεσμεύσει το πετρέλαιό του σε έναν δανειστή». Όπως σημειώνει το Reuters, ελάχιστες ποσότητες προορίζονται για την κινεζική αγορά. Αντ’ αυτού, οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες θα μεταπωλούν το πετρέλαιο σαν να ήταν δικό τους με τεράστια κέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη από τις ετήσιες πωλήσεις του πετρελαίου του Εκουαδόρ εκτιμώνται στα $13 δισ., ποσό τεράστιο σε σχέση με εκείνο που καταβάλλει η Κίνα για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της χώρας της Λατινικής Αμερικής.


«Ο πρόεδρος Rafael Correa, ένας σοσιαλιστής που επικρίνει την εξουσία των δυτικών μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων εμπορίας ενέργειας που υπήρχαν κάποτε στον Ισημερινό, δηλώνει ότι οι κινεζικές προσφορές είναι ένας θρίαμβος του εμπορίου μεταξύ στενών συμμάχων», γράφουν οι Joshua Schneyer και Nichoals Medina Mora Perez στο Reuters. «Ο Ortiz και άλλοι επικριτές λένε η εξάρτηση της κυβέρνησης από την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για δάνεια με όλο και πιο επαχθείς όρους μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της PetroEcuador, να καταστρέψει τη διαφάνεια σε μια βιομηχανία πετρελαίου που αντιπροσωπεύει το ήμισυ των εξαγωγών του Ισημερινού και να απομακρύνει την χώρας από άλλους πιστωτές». Όπως σχολιάζει το άρθρο, «έχουμε ακούσει για χώρες της Νότιας Αμερικής που κρατικοποιούν τον πετρελαϊκό τομέα τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια χώρα προχωρεί στην διεθνοποίησή του».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η κίνηση αποκαλύπτει την πολιτική των κινεζικών εταιρειών: αποκτώντας τον έλεγχο του αργού από άλλες εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Κίνας επεκτείνονται στην εμπορία πετρελαίου, όπου ανταγωνίζονται με μεγάλες εταιρείες εμπορίου όπως η Trafigura και η Glencore.

Πηγή: Strategy Reports


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]