Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο παράξενος ρόλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Τι ρόλο διαδραματίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στον συντονισμό της πολιτικής των τραπεζών;
Είναι νόμιμος ο ρόλος της; Οφείλει να την ελέγξει η επιτροπή ανταγωνισμού;

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της Ελλάδας θα ήθελα να μεταφέρω έναν προβληματισμό μου για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ΕΕΤ στο συντονισμό της πολιτικής των τραπεζών.
Σε μια ελεύθερη αγορά δεν επιτρέπεται σε έναν συνδικαλιστικό φορέα να συντονίζει την συμπεριφορά των επιχειρήσεων, να κάνει διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα για λογαριασμό τους, να μιλάει ο υπεύθυνος του φορέα με όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και να μεταφέρει σε τρίτους κοινή πολιτική εκ μέρους των τραπεζών.
Μια τέτοια συμπεριφορά ελέγχεται διότι ενδεχομένως να αποτελεί πρακτική καρτέλ και απαγορεύεται από την νομοθεσία.

ΑΣ ΕΡΩΤΗΘΕΙ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μόλις πρόσφατα επιβραβεύθηκε για την πλήρως επιτυχημένη θητεία του και έλαβε ανανέωση αυτής από την Κυβέρνηση για την υπόθεση των τραπεζών να πει την γνώμη του, ως ο πλέον επιτυχημένος πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ Η ΕΕΤ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα σε τηλεοπτικό πάνελ μαζί με τον Συνήγορο του καταναλωτή κ. Ζερβέα. Σε ένα θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας από τις τράπεζες ο ίδιος ο κ. Ζερβέας είπε στην τηλεόραση ότι «μου απάντησαν από τις τράπεζες ότι δεν έχουν λάβει σχετική εντολή από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών». Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Ζερβέα, οι τράπεζες συντονίζουν τις πράξεις τους μέσω της ΕΕΤ ακόμα και για απλά θέματα.

Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΟΕΚ
Διαβάζουμε άλλο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ 9/11/2013:
Υπουργική σύσκεψη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων επιδοτούμενου επιτοκίου τα οποία είχαν χορηγηθεί από τον ΟΕΚ
Σύσκεψη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων -με επιδοτούμενο επιτόκιο- τα οποία είχαν χορηγηθεί σε δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10.00 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Η ρύθμιση αναμένεται να νομοθετηθεί εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγεται, υπό την εποπτεία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Στη σύσκεψη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των δανειοληπτών στη ρύθμιση, θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου και ο γενικός γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.

Και στις 10/11/2013 ανακοινώνεται η συμφωνία του Υπουργείου με τις τράπεζες, δια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών!!

Ρύθμιση-ανάσα για σχεδόν 100.000 δανειολήπτες του Ο.Ε.Κ.

Οριστικοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί σε δικαιούχους του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Τη ρύθμιση ανάσα, η οποία αφορά 97.343 ενεργά δάνεια συνολικού ποσού 2,8 δισ. και όλες τις συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ' εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).
Έτσι, ανάλογα το δάνειο, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.

Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι ο χρόνος των 180 ημερών υπολογίζεται από τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και κατά συνέπεια οι δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, μόλις 2.000 δάνεια έχουν υπερβεί σε καθυστέρηση τους έξι μήνες.

«Με παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εργαστήκαμε αθόρυβα, αλλά εντατικά και παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμη σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία που δίνει βαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η ρύθμιση κατέστη δυνατή «χάρη στην αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους οποίους και ευχαριστώ όλους δημόσια».
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και τόνισε ότι «πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα στηρίξουν απόλυτα τη συγκεκριμένη ενέργεια και θα εφαρμόσουν απόλυτα τις προτεινόμενες ρυθμίσεις», ενώ προσέθεσε ότι «οι τράπεζες, ήδη από την αρχή της κρίσης την οποία βιώνουμε, από το 2009-2010, προβαίνουν σε εξαιρετικές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία δανείων και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά, για την πελατεία τους δηλαδή, συναισθανόμενες απόλυτα τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Καμπουράκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου.

Όπως είναι γνωστό η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν δέχεται από εμένα καταγγελίες για ενδεχομένως παράτυπες συμπεριφορές. Ίσως να έχει ενοχληθεί από την τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εις βάρος της με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση 500.000€ για την εταιρεία μου επειδή μου έθαψε την καταγγελία μου.
Παράλληλα ο Εντιμότατος κ. Κυριτσάκης επανειλημμένα ζητάει από την κοινή γνώμη συγκεκριμένα στοιχεία για ενδεχόμενες παραβάσεις «για να τον βοηθήσουν στο έργο του». Αν το κρίνει κάποιος σκόπιμο, ας ενημερώσει τον κ. Κυριτσάκη για το παρόν ζήτημα μήπως με τα εκατομμύρια κέρδη που έχει ετησίως η Επιτροπή Ανταγωνισμού κινήσει μηχανισμό ελέγχου στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Με εκτίμηση για όλους και καμία εκτίμηση για τα καρτέλ και τους προστάτες τους.

Φλωράς Γιώργος
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)
Πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού του ΕΕΑ, Συντονιστής της Συντακτικής Επιτροπής του ΕΕΑ, Συντονιστής όλων των Επιτροπών του ΔΣ του ΕΕΑ
Αντιπρόεδρος της Διεπιμελητηριακής Επιτροπής για το Παραεμπόριο ΔΕΠΑΡ


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]