Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αόρατος και συνεχής πόλεμος του κόσμου των πληροφοριών

Πληροφορίες, Υποκλοπές, Κρυπτογράφηση, το πολεμικό πεδίο του 21° αιώνα

Είναι γνωστό ακόμα και στον πιο αδαή πως ενα απο τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σημερινής εποχής είναι η δυνατότητα της απομακρυσμένης επικοινωνίας με άριστη ποιότητα και σε πραγματικό χρόνο ομιλίας. Internet, δίκτυα τηλεφωνίας, βιντεοκλήσεις κοκ...
Αυτή ακριβώς η δυνατότητα επικοινωνίας είναι και ενα απο τα βασικότερα σημεία στήριξης τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και σε περίοδο πολέμου. Μάλιστα, η δυνατότητα επικοινωνίας με τρόπο μη διαφανή προς ξένα μάτια, γέννησε απο μιας αρχής την ανάγκη κωδικοποίησης των μηνυμάτων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε εκείνος που θα μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο μιας επικοινωνίας, να είναι μόνο αυτός που έχει το "κλειδί" αποκωδικοποίησης. Δηλαδή το μυστικό εκείνο που θα του δώσει την δυνατότητα ανάγνωσης του περιεχομένου μέσα απο συγκεκριμένη διαδικασία, σε ενα κατά τα άλλα, μη αναγνώσιμο περιεχόμενο απο τρίτους,

Η πρώτη προσπάθεια κρυπτογραφικής μεθόδου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ήταν στην Αρχαία Ελλάδα με την σκυτάλη. Το μήνυμα γραφόταν σε οριζόντια διεύθυνση σε δερμάτινη λουρίδα, τυλιγμένη γύρω από τη σκυτάλη δηλαδή έναν στενό ξύλινο κύλινδρο. Στη συνέχεια η λουρίδα ξετυλιγόταν και στελνόταν στον παραλήπτη του μηνύματος. Αυτός είχε μια πανομοιότυπη σκυτάλη, με την ίδια διάμετρο, για να μπορεί να διαβάσει το μήνυμα τυλίγοντας τη δερμάτινη λουρίδα γύρω της. Αν το τύλιγμα της λουρίδας γινόταν απο τρίτο, σε σκυτάλη διαφορετικής διαμέτρου έδινε μια σειρά ανακατεμένων γραμμάτων σε, φαινομενικά, τυχαία σειρά.

Η μέθοδος όμως αληθινής κρυπτογράφησης που έκανε ουσιαστικά χρήση αλγόριθμου-κλειδιού ήταν η μέθοδος του Ιούλιου Καίσαρα. Η συγκεκριμένη θεωρείται και ο αληθινός πρόγονος της σημερινής επιστήμης της κρυπτογράφησης.Ο Καίσαρας αντικαθιστούσε κάθε γράμμα του μηνύματος με κάποιο επόμενο, συνήθως το τρίτο κατά σειρά. Για παράδειγμα η λέξη ήλιος θα γραφόταν ώς "κξμσφ"!!!.

Ο πρόλογος εδώ μπορεί να δείξει σε κάποιον την σημασία και την σημαντικότητα που είχε και έχει η κρυπτογράφηση στις τηλεπικοινωνίες, καθώς τα μηνύματα που διακινούνταν μπορεί αν έπεφταν στα λάθος χέρια να οδηγούσαν σε ήττες ή σε αποκαλύψεις μυστικών ισχυρών και μή. Στην σημερινή εποχή ειδικά, οπου η πληροφορία διακινείται απο κάθε είδους δικτύου που είναι παροχή τρίτων προς τους χρήστες, ή δια μέσου ραδιοκυμμάτων εύκολα σε υποκλοπή απο μη εξουσιοδοτημένα αυτιά και μάτια, το πως διασφαλίζεται το ακέραιο του μηνύματος είναι πολύ σημαντικό και απολύτως απαιτούμενο.

Ερχόμενοι στο σήμερα μετά την ανακοίνωση της NSA, πως μπορεί πλέον να παρακάμπτει ή ακόμα και να αποκρυπτογραφεί με παράλληλες μεθόδους, ασφαλείς επικοινωνίες, το όλο θέμα αποκτά πολύ σοβαρές διαστάσεις, τόσο για την ιδιωτικότητα κάποιων, ακόμα περισσότερο όμως για δίκτυα που έχουν να κάνουν με στρατιωτική και διαβαθμισμένη χρήση. Με απλά λόγια αν κάποιος εντοπιστεί απο το "μάτι της NSA (λέγε με PRISM και Stellar Wind, κατά Snowden), θα κληθεί μια μεγάλη ικανότητα μαθηματικής ανάλυσης διά υπολογιστών, που θα προσπαθήσει (και κατά 99% θα τα καταφέρει) να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόμενο μιας εντοπισμένης συνομιλίας.

