Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπό κατάρρευση η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Μέτωπο ανάμεσα στο Ομπάμα και το Κογκρέσο φαίνεται να ανοίγει, καθώς η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αποσύνθεση, ενώ παρά τις περί ειρήνης διακηρύξεις, προκαλεί φόβους ότι μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά σοβαρή, με τον Μπάρακ Ομπάμα να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Η πολιτική που ακολουθεί απέναντι στο Ιράν δεν μπορεί να πείσει όχι μόνο τους συμμάχους στην περιοχή Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα η αίσθηση που αποκομίζει κάθε ουδέτερος παρατηρητής, να είναι αυτή του ψυχροπολεμικού κλίματος.

Και στην αναμπουμπούλα πάντα είναι τρίτοι οι οποίοι χαίρονται, καθότι επωφελούνται. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η ρωσική διπλωματία, η οποία φέρνει τη Ρωσική Ομοσπονδία στο κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή, με τέτοιον τρόπο ώστε καμία χώρα να μη διανοείται να αποφύγει να συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τη Μόσχα για οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή. Κάποτε, στόχος ήταν να αποσπάσει κανείς το αμερικανικό ΟΚ ή την ανοχή, σήμερα το ίδιο ισχύει για το Κρεμλίνο…

Η πολιτική Ομπάμα εξοργίζει όλο και περισσότερα τμήματα ισχυρών πυλώνων του «συστήματος» στην Ουάσιγκτον, καθώς αναμένεται πλέον η εκδήλωση της αντίδρασης του λόμπι των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών με όλη της την ισχύ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «νευρικότητα» επικρατεί και στο εβραϊκό λόμπι, η οποία ενδεχομένως συνδέεται και με τις πληροφορίες περί ανοίγματος νέου μετώπου με το Κογκρέσο.

Στου μεν κατασκευαστές οπλικών συστημάτων η απώλεια της Αιγύπτου με παράλληλα την αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση συμβολαίου ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κάιρο με τη Μόσχα, δε «χωνεύεται» εύκολα, ιδίως όταν είναι και άλλες χώρες όπου παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα.

Στο δε ισραηλινό λόμπι, τα «σαλιαρίσματα» με την Τεχεράνη είναι μια κόκκινη γραμμή παραβιασμένη. Η κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους, ενδεχομένως σε αντίποινα, κλιμακώνει τις κατασκευές εποικισμών με στόχο να προκαλέσει και επίσημα την παλαιστινιακή οργή και την κατάρρευση του αμερικανικής εμπνεύσεως σχεδίου ειρήνευσης που προωθεί επιθετικά ο Τζον Κέρι.

«Δεν είμαστε χαζοί», φέρεται να είπε ο Κέρι στους Ισραηλινούς αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς για μια ενδιάμεση συμφωνία που θα χαλαρώσει τη μέγγενη των διεθνών κυρώσεων, προσπαθώντας να αποδείξει ότι γνωρίζουν ενδεχόμενες μύχιες σκέψεις και σχεδιασμούς του θεοκρατικού καθεστώτος.

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι Ισραηλινοί… δεν είναι και πολύ βέβαιοι (περί χαζομάρας ο λόγος…) και άλλοι φοβούνται τα χειρότερα, ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν ένα γενικότερο ανακάτεμα της τράπουλας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε μια διαδικασία όμως που ήδη έχει αρχίσει να μην εξελίσσεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς (όπως πάντα άλλωστε, απαιτούνται προσαρμογές στην πορεία).

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι είναι έτοιμοι να μεταχειριστούν επιχειρήματα που στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν συνωμοτικές θεωρίες ακροδεξιών κύκλων στις ΗΠΑ: Τα περί κρυπτο-μουσουλμανικής θρησκευτικής ταυτότητας του Αμερικανού προέδρου!

Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στην «αρένα» της Ουάσιγκτον θα επηρεάσει ολόκληρη την υφήλιο, ενώ με δεδομένο το ότι το πρόβλημα με την αμερικανική οικονομία δεν έχει επιλυθεί, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολλαπλές, ενώ ορισμένες εξελίξεις θα μπορούσαν να εκπλήξουν τους πάντες, αναπτύσσοντας ανεξάρτητη δυναμική που θα ανατρέψει στην πράξη και τους πιο λεπτομερείς σχεδιασμούς. 

«Το γινάτι βγάζει μάτι» λένε στη χώρα μας, μια παροιμία, τη σοφία της οποίας θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε ένα μέτρο αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού από κάθε λογής υπερβολές, οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν εκτός ελέγχου… Και το κακό δεν ξεκίνησε τώρα όπως δείχνει η γελοιογραφία που ακολουθεί.



Πηγή Defence-Point
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]