Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας κρίνεται στη Γερμανία


  • Πώς η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ ενδέχεται να «βυθίσει» την Ευρωζώνη στην ύφεση 
  • Τα τρία βασικά σενάρια…
Αν και το κυβερνητικό «λουκέτο» των ΗΠΑ και ο επερχόμενος κίνδυνος χρεοκοπίας του αμερικανικού δημοσίου «μονοπωλεί» τις διεθνείς αγορές, οι εξελίξεις, οι οποίες δύνανται να αλλάξουν άρδην το ρου της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, λαμβάνουν χώρα στην… Γερμανία και ειδικότερα, στο Γερμανικό Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το Ίδρυμα Διεθνούς Στατιστικής(ISI), οι επενδυτές «κρέμονται» στην κυριολεξία, από τα χείλη των Γερμανών δικαστών, οι οποίοι αναμένεται να αποφανθούν επί της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων(OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η σημαίνουσα απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα OMT σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτέλεσε το πρωτεύον εργαλείο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ παράλληλα, λειτούργησε ως παράγοντας σταθεροποίησης της εύθραυστης οικονομικής ισορροπίας.


«Η επικείμενη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου συνιστά για την οικονομία, μεγαλύτερο κίνδυνο από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ»
προειδοποιεί ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της ISI.

Αν και η πιθανότητα το ΟΜΤ να κριθεί αντισυνταγματικό παραμένει μικρή – γύρω στο 5% με 10% - η εγερθείσα «ζημιά» τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την παγκόσμια αγορά asset θα είναι άκρως εκτεταμένη, προειδοποιεί ο Krishna Guha. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία ενδεχόμενη αρνητική απόφαση, θα επαναφέρει τον κίνδυνο για την Ευρωζώνη, σηματοδοτώντας την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της περιφέρειας αλλά και οδηγώντας αρκετές χώρες εκτός της Ευρωζώνης….
«Η περιφέρεια θα βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία, ο K. Guha παραθέτει τα τρία βασικά σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης, το οποίο εξαρτάται απόλυτα από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.

- Το βασικό σενάριο, - αποσπά πιθανότητα 70% με 75% - φέρει το δικαστήριο να κρίνει σύννομο το ΟΜΤ με τον γερμανικό νόμο

- Το δικαστήριο κρίνει εντελώς έκνομο το ΟΜΤ, εγείροντας μείζονα νομικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Bundesbank, να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Το εν λόγω σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες 5% με 10%

- Το δικαστήριο αναβάλλει την ετυμηγορία του, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το εν λόγω σενάριο αποσπά πιθανότητες γύρω στο 20%.

Πηγή: Banking News

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πάει ένας μήνας από τις γερμανικές εκλογές και ακόμα μαγειρεύουν. Το τι μαγειρεύουν οι ίδιοι οι Γερμανοί και εκείνοι που είναι από πάνω τους το λέει πλάγια το άρθρο. Θα συνιστούσα στους πάντες να βγάλουν τα λεφτά τους από τα ευαγή τραπεζοϊδρύματα και να αρχίσουν να μαζεύουν κανένα τρόφιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]