Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται στον ισλαμισμό

Γυναίκες βουλευτές φόρεσαν τη μαντήλα μέσα στην τουρκική Βουλή 

Να βάλουν τέλος στην απαγόρευση της μαντήλας εντός του κοινοβουλίου της Τουρκίας αποφάσισαν τέσσερις γυναίκες βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι βουλευτίνες εμφανίστηκαν στην αίθουσα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, φορώντας την παραδοσιακή μαντήλα, δηλώνοντας ότι η απόφασή τους στηρίζεται αποκλειστικά στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
«Η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών», ανέφερε η κυρία Νουρκάν Νταλμπουντάκ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «έθεσε τέλος σε μια "τεράστια ντροπή"», αναφερόμενη στην πρόσφατη άρση των περιορισμών που ίσχυαν επί δεκαετίες.
Γυναίκες βουλευτές φόρεσαν τη μαντήλα μέσα στην τουρκική Βουλή «Δεν θα αφήσουμε την Εθνοσυνέλευση να γίνει αποκλειστικός χώρος του κυβερνώντος κόμματος. Θα αντιταχθούμε στη νέα πρακτική με κάθε ευκαιρία», δήλωσε, αντίθετα, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κ. Φαρούκ Λόγογλου.
Τα δύο άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), δήλωσαν πάντως ότι δεν προτίθενται να αντιδράσουν στην παρουσία βουλευτών με μαντήλα.

Η τελευταία φορά που γυναίκα βουλευτής εμφανίστηκε με μαντήλα στην εθνοσυνέλευση ήταν το 1999, κατά την τελετή ορκομωσίας της τότε κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετσεβίτ που κατέληξε επεισοδιακή. Ο Ετσεβίτ είχε αναφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην βουλετή του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής. «Δεν είναι εδώ ο χώρος για αμφισβήτηση στο πολίτευμα. Ενημερώστε αυτή τη γυναίκα για τα όρια της!» είχε πει, φανερά εκνευρισμένος, ενώ άλλοι βουλευτές φώναζαν από τα εδρανα: «Βγες έξω».

Γυναίκες βουλευτές φόρεσαν τη μαντήλα μέσα στην τουρκική Βουλή
Η ισλαμική μαντήλα θεωρείται από τους κοσμικούς στην Τουρκια ως σύμβολο του πολιτικού Ισλάμ και η εμφάνισή της ως ένδειξη αμφισβήτησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους που εγκαθιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις γυναίκες που θέλουν να φορούν την ισλαμική μαντήλα, ενώ νωρίτερα τον Οκτώβριο αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης της μαντήλας στις δημόσιες υπηρεσίες, μια απόφαση που αποτέλεσε και την αφορμή να την φορέσουν σήμερα στην εθνοσυνέλευση οι γυναίκες βουλευτές του AKP.

«Θα γίνουμε μάρτυρες της έναρξης μιας νέας εποχής και θα αναλάβουμε ηγετικό ρόλο σε αυτό το κίνημα, θα πρωτοστατήσουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε η Νταλμπουντάκ.

Πηγή "Έθνος"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]