Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πομάκος ήρθε από το εξωτερικό για να υπηρετήσει την θητεία του στον Ελληνικό στρατό

Πρότυπο για τους συνομηλίκους του: "Οι παπούδες μου πέθαναν για την Ελλάδα" 

Παρόλη τη λυσσαλέα προπαγάνδα των Τούρκων εναντίον της Ελλάδας, συνέχεια παρουσιάζονται νέες περιπτώσεις αδελφών Πομάκων, που μας συγκινούν. Πρόσφατα μάθαμε ότι νεαρός Πομάκος που η οικογένειά του ζει για δεκαετίες στο εξωτερικό (Γαλλία) παράτησε τα πάντα και ήρθε να καταταγεί στον ελληνικό στρατό, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει!
 
Ο νεαρός Πομάκος που γεννήθηκε στη ξενιτιά, δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, αλλά αντίθετα γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά και τουρκικά). Θα μπορούσε να αποφύγει τη στράτευση στον ελληνικό στρατό, αφού δεν σκοπεύει να έρθει να μείνει στην Ελλάδα ή να αφήσει να περάσουν τα χρόνια (ώστε να μπορεί να απαλλαγεί ή να εξαγοράσει τη θητεία), όπως κάνουν διάφοροι τραγουδιστές, ηθοποιοί, γόνοι επιχειρηματιών και πολιτικών.

Εκείνος, όμως, είπε στην οικογένειά του πως είναι χρέος του να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό αφού οι Πομάκοι πρόγονοί του θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Στην ερώτηση των δικών του ανθρώπων, πως θα υπηρετήσει αφού δεν γνωρίζει ούτε μία λέξη ελληνικά, εκείνος απάντησε πως θα μάθει ό,τι προλάβει πριν καταταγεί και τα υπόλοιπα σιγά – σιγά με τη συναναστροφή του με τους υπόλοιπους φαντάρους! Οι μνήμες της οικογένειάς του είναι πολύ ζωντανές: Οι Πομάκοι παππούδες του έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, αφού ο ένας σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο άλλος αργότερα στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.

Εμείς εκφράζουμε το θαυμασμό μας για το νέο αυτό παιδί. Παράλληλα ας σκεφθούν πολλοί νέοι Πομάκοι πως ίσως και οι δικοί τους παππούδες θυσιάστηκαν για την Ελλάδα στους διάφορους πολέμους ή έπεσαν θύματα της Οθωμανικής θηριωδίας όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν τα Βαλκάνια και τα βουνά της Ροδόπης, σκοτώνοντας τους προγόνους μας και κακοποιώντας τα κορίτσια μας (βλ. τους Πομάκικους χορούς τους Ζαλόγγου, τα Μόμτσκι Κάμεν). Επίσης, να τους θυμίσουμε ότι από τους πρώτους που επαναστάτησαν εναντίον του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), ήταν ένας Πομάκος ήρωας, ο Γκιαούρ Ιμάμ στην περιοχή της Μπίγκα (βυζ. Πηγές). Δεν είναι ντροπή να λες ότι είσαι Πομάκος, αντίθετα είναι μεγάλη ευτυχία! Ντροπή είναι να είσαι γενίτσαρος και να ξεπουλάς τη μνήμη των παππούδων σου από φόβο ή για λίγες τουρκικές λίρες!

Εφημ. Ζαγάλισα, Τεύχος 68, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν και ειναι το αυτονοητο,ετσι οπως εχουμε καταντησει σαυτο το δισμοιρο τοπο πρεπει να συγχαρουμε και να επαινεσουμε τον Ελληνα αυτον που αποδυκνιει για αλλη μια φορα την ευσυνειδησια του πομακου και την αγαπη του για την πατριδα του την Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]