Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάσου Έλληνα να πληρώσεις με χαμόγελο το νέο "πανωπροίκι"...


...που προωθείται με πρωτοβουλία απροσδιόριστων βουλευτών: €80 εκατομμύρια το χρόνο σε δύο φωτοβολταϊκές εταιρείες για τα επόμενα 20 χρόνια!

Διαβάσαμε περιχαρείς σε σημερινή ενημέρωση από το Κεφάλαιο

"Πανωπροίκι" €80 εκατ. το χρόνο σε δύο φωτοβολταϊκές εταιρείες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η αιτιολογία που προβάλλεται κάνει λόγο για «απεμπλοκή ενεργειακών επενδύσεων που είχαν υπαχθεί στη διαδικασία fast track»

Στην πραγματικότητα πίσω από τη γενικόλογη διατύπωση, κρύβεται μια τροπολογία «δώρο», που προωθείται με πρωτοβουλία βουλευτών και η οποία θα οδηγήσει εκ νέου σε εκτίναξη του ελλείμματος του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ κατά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως εκτιμούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς. Και βέβαια το λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές μέσω του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνεται υποχρεωτικά μαζί με το ρεύμα.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αφορά σε δύο ενεργειακούς ομίλους και προβλέπει γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο τριπλάσιο ποσό από εκείνο που ισχύει για όποιον θελήσει να εγκαταστήσει σήμερα φωτοβολταϊκό.

Έτσι ενώ η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά είναι στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η κανονική τιμή του συμβατικού ρεύματος στη χονδρική αγορά είναι στα 50 με 60 ευρώ η μεγαβατώρα, οι τιμές που εξασφαλίζει η τροπολογία για επιλεγμένα έργα fast track των δύο ομίλων είναι στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εγγυημένες για μια περίοδο 20 ετών.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία προωθείται σε μια στιγμή που τα φωτοβολταϊκά έργα έχουν «παγώσει» καθώς κυβέρνηση και τρόικα διαπίστωσαν τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς εξαιτίας των γενναιόδωρων επιδοτήσεων που δόθηκαν χωρίς όριο στον κλάδο των φωτοβολταϊκών τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, κατά κύριο λόγο ήταν ο λογαριασμός από αυτές τις επιδοτήσεις, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες στρεβλώσεις της αγοράς που οδήγησε στην ανάγκη να αυξηθεί πρόσφατα το τέλος ΕΤΜΕΑΡ από τα 9,5 ευρώ στα 20,8 ευρώ η μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές.

Τι λέει η τροπολογία

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, φωτοβολταϊκά έργα που είχαν ενταχθεί σε fast track και έχουν άδεια παραγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου του 2012, χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ, μπορούν να υπογράψουν ακόμη και τώρα σύμβαση με το λειτουργό της αγοράς ηλεκτρισμού στην επιδοτούμενη τιμή που ίσχυε όταν έγινε δεκτή η αίτηση για fast track.

Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν γίνει, η ρύθμιση, με την τελική της διατύπωση, θα αφορά σε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν πηγές, ότι η ετήσια επιβάρυνση για το ΛΑΓΗΕ θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια. Σε περίπτωση που τα εν λόγω πάρκα υποστούν αναδρομικό κούρεμα στις τιμές τους (με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ) η ετήσια επιβάρυνση που θα προκύψει τελικώς είναι 45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό που είχε υποβληθεί, οι εν λόγω επενδύσεις εμφανίζονταν να ξεπερνούν σε ύψος τα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με την πτώση των τιμών στο φωτοβολταϊκό εξοπλισμό τα τελευταία χρόνια, οι τιμές έχουν πέσει πάνω από 70%, δηλαδή στην πραγματικότητα το κόστος κατασκευής των πάρκων δεν ξεπερνά, με όρους αγοράς, τα 200 εκατ. ευρώ.

Η αιτιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που προωθούν την τροπολογία, εστιάζουν στο γεγονός ότι οι δύο εταιρείες που θα αναπτύξουν τα πάρκα, με εξασφαλισμένες αποσβέσεις σε χρόνο ρεκόρ, διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής πάνελ και έχουν δεσμευτεί ότι εφόσον υλοποιήσουν τα έργα τους θα διατηρήσουν το προσωπικό στα εργοστάσια.

Όμως στις αιτήσεις στο fast track, μόνο η μία εταιρεία δεσμεύεται για 360 θέσεις εργασίας ενώ η δεύτερη αναφέρεται γενικά σε θετικές επιπτώσεις για την υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών (σύμφωνα με την ανακοίνωση του invest in Greece). Σημειώνεται ότι τα εργοστάσια των εταιρειών που θα κατασκευάσουν τον εξοπλισμό αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν.

Σύμφωνα πάντως με την ετήσια δυναμικότητα των εν λόγω μονάδων, εφόσον κατασκευαστούν 150 MW, οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται για ένα διάστημα 3 έως 5 ετών, με το συνολικό «επιδοτούμενο» τζίρο των πάρκων στο βάθος 20ετίας να φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ έως 1,6 δισ. (ανάλογα με το αναδρομικό κούρεμα που θα αποφασιστεί).

Οι εταιρείες

Από την έρευνα που έκανε το Capital.gr φωτοβολταϊκά έργα που έχουν ενταχθεί στο fast track προέρχονται από δύο εταιρείες: Την εταιρεία Silcio του ομίλου Κοπελούζου και την εταιρεία Spes Solaris.

Συγκεκριμένα η Spes Solaris έχει κάνει πετύχει την υπαγωγή σε fast track για 51 πάρκων ισχύος 297MW σε δύο φάσεις στις 3 Νοεμβρίου του 2011 και στις 6 Ιουνίου του 2012. Τότε τα έργα εντάχθηκαν με προϋπολογισμό 301 εκατ. ευρώ και στο πλάνο που παρουσιάστηκε περιλαμβανόταν δέσμευση ότι διασφαλίζονται συνολικά 360 θέσεις εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής πάνελ που διαθέτει η εταιρεία του ιδιοκτήτη των έργων (Solar Cells Hellas).

Αντίστοιχα η εταιρεία Silcio κατάφερε να εντάξει στο fast track τις 3 Νοεμβρίου του 2011 φωτοβολταϊκά πάρκα 126ΜW. Σε αντίθεση με τις αιτήσεις της Spes Solaris, στις αιτήσεις της Silcio δεν υπάρχει δέσμευση για διατήρηση θέσεων εργασίας ή άλλες προσλήψεις, τουλάχιστον σύμφωνα πάντα με την τότε ανακοίνωση του Ιnvest in Greece.

Σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ επικαλούμενο δηλώσεις από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει ότι τροπολογία αναφορικά με τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς "fast track" θα εξετασθεί εφόσον κατατεθεί. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η σχετική συζήτηση στη Βουλή δεν κατέληξε σε κείμενο συγκεκριμένης τροπολογίας, ενώ πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική συμφωνία των υπουργείων ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης και του Invest in Greece ως προς την σχετική ρύθμιση.

Πηγή: Κεφάλαιο



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]