Τέτοια παραδείγματα είχαμε πρόσφατα και στην χώρα μας, με μια σειρά υποκλοπών αξιωματούχων του κράτους το 2003-2008, όπως και νωρίτερα το 1996 με την περίπτωση των Ιμμίων που οι επιβλέποντες Αμερικανοί γνώριζαν τα πάντα όσον αφορά κινήσεις πλοίων, στρατών και πολιτικών αποφάσεων, ώρες πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Ακόμα ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση των υποκλοπών εντός κτιρίου των Η.Ε. αλλά και της Ε.Ε. που δήθεν "εξέπληξε" άπαντες διότι έγινε απο "σύμμαχη χώρα". Φυσικά αστεία δικαιολογία αφού όταν μπορεί να το κάνει μια σύμμαχη χώρα, άλλο τόσο μπορεί να το κάνει και μια εχθρική. Η αδυναμία ασφαλείας έιναι ίδια για όλους και δεν έχει επιλεκτική παρουσία. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό στον χώρο ασφαλείας πως ο πιο επικίνδυνος εισβολέας είναι ο εκ των έσω και οχι ο εξωτερικός παράγοντας.

Η δυνατότητα μιας χώρας να μπορεί να έχει τον έλεγχο κατστάσεων και ίσως και της έκβασης αποτελέσματος στηρίζεται ακριβώς στην δυνατότητα να ελέγχει και να γνωρίζει το τι γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ίσως και πριν ακόμα εκτελεστεί μια διαταγή. Ο τομέας αναχαίτισης και υποκλοπής ηλεκτρονικών σημάτων (SIGINT) κάθε χώρας είναι πλέον το "μυαλό" που κινεί το υπολοίπο "σώμα" (Αρχές, υπηρεσίες, Ε.Δ.) για να μπορεί να ανταπεξέρθει στις προκλήσεις του σήμερα.

Ο βαθμός ικανότητας αυτού του τομέα, έχει να κάνει ΑΠΟΛΥΤΑ με την κρυπτογράφηση. Την δυνατότητα δηλαδή να μπορεί να κρύβει και να αποκαλύπτει τα μηνύματα που θέλει, ειδικά στην πρώτη περίπτωση αν είναι εύκολο ακόμα και με διαφανή τρόπο (κρυπτογράφηση εντός στεγανογραφίας, δηλαδή κρυφό μύνημα με κωδικό σε ανοιχτή θέα)!... Η εκπομπή ενός μηνύματος που είναι φανερό οτι έχει περάσει από κρυπτογράφηση, είναι πιθανό να τραβήξει περισσότερη προσοχή απο οτι ενα απλό μήνυμα. Εξού και αναφέρουμε πως συνήθως ο ιδανικός τρόπος είναι η κρυπτογράφηση εντός της στεγανογράφησης.

Ενα απλό παράδειγμα για τον μέσο αναγνώστη. Η δυνατότητα αποστολής ενός μηνύματος μέσα απο εικόνα, πχ. μια ψηφιακή εικόνα με ενα τοπίο και μια φράση μέσα σε αυτό όπως το γνωμικό απο ενα βιβλίο ποίησης με ενα ποίημα και αριθμό σελίδας. Έχοντας απο πρίν γνώση οτι θα σταλεί μια φωτό, κάποιος που θα γνωρίζει που να δεί στο στεγανογραφημένο μήνυμα, θα βρεί το κρυπτογραφημένο μήνυμα και με το "κλειδί" που ήδη θα έχει θα μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο(π.χ. κάποια κρυμμένα pixels στην κάτω γωνία της φωτό που είναι απλά σκιά στο γυμνό μάτι, αλλά εντός αυτών έχει μια σερά χαρακτήρων κωδικοποιημένων με ειδικό αλγόριθμο).

Αυτός λοιπόν ο τομέας που πλέον έχει φτάσει σε μια ραγδαία ανάπτυξη (κάποιοι βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο Κβαντικής ισχύος κρυπτογράφησης!!!), είναι το Α και το Ω σήμερα που σε συνδυασμό με την πληροφόρηση απο το επιτόπου πεδίο (Human Intelligence - HUMINT), μπορεί να δώσει την νίκη ή το πάνω χέρι ακόμα και σε μια θεωρητικά πολύ λιγότερο ισχυρή χώρα στην διεθνή σκακιέρα.

Συνοπτικά λοιπόν για να καταλάβει και ο μέσος αναγνώστης. Η δυνατότητα μιας χώρας να μπορεί να διακινεί και να υποκλέπτει πληροφορίες είναι σαφώς ενα ισχυρό ατού που πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή και να αναλύεται σε συνδυσμό με την αξία της πληροφορίας που πιθανόν να περιέχει κάθε μήνυμα, ο ανθρώπινος παράγοντας.. αλλά το κυριότερο.. το πως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με κρυπτογράφηση κυρίως σε κοινή θέα, αλλά και το πως μπορεί να εντοπίσει και να υποκλέψει αυτή την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο και να μπορεί την ίδια στιγμή να την χρησιμοποιήσει υπέρ της. Το νέο πεδίο άλλωστε μάχης είναι ο ηλεκτρονικός χώρος. Εκείνοι που δεν το έχουν διαπιστώσει ακόμα, ήδη είναι σε πολύ μειονεκτική θέση.

Αλέξανδρος ΝίκλανΣύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]