Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «κοντή» της αμερικανικής πρεσβείας

Στην αμερικανική πρεσβεία είχε ρόλο εμπιστευτικό και στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια –αρχηγείο της CIA- φυλασσόταν καλά το κωδικό της όνομα και το υπηρεσιακό της μητρώο. Στο «ευαγές ίδρυμα», εκεί στον ουρανοξύστη της Κατεχάκη, οι πράκτορες της ΕΥΠ στα κλειστά δωμάτια με τις θωρακίσεις μολύβδου (για να μην ακούγονται οι συνομιλίες), την ήξεραν σαν την «κοντή». Τη γυναίκα από την αμερικανική πρεσβεία που κάθε Τετάρτη περνούσε από το στρατηγείο των μυστικών υπηρεσιών για να παραλάβει κασέτες! Ήταν η εποχή που ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν υπουργός Εξωτερικών και που, όπως ισχυρίζεται σήμερα, επί θητείας του παρακολουθούνταν οι αμερικανοί πρεσβευτές σε Αθήνα και Άγκυρα.

Πρωθυπουργός στη χώρα ήταν ο Κώστας Σημίτης και η αμερικανική πρεσβεία είχε ζητήσει από την ΕΥΠ να δίνει σε υψηλόβαθμα στελέχη της απόρρητα στοιχεία, εμπιστευτικές συνομιλίες και κασέτες για εσωκομματικούς αντιπάλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για την «αντίπαλη όχθη» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στοιχεία για επιχειρηματίες που γνώριζαν πολύ καλά το πολιτικό παιχνίδι και είχαν επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Οι πράκτορες της ΕΥΠ και της CIA γνώριζαν καλά το ρητό που κυριαρχεί στον παράλληλο κόσμο των κατασκόπων: «Ζεις κατά τύχη, αγαπάς κατ’ επιλογή, σκοτώνεις κατ’ επάγγελμα…».

Αυτόν τον κανόνα ακολουθούσε πιστά και η γυναίκα της πρεσβείας, η επονομαζόμενη «κοντή», που κάθε Τετάρτη παραλάμβανε το απόρρητο υλικό από τα «γεράκια» της ΕΥΠ, επί διοικήσεως πτέραρχου Μαν. Σταυρακάκη.

«Οι Αμερικανοί ζητούσαν να παρακολουθούμε μεταξύ άλλων τον Αλέκο Παπαδόπουλο που ήταν αρμόδιος για τα θέματα της ΕΥΠ εκείνη την περίοδο ως υπουργός Εσωτερικών, τον Κώστα Λαλιώτη, τη Βάσω Παπανδρέου, τον Αντώνη Λιβάνη και φυσικά τον Άκη Τσοχατζόπουλο», λέει αξιωματικός του ουρανοξύστη στην Κατεχάκη, που την περίοδο εκείνη είχε ειδικό ρόλο. Ακόμη πως «οι επιτελείς μας έλεγαν ξανά και ξανά «αυτός ο Άκης (Τσοχατζόπουλος) όλο μιλάει, μιλάει πολύ».

Και συνεχίζει ο ίδιος άνθρωπος: «Και από τη Νέα Δημοκρατία φυσικά οι της πρεσβείας ζητούσαν να έχουν κασέτες για τον Κώστα Καραμανλή, τον αλογοσκούφη, τον Παυλόπουλο… Το υλικό το παραλάμβανε κάθε Τετάρτη το ίδιο πρόσωπο, η «κοντή».

Πάντως, ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του Θόδωρου Πάγκαλου, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι δηλώσεις του σχετικά με την παρακολούθηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και την Άγκυρα. Πάντως, λίγα χρόνια πριν, όταν αρχηγός της ΕΥΠ ήταν ο θυελλώδης Κώστας Τσίμας, είχε οργανωθεί η περίφημη «Επιχείρηση Ξυλοκόποι», που αφορούσε την αμερικανίδα πρόξενο στη Θεσσαλονίκη και η οποία είχε δραστηριοποιηθεί στη Θράκη υποκινώντας μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Η αμερικανίδα δημιουργούσε θύλακες αναταραχής σε ακριτικές περιοχές με πρόσχημα, δήθεν, τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Ο Κώστας Τσίμας για πρώτη φορά μίλησε στο βιβλίο «Μυστικά Δείπνα» του δημοσιογράφου Πέτρου Κασιμάτη γι αυτή την συγκλονιστική υπόθεση παρακολούθησης της αμερικανίδας προξένου: «Καταφέραμε με αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο, ρίχνοντας κορμούς δένδρων σε δασικούς δρόμους που ακολουθούσε η πρόξενος, να μπλοκάρουμε την διάβασή της και να την αναγκάσουμε να γυρίσει πίσω, κάνοντας ανοιχτή παρακολούθηση και… δυσκολεύοντας τη ζωή της. Θέλαμε να αναδείξουμε απροκάλυπτα πως δεν είναι δυνατόν υποτιθέμενοι διπλωμάτες να προβαίνουν σε μυστική δράση εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας…»

Πηγή περιοδικό Crash

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]