Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα του 3%

Γράφει ο Κλεισθένης 
 
Βαρυφορτώθηκε το κάρο όπως στην φωτογραφία. Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δεν έχουν ενταχθεί ούτε θέλουν να ενταχθούν στις γραμμές του. 

Παρ' όλες τις προσπάθειες των ιθυνόντων του ΣΥΡΙΖΑ οι νέοι ψηφοφόροι αρνούνται να ενταχθούν στις κομματικές γραμμές του, προτιμούν τις χαλαρές σχέσεις. Αρνούνται να συμπαραταχθούν μαζί του σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Γι αυτό σε όλα τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ για κινητοποιήσεις, ειδικότερα σήμερα με όσα καταστροφικά γίνονται στην χώρα, αρνούνται να συμμετέχουν. Στην καλύτερη περίπτωση θα το ξαναψηφίσουν αν δεν έχει ξεφουσκώσει μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Οι περισσότεροι, πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, έχουν παλαιοκομματικές αντιλήψεις και αναπολούν το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς, της μίζας και των ρουσφετιών. Παλαιότερα έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, υπό την κομματική κάλυψη του ΠΑΣΟΚ, οι συγκεντρώσεις όμως και οι διαμαρτυρίες δεν είχαν σκοπό τον εκδημοκρατισμό της χώρας ή την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά την προσωπική τους εξασφάλιση προνομίων. Αυτός ήταν και ο λόγος συμμετοχής τους στις “μεγαλειώδεις” συγκεντρώσεις που διοργάνωναν είτε οι κομματικοί του ΠΑΣΟΚ είτε οι κομματοκρατούμενοι “συνδικαλισταράδες” του. 
 
Αν θυμηθούμε τις παλαιότερες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν εκλογικά στο περίπου 3%, θα διαπιστώσουμε ότι είχαν περίπου την ίδια αριθμητική συμμετοχή με τις σημερινές. 
Τι κι αν αυτό το κόμμα έφτασε σε υπερβολικά μεγάλα εκλογικά ποσοστά, στην ουσία παραμένει στο περίπου 3%.
Η προσπάθεια των “ηγετίσκων” του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί σαν το νέο ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε, κανένας δεν πείθεται. Σημεία των καιρών;
Οφείλω να τονίσω και ένα άλλο παράδοξο της “αριστεράς” στην Ελλάδα.
Αν και το ΚΚΕ έχει πολύ μικρότερο εκλογικό ποσοστό απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να έχει δυσανάλογα μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι αν αποφασίσουν τα δύο κόμματα να κάνουν αναμέτρηση δυνάμεων σε κινητοποίηση, υπάρχει περίπτωση η συγκέντρωση του ΚΚΕ να είναι μεγαλύτερη αριθμητικά απ' αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ του πολλαπλάσιου εκλογικού ποσοστού, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και “εν δυνάμει” επόμενη κυβέρνηση. 
Σημεία των καιρών; 
Πιστεύω ότι η παλαιότερος διαχωρισμός που έχω γράψει περί κλειστών και ανοιχτών κομμάτων δίνει μια λογική εξήγηση δλδ το ΚΚΕ εντάσσεται στα κλειστά κόμματα όπου δύσκολα μπαίνεις και αν διαγραφείς ή φύγεις δεν ξαναεπανέρχεσαι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα ανοιχτά κόμματα όπου μπαίνεις, βγαίνεις, ξαναμπαίνεις και ξαναβγαίνεις με μεγάλη ευκολία.

Όπως έχουν πει οι διάφοροι πολιτικοί αναλυτές, σε περιόδους κρίσης οι κοινωνίες συντηρητικοποιούνται. Αν αυτό το προεκτείνουμε λίγο τότε ο νέος δικομματισμός στην Ελλάδα θα είναι ΝΔ+Α(;) ή ΝΔ+(Β); Όπου Α και Β θα είναι κάποια κόμματα που θα αναδεικνύονται στην πολιτική ζωή. Προφητικό;
Ας έχουμε υγεία και υπομονή και θα δούμε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]