Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κώδικας Μετανάστευσης»: τα βασικά και επίμαχα σημεία

  • Από προχθές, Πέμπτη, και για δώδεκα ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.  
  • Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών διαμονής. "Διαβατήριο" για 358.000 νόμιμους αλλοδαπούς που θέλουν να κινηθούν προς άλλες χώρες της Ε.Ε. 
  • Παράλληλα, στη νομοθεσία θα ενσωματωθεί και η οδηγία της ΕΕ για την ενιαία διαδικασία για άδεια διαμονής και εργασίας.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Μεταναστευτικού Κώδικα, με τον οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά η κωδικοποίηση των διατάξεων (20 νόμων, 6 Προεδρικών Διαταγμάτων και 42 Κανονιστικών Πράξεων!) που αφορούν τη μεταναστευτική νομοθεσία της χώρας και ο εναρμονισμός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε συμπυκνωμένο νομοσχέδιο 140 άρθρων.


Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, βασική καινοτομία του νόμου αποτελεί η παροχή της πενταετούς άδειας του «Επί μακρόν Διαμένοντος» για υπηκόους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει στον κάτοχό της τη μετακίνηση και εργασία σε όλα τα κράτη της ΕΕ. 

Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στους 540.000 περίπου μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμες άδειες παραμονής, να μετακινηθούν και να εργαστούν νόμιμα σε ολόκληρη την ΕΕ, κάτι που δεν ήταν επιτρεπτό με βάση τις ως τώρα ισχύουσες εθνικές άδειες διαμονής. Στις άδειες αυτές, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «ωθούμε τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής, δεκαετούς και αορίστου διάρκειας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμενόντων.

Όταν αυτά φθάνουν στην ηλικία των 18, θα μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας.

Επίσης, με τη χορήγηση άδειας επί μακρόν διαμονής, οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Μεταναστευτικό Κώδικα. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, στους οποίους παρέχουμε τα δικαιώματα των επί μακρών διαμενόντων στην Ελλάδα", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. 


Τα βασικά σημεία του Κώδικα Μετανάστευσης είναι τα εξής:

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ανανέωση αδειών διαμονής, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 20 ενώ μειώνονται οι κατηγορίες των αδειών διαμονής από 50 σε 19.

- Διατηρείται η σύνδεση της απόκτησης άδειας με την κατοχή ενσήμων (240 τη διετία) με στόχο να μην πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα μαύρης εργασίας.

- Προκρίνεται ως βασική άδεια διαμονής η πενταετής άδεια επί μακρόν διαμένοντος, που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να μεταβούν και να εργασθούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

- Δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμένοντων. Όταν αυτά ενηλικιωθούν, θα λαμβάνουν την πενταετή άδεια επί μακρόν διαμένοντος και θα έχουν τη δυνατότητα να την ανανεώσουν για άλλη μια πενταετία, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στη χώρα και εάν θα υποβάλουν αίτηση για ελληνική υπηκοότητα. Aν ο γονέας περάσει σε καθεστώς παράνομης διαμονής, ταυτόχρονα περνάνε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του (σ.σ. ο Κώδικας δεν χορηγεί ιθαγένεια. Μετά την απόρριψη από το ΣτΕ άρθρων του νόμου 3838/10 ως αντισυνταγματικών, ισχύουν οι παλιές διατάξεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Ραγκούση» προέβλεπε απόδοση Ελληνικής ιθαγένεια για τα παιδιά δεύτερης γενιάς*).

- Αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών (για εποχικές εργασίες κλπ). Ο σχεδιασμός είναι σε κεντρικό επίπεδο (και όχι σε επίκεντρο περιφέρειας) για να υπάρχει συνολικός έλεγχος και συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύνολο της χώρας.

- Εισαγωγή ειδικών ταχέων διαδικασιών (fast track) εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων).

- Δεν νομιμοποιούνται εκ νέου μη νόμιμα διαμένοντες στη χώρα μετανάστες, «όπως έγινε επανειλημμένως στο παρελθόν». Αυστηροποιούνται οι διατάξεις ως προς τις υπάρχουσες δυνατότητες για οικογενειακή επανένωση, για την πλέον θα εφαρμόζεται τέστ DNA ώστε αποδεικνύεται η συγγενική σχέση. 

