Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χρεοκοπία, η μεγάλη κρυμμένη αλήθεια της Ε.Ε.


Η μονολεκτική αλήθεια για τα οικονομικά της ΕΕ: «χρεοκοπία»

Του John Ward
The Slog  
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Τις τελευταίες εβδομάδες, από αυτό το ιστολόγιο αμφισβητήσαμε επανειλημμένα την επίσημη εκδοχή της «κατάστασης πραγμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την «σοφία» του γερμανικού εκλογικού σώματος, τα μυστηριωδώς εξαφανισμένα στοιχεία για τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη, την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών, την πραγματική σκοπιμότητα πίσω από τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής του ελληνικού «χρέους» και τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την προφανώς αναληθή φύση των ιταλικών οικονομικών δεδομένων, την αφερεγγυότητα της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paischi, καθώς και εάν ή όχι ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει όντως εξασφαλίσει τη μείωση του προϋπολογισμού της Κομισιόν. 

Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι ο καταιγισμός δεδομένων – σοκ που διαδέχθηκε τη νίκη της Μέρκελ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αν μη τι άλλο, χρήζει κάποιου σχολείου. Εσείς θα κρίνετε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην ΕΕ σήμερα, βάσει των ακόλουθων δεδομένων:

Η Γαλλική τράπεζα Société Générale δημοσίευσε την εξής καταδικαστική δήλωση σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη: 

«Η παροχή δανείων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε περαιτέρω κατά € 8 δισ. ή κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον. Το ποσοστό δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε αρνητικό τον Αύγουστο, ενώ μειώθηκε κατά 2,0% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό παροχής δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως διαμορφώθηκε για τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, μειώθηκε κατά 8 δις €, μετά από κατακόρυφες μειώσεις της τάξεως των € 35 δισ. και € 44 δις ευρώ αντίστοιχα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν 1,5% κάτω από τα περυσινά επίπεδα (του Αυγούστου του 2012)».

Όσον αφορά την φυγή κεφαλαίων / επενδύσεων, τα ίδια τα στοιχεία της ΕΚΤ καθιστούν σαφή την σημερινή πραγματικότητα:

Παρ’ όλο που μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνει «άγριες» αποκλίσεις σε όλους τους τομείς και τις χώρες, η παροχή δανείων προς μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις υποχώρησε κατά € 11 δισ. τον Αύγουστο (2,9% σε ετήσια βάση ), μετά από μειώσεις της τάξεως των € 19 δισ. (2,1% σε ετήσια βάση) και € 12 δισ. (2,3%) τον Ιούλιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει, συγκεντρωτικά, μια κατακόρυφη πτώση και φυγή κεφαλαίων της τάξεως των € 42 δισ., γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι σχεδόν αδύνατη στο εγγύς μέλλον. Ιδού το διάγραμμα που τα λέει όλα: 


Όπως βλέπετε, δεν έχει υπάρξει ούτε μια θετική τάση στην παροχή δανείων προς μη τραπεζικά επιχειρηματικά σχήματα από τον Ιούνιο του 2012. 

Αυτή είναι η πραγματική ουσία του αυτοκτονικού αδιέξοδου της ΕΕ: δεν έχουμε να κάνουμε με μια «πανδαισία» ρευστότητας, αλλά με μια έρημο δανεισμού.

Και εδώ είναι αυτό που τελικά εξηγεί τη δυσλειτουργία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος – μια πραγματικότητα την οποία έχω επανειλημμένα σχολιάσει από τα τέλη του 2011 – και την τρομακτική αφερεγγυότητα του συνόλου του ιταλικού τραπεζικού συστήματος


Από το περασμένο φθινόπωρο, ο τραπεζικός δανεισμός στην Ισπανία έχει μειωθεί δραματικά, σε βαθμό καταστροφικό, και η Ιταλία πρόκειται να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς πορεία. Η δε Γαλλία θα ακολουθήσει σύντομα.

