Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των “πρωτοβουλιών” της Τουρκίας στην Θράκη

Ο Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν φωτογραφίζεται με την τουρκική σημαία και τον Κεμάλ (Αντιπληροφόρηση)

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Todays Zaman με τίτλο «Ο διάλογος για τα δικαιώματα θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα δεινά της “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα», που υπογράφει ο Αϊντίν Αλμπαϊράκ (Αydın Albayrak) αναφέρεται εκτενώς στα χρόνια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα ξεκινάει με την παρατήρηση ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής, ως χώρα που αρνείται να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων υπέρ των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της, η «τουρκική» μειονότητα στη δυτική Θράκη κατηγορεί την Ελλάδα, ότι αν και μέλος της ΕΕ, αρνείται να της αναγνωρίσει θεμελιώδη της δικαιώματα.

«Η Ελλάδα δε μας αναγνωρίζει ως Τούρκους, αλλά μόνο ως μουσουλμάνους», δηλώνει ο εκλεγμένος «μουφτής» του Γκιουμουλτζινέ, Ιμπραχίμ Σερίφ,  ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ έχει εκλεγεί από τους «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης, δεν αναγνωρίζεται από τις ελληνικές Αρχές, που επιμένουν να διορίζουν διαφορετικό μουφτή, δικής τους επιλογής.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος καταγράφονται τα «σημαντικά προβλήματα» με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης. Άπτονται επιγραμματικά της μη αναγνώρισης των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού τους, εκπαίδευσης, επιλογής μουφτήδων, διαχείρισης των βακουφίων και επιστροφής των περιουσιών τους.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει : «Η αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας των “Τούρκων” που ζουν στη Δυτική Θράκη, η παροχή κατάλληλης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα παιδιά των «Τούρκων», η επιλογή των μουφτήδων τους στο Ισκεντσέ και το Γιουμουλτζινέ, η διαχείριση των τουρκικών ιδρυμάτων και η επιστροφή των περιουσιών που ανήκουν στην “τουρκική μειονότητα” στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικά προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζουν οι “Τούρκοι” της Δυτικής Θράκης», και καταλήγει συμπερασματικά, ότι η Ελλάδα λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο, παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης για τις μειονότητες.

«Δεν μπορεί μια μη – μουσουλμανική χώρα να διορίζει μουσουλμάνους κληρικούς. Ας εκλέγουμε εμείς το μουφτή μας, και η Ελλάδα απλά να τον διορίζει» σχολιάζει ο Σερίφ στη Zaman.

«Η Ελλάδα αρνείται την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής μας ταυτότητας», δηλώνει ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης», Τανέρ Μουσταφάουγλου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη του Υπουργού ΕΕ στην Ελλάδα, Εγεμέν Μπαγίς στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε χθες (08.10) με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου καθώς και με εκπροσώπους της «τουρκικής» μειονότητας, μεταξύ των οποίων ήταν οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές και ο εκλεγμένος μουφτής της.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αντιπαραβάλλει τον τρόπο αντιμετώπισης των μειονοτήτων σε Τουρκία και Ελλάδα. Αναφέρει, συγκεκριμένα :

«Τα τελευταία χρόνια, παρά τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μη-μουσουλμανικών μειονοτήτων, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα μέλη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη. Σύμφωνα με τις διατάξεις ενός νόμου, που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, η ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να διορίζει στα τζαμιά και στα σχολεία της δυτικής Θράκης δικούς της ιερείς, μη εκλεγμένους από την “τουρκική” μειονότητα».

Και συνεχίζει:

«Όπως η Τουρκία αναγνωρίζει στις μειονότητες το δικαίωμα να επιλέξουν δικούς τους κληρικούς, αντίστοιχα, αναμένεται ότι και η τουρκική μειονότητα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το ίδιο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Το δημοσίευμα, αναφέρει επίσης τη δήλωση του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, «Επικροτούμε την πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Τουρκία [σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων]. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να λάβει παρόμοια μέτρα» καθώς και το σχόλιο του ανεπίσημου «μουφτή» του Γκιουμουλτζινέ : «Όταν λέμε στην Ελλάδα ότι θα πρέπει επίσης να εισαγάγει μια παρόμοια πρωτοβουλία, απαντούν, “Δεν μας ενδιαφέρει [τι έχει κάνει η Τουρκία]”».

Εκτεταμένη είναι η αναφορά του δημοσιεύματος και στο θέμα της εκπαίδευσης, η οποία, όσον αφορά την «τουρκική μειονότητα» ουσιαστικά βασίζεται στη «μη εκπαίδευση», λόγω του «αμελούς χειρισμού του ελληνικού κράτους» που «γίνεται εντέλει αντιληπτός από τους περισσότερους ως μέρος μιας προσπάθειας αφομοίωσης της “τουρκικής” μειονότητας της ελληνικής Θράκης».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]