Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα γινόταν αν ο Πατριάρχης ήταν Aμερικανός κύριε Ερντογάν;

Για τον Τούρκο δημοσιογράφο, Μπουράκ Μπεγκντίλ τα έχουμε ξαναγράψει με αφορμή κάποιο από τα άρθρα γνώμης που δημοσιεύει. Εξειδικευμένος στα θέματα άμυνας και ανταποκριτής της αμερικανικής «Defense News» διακρίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για την ψυχραιμία, τη μετριοπάθεια και το καθαρό του μυαλό.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που σε κάνει αναπόφευκτα να αναρωτιέσαι, έστω ρητορικά-θεωρητικά, τι θα γινόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εάν η κοινωνία παρουσίαζε τέτοια χαρακτηριστικά, παρά το δεδομένο, ότι η γεωγραφία ίσως και να «καταδικάζει» τις δυο χώρες σε ανταγωνιστική σχέση.

Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που έχει ταξιδέψει πολλάκις στην Ελλάδα, σε μια γνήσια προσπάθεια να καταλάβει καλά τι είναι αυτή η χώρα και γιατί αισθάνεται τόσο πολύ απειλούμενη από τη δική του χώρα. Κι επειδή είχε πράγματι καλή διάθεση, φαίνεται πως αντιλήφθηκε πολλά, τόσο για τον ελληικό τρόπο σκέψης, όσο και τις πραγματικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων απέναντι στην τουρκική κοινωνία, σε ανθρώπινο επίπεδο, πέρα από τις διακρατικές σχέσεις και τη γεωπολιτική…

Το άρθρο το είχαμε διαβάσει στα μέσα της εβδομάδας, όμως, ο φόρτος εργασίας δεν είχε επιτρέψει να το παρουσιάσουμε με τον τρόπο που του αξίζει. Πριν από λίγες ώρες, ο καλός συνάδελφος Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής στην Τουρκία ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ασχολήθηκε με το άρθρο.

"Χαστούκι" στην πολιτική Ερτογάν για την Χάλκη αποτελεί άρθρο γνώμης στην αγγλόγλωσση εφημερίδα Hurriyet Daily News καθώς με επιχειρήματα αναδεικνύει ανάγλυφα την διεθνή διάσταση του προβλήματος - και όχι την δήθεν ελληνοτουρκική, όπως θέλει η Άγκυρα.

Με τίτλο: «What if the Patriarch were American?» (Τι θα γινόταν αν ο Πατριάρχης ήταν Αμερικανός;) ο κ. Burak Bekdil ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική του Τούρκου Πρωθυπουργού περί "αμοιβαιότητας" με την Ελλάδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Όπως αναφέρει χρησιμοποιώντας ένα θεωρητικό παράδειγμα, δεν είναι υποχρεωτικό κατά την Ορθοδοξία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης να είναι Έλληνας, καθώς ο Πατριάρχης είναι ο Οικουμενικός θρησκευτικός ηγέτης όλου του Ορθόδοξου κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας.

Αντιφάσεις και παραδοξότητες
"Το να αναζητά την ελληνική αμοιβαιότητα είναι το ίδιο παράλογο με το να αναζητά αμοιβαιότητα για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην Σερβία ή σε οποιαδήποτε άλλη ορθόδοξη χώρα προτού αναγνωρίσει «τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως Οικουμενικό Πατριάρχη", γράφει.

Ο αρθρογράφος, δίνοντας συνέχεια στο θεωρητικό παράδειγμά του, αναρωτιέται τι θα έκανε η Τουρκία αν ο επόμενος Πατριάρχης ήταν Τούρκος πολίτης ή αμερικανικής καταγωγής ή Λιβανέζος. Θα ζητούσε, γράφει, ο κ. Ερντογάν από την Ουάσιγκτον να βελτιώσει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει το στάτους του ή θα ζητούσε από το Λίβανο να σταματήσει να απαγάγει Τούρκους πολίτες; Τι θα έκανε αν ο επόμενος Πατριάρχης ήταν Τούρκος πολίτης με καταγωγή από χώρα όπου δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα;

"Θα έπρεπε να κάνουν πογκρόμ και οι Έλληνες..."
Και συνεχίζει με ένα τεραστίων διαστάσεων και βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία, "καρφί": «Αν ο Τούρκος Πρωθυπουργός πραγματικά αναζητά αμοιβαιότητα ίσως η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει την "τουρκική" μειονότητα σε μερικές χιλιάδες μέσω πογκρόμ και εκπατρισμών» αναφέρει χαρακτηριστικά ...

Είναι ένα δημογραφικό γεγονός, γράφει, ότι η «τουρκική μειονότητα» στη Ελλάδα αυξήθηκε από 129.000, το 1923, σε 150.000 σήμερα, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός (σ.σ. στην Κωνσταντινούπολη ) μειώθηκε δραματικά από 200.000, το 1923, σε λιγότερο από 2.000 σήμερα. Και καταλήγει με το ερώτημα, γιατί οι Έλληνες στην Τουρκία εξαφανίστηκαν τον τελευταίο μισό αιώνα, ενώ οι Τούρκοι της Ελλάδας προτίμησαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους;

Κόλαφος εκ των έσω για τον Ερντογάν και την τακτική του το άρθρο!

Πηγές Defence-Point, OnAlert

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]