Όσο για έστω την παραμικρή πιθανότητα να υπάρξουν μειώσεις στον προϋπολογισμό της Κομισιόν, ο Κάμερον ας το πάρει απόφαση από τώρα ότι είναι πραγματικά δεμένος χειροπόδαρα:

Ο Επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού της ΕΕ Janusz Lewandowski δήλωσε χθες το βράδυ: 

«Θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νομικές υποχρεώσεις μας»

...και αμέσως ζήτησε ευθέως το ποσό των € 4,20 δισ. , ένα»πακετο διάσωσης» που θα αντληθεί από τις χώρες – μέλη της ΕΕ ... 

...«διαφορετικά θα ξεμείνουμε από μετρητά μέσα σε λίγους μήνες» (!)

Η είδηση «έσκασε» σαν βόμβα,  έξι μόλις μήνες αφού η ΕΕ δαπάνησε άλλα € 5,4 δισ. για να κρατηθεί «ζωντανή». Αυτό το επιπλέον ποσό θα διαμορφώσει τον προϋπολογισμό της στα 150 δισ. ευρώ – κατά 8,4% αυξημένο σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους, και παρά τις περικοπές της τάξεως του 13% που προανήγγειλε ο Κάμερον από πέρυσι. 

Να θυμίσουμε ότι αυτή η «οργάνωση» που ονομάζεται Κομισιόν (ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό της συστηματικά κάθε χρόνο από τότε που άρχισε να «λειτουργεί», και δεν υπάρχει ελεγκτής οπουδήποτε στον κόσμο που να ήταν διατεθειμένος να υπογράψει το κλείσιμο των λογαριασμών επί δεκαεννέα συναπτά χρόνια, τόσο «παρά φύσιν» είναι μερικά από τα ποσά που καταγράφονται εκεί. 

(Ρίξτε μια ματιά στην ανάλυσή μας για το πού πήγαν € 2,1 δισ., σε χθεσινή μας ανάρτηση για την Ελλάδα ).

Έτσι, μπορούμε να προσθέσουμε όλα τα παραπάνω στη λίστα των πικρών ειδήσεων που διαδέχθηκαν την νίκη της Μέρκελ, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη νέα διαμόρφωση του γερμανικού Bundestag: την επανέναρξη του προγράμματος LTRO της ΕΚΤ από τον Mάριο Ντράγκι, το φαλιμέντο της Monte del Paschei, την άκρως ύποπτη πρόβλεψη από την Deutsche Bank, καθώς και την λεηλασία των συντάξεων στην Πολωνία.

Καληνύχτα σε όλους, και την επόμενη φορά που θα ακούσετε για «ανάκαμψη», «ανόρθωση», «success story» και όλες τις υπόλοιπες μα%#@ίες, δώστε σε όποιον σας τις είπε ένα γερό ταρακούνημα, δίνοντάς του μαζί και τον σύνδεσμο αυτής εδώ της σελίδας. Η Αμερική είναι σε κατάσταση χάους, το δολάριο είναι σε ακόμη μεγαλύτερο χάος, η Ευρώπη είναι στάσιμη και αφερέγγυα, και η επιστημονικής φαντασίας ομαλή προσγείωση της Κίνας θα είναι αδύνατη χωρίς την μαζική απορρόφηση των προϊόντων της από αυτές εδώ τις αγορές της Δύσης.

Ένα τελευταίο μόνο. Για να επαναδιατυπώσω το συμπέρασμά μας, όταν από τις 11 Σεπτεμβρίου κάναμε κάποιες προβλέψεις για τις γερμανικές εκλογές… 

«... Όπως συμβαίνει συχνά, τα εξωτερικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η γερμανική πλειοψηφία πρόκειται να διαπράξει ένα τραγικό σφάλμα... Οι Γερμανοί, που τόσο αρέσκονται στις πεζοπορίες, στην πραγματικότητα έχουν αρχίσει μια πορεία προς την καταστροφή, με την ίδια αυτάρεσκη «ζε μ’ αν φου» αισιοδοξία που διακατείχε τη μεσαία τους τάξη την εποχή της Βαϊμάρης, μετά το 1931 ».

