Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία "παζαρεύει" με τις ΗΠΑ για τη Συρία


Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην έντονη κριτική που άσκησε ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ Τ. Ερντογάν στις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρυ, ο οποίος εγκωμίασε τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Άσαντ για την συμμόρφωσή του με το σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων. που στηρίζουν ΗΠΑ, Ρωσία και φυσικά ο ΟΗΕ.
Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει για τον κ Κέρυ - καρφώνοντάς τον παράλληλα: «Δεν πιστεύω ότι έκανε τέτοιο σχόλιο, γιατί αν το έκανε θα ερχόταν σε αντίφαση με τον εαυτό του».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μαρί Χαρφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ προς των Άσαντ. «Έχει απονομιμοποιηθεί και θα πρέπει να φύγει», δήλωσε.Ενώ σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι ο Άσαντ είναι ένας τρομοκράτης ο οποίος σκοτώνει με την κρατική τρομοκρατία, η κ. Χαρφ δήλωσε: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο αλλά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάθε όρο στο λεξικό προκειμένου να περιγράψω το πόσο κακό άτομο είναι».

"Αν και όταν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση..."
«Το γεγονός ότι το καθεστώς του έχει ευθύνες να συμμορφωθεί με την απόφαση δεν παρέχει πολιτική νομιμοποίηση. Στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Αν και όταν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, θα αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό λέει επακριβώς και ο Υπουργός», δήλωσε.Από την δήλωση αυτή αξίζει η επισήμανση ότι πλέον οι ΗΠΑ δεν μιλούν όχι μόνο για βίαια απομάκρυνση τουΑσαντ, αλλά για "μεταβατική κυβέρνηση" - μάλιστα βάζουν και ένα "αν και όταν" μπροστά...

Το θέμα είχε και συνέχεια καθώς η Τουρκία κατηγορείται από πολλούς ότι υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στην Συρία που αντιμάχονται τον Ασαντ και έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του, κ.Villy Sovndal, ο Τουρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου επιχείρησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς που θέλουν την Τουρκία να στηρίζει ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. «Η Τουρκία ποτέ δεν έδωσε στήριξη σε καμία ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα», είπε.
Μάλιστα κ. Νταβούτογλου συνέχισε στην "γραμμή" του κ. Ερντογάν και άσκησε κριτική στον αμερικανό ΥΠΕΞ, κ. Κέρυ για τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις αναφορικά με τη Συρία, χρησιμοποιώντας ως... άλλοθι τους πρόσφυγες.

Από κοντά και ο Νταβούτογλου...
«Όποιος μιλάει για τη Συρία δεν θα πρέπει να λέει τίποτε παραπάνω από αυτά που θα έλεγε κοιτάζοντας τα πρόσωπα των προσφύγων που υποφέρουν. Όταν κάποιος λέει ότι το συριακό καθεστώς αξίζει επιβράβευση, δεν είναι δυνατόν να βρούμε μια λύση στη συριακή κρίση αν προηγουμένως δεν έρθουμε στη θέση των προσφύγων», δήλωσε και προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα απολέσει την αποφασιστική της στάση εναντίον της συριακής κυβέρνησης.

Παζαρεύει...
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αναλυτές αναφέρουν ότι η διαρροή περί ...οργής Ερντογάν κατα Κέρυ εξυπηρετεί δύο στόχους: Αφενός διάσωση του πρεστίζ του στο εσωτερικό καθώς η θέση του για βίαιη ανατροπή του Ασαντ δεν "περπατάει" πια στους δυτικούς, αλλά και για να φανεί στα μάτια των Τούρκων ότι αντιδρά στα ... ίσια στον κ. Κέρυ. Και αφετέρου για να εξυπηρετήσει ζητήματα τακτικής και διαπραγμάτευσης: "Για να πάψω να είμαι... εξοργισμένος... δώστε... κάτι" είναι μια τακτική "παζαριού" που δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί η Άγκυρα και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν...

Πηγή OnAlert

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]