Τέλος, ας μου επιτραπεί να επαναλάβω την τελευταία μου χθεσινή σύσταση: 

«Ο δημοσιονομικός και οικονομικός καπιταλισμός της παγκοσμιοποίησης βρίσκεται σε μια βαθιά τάφρο με σκ%&ά , την οποία δημιούργησαν αφελείς νεοφιλελεύθεροι ακαδημαϊκοί και ψυχωσικοί, άπληστοι τραπεζίτες. Δεν υπάρχει διέξοδος. Ας το αποδεχθούν επιτέλους και ας προετοιμαστούν ανάλογα». 


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Από την στιγμή που η Ευρώπη (εξουσία στις εταιρείες χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι ψηφοφόροι) και γενικώς η δύση, "μετέφερε" την τεχνολογική υπεροχή της σε χώρες χαμηλού κόστους και σιδηράς πυγμής για περισσότερο κέρδος (χάνοντας η εργατική της τάξη την αποκλειστικότητα συμμετοχής και αναδιανομής στην μικροαστική τάξη), ήταν προδιαγεγραμμένο το ανταγωνιστικό της έλλειμμα.
    Συν αυτά και η αποφυγή απλής εργασίας (προτεινόμενο μοντέλο ζωής), με μεταφορά ξένων πληθυσμών που πρέπει να μοιρασθούν εισόδημα, υγεία, συντάξεις κλπ...
    Δεν είχε κάτι πάρα πανω από τεχνολογία και μάρκετιγκ η Ευρώπη στην οικονομία, ούτε πλούσιους γεωφυσικούς πόρους και οι εξαγωγές πολεμικού υλικού μειώθηκαν...
    Μόνο ίσως η εσωτερική αναδιανομή στις "επαρχίες" της θα άλλαζε κάπως τις ισορροπίες, αλλά δεν είναι στις προθέσεις των διευθυνόντων του κέντρου... προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ τεχνοκρατικά τα είδες φίλε μου. Άλλα πράγματα παράξενα και ύποπτα για τους χαρτογιακάδες της ΕΕ, όπως πχ για τη σχέση τους με το πολιτικό συνάφι μας δεν είδες στο άρθρο;

      Διαγραφή
    2. Αυτά είναι το δικό μας ειδικότερο πρόβλημα μέσα στο ευρύτερο γενικό πρόβλημα της δυτικής πορείας που πάει κατά διαόλου... όχι μόνο οικονομικά, σαν τις μπάμπουσκες, μέσα στην μεγαλύτερη ευρίσκεται η μικρότερη, που στην συγκεκριμένη συγκυρία είμαστε εμείς.

      Διαγραφή
  2. Η ΕΕ ειναι υπό κατοχή .
    Ακόμη αναλύουν και άλλοι διαβάζουν ....μέχρι να τους διαβάσουν.
    Τι άλλο να κάνουν δηλαδή για να καταλάβουν οι ....κυρίαρχοι ψηφοφόροι οτι η γνώμη τους δεν έχει ουδεμία σχέση με τα δρώμενα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ευρωπαϊκή ένωση και το ευρώ έχουν σχεδιαστεί εδω και πολλές δεκαετίες απο την γνωστή οικογένεια των τοκογλύφων λόρδων του λονδίνου...
    Απλά τώρα έπεσαν οι μάσκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΕ ειναι η παγίδα και τι ευρώ το τυρί .
    Εφευρεθηκε με σκοπό να καταστρέψει τις Εθνικές οικονομίες .
    Τωρα την διαλύουν .
    Δεν την χρειάζονται άλλο . Οι κυρίαρχοι ταχα λαοί , εγιναν σκλάβοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]