Ο αρμόδιος Γ.Γ. του υπουργείου, Άγγελος Συρίγος, προανήγγειλε τη δημιουργία «one-stop shop» μεταναστών στις έδρες των νομαρχιών που θα στελεχωθούν με 440 υπαλλήλους, πρώην δημοτικούς αστυνόμους και σχολικούς φύλακες, προκειμένου να ελεγχθούν οι 160.000 αιτήσεις που εκκρεμούν για ανανέωση αδειών παραμονής.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη και τρίτη γενιά παιδιών μεταναστών, αυτήν τη στιγμή σε νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοιτούν 80.000 παιδιά αλλοδαπών, από τους οποίους -όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας- οι μισοί περίπου είναι παιδιά νομίμων μεταναστών. Από τα 40.000 νόμιμα παιδιά και εφήβους, το 85% είναι αλβανικής καταγωγής.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Μετανάστευσης

* Με την από 15/11/2012 απόφαση του (τότε) αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου ανεστάλησαν όλες οι διαδικασίες χορήγησης της Ελληνικής ιθαγένειας (αποδοχή νέων αιτημάτων, διαδικασίες εξέτασης των ήδη υποβληθέντων φακέλων, εγγραφή σε δημοτολόγια κλπ). Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3838/2010 μέχρι και 31.12.2012 ανέρχεται σε 39.722. Από τον εν λόγω αριθμό αιτημάτων, απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 13.425 αλλοδαποί», την οποία απώλεσαν μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η πλειοψηφία των αιτούντων είχε ως χώρα καταγωγής την Αλβανία.

Πηγές: Νews247.gr, Strategy Reports, Το Βήμα

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Κύριε, Κύριε ερώτηση, ποιός είναι ο ορισμός του νόμιμου μετανάστη... κάτι σαν το αυθαίρετο ας πούμε που μετά κάποια χρόνια νομιμοποιείται; Πού γίνεται αυτό να το κάνουμε και εμείς, ως ζητούντες άσυλο για να αποφύγουμε διωκόμενοι τις εθνικές φυλακές;
    Και αν ναί, σε ποιές άλλες ευρωπαικές χώρες ισχύουν αυτά με τους υπό πρόταση όρους;
    Και αν ισχύουν κάποια, σε ποιό ποσοστό του πληθυσμού τους (εκτός των πρώην αποικιοκρατικών που έχουν άλλες σκοπιμπότητες με κοινοπολιτείες κλπ) ανέρχονται οι είσοδοι;
    Ευχαριστώ.
    ΥΓ1.
    Εμείς οι ευρωπαίοι της ΕΕ θεωρούμεθα κάτι λιγώτερο από λαθρομετανάστες σε πολλές ευρωπαικές χώρες;
    Μπορούμε χωρίς εργασία να επαιτούμε, να κάνουμε λαθρεμπόριο και να έχουμε ασφάλεια και στοιχειώδη υγεία;
    Και κάτι τελευταίο, έχουν τόση ανεργία εις Ευρώπας; Στις άλλες βαλκανικές χώρες (ενταγμενες και υπό ένταξη) τί παίζει, ενοφθαλμιάζονται ισόποσα και αυτές;
    Ευχαριστώ και πάλι.
    ΥΓ2
    Στρατό και έξοδα γιατί έχουμε αφού δεν υπάρχουν σύνορα; Οι νέοι μετανάστες είναι περισσότεροι από τους νέους Έλληνες που μένουν στην χώρα, τί φοβόμαστε, τους γείτονες που έρχονται σαν τουρίστες; Φυλάττομεν την επικράτεια; Μα αφού οι πόροι της χώρας εκχωρούνται ή υποθηκεύονται αενάως, τί φυλάττομεν, αυτά που εμπορικά μπορεί να πάρει ο καθένας τους (ήδη συμβαίνει και έπεται και επιταχυνόμενη συνέχεια) με τον νόμο;
    Δεν αντιλαμβάνομαι, συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να πούμε ;
    Οτι υπακούουν σε σχέδιο αλλαγής του πληθυσμού ;
    Οτι μας εξοντωνουν ;
    Δρόμο όλοι τους .
    Και αυτοι που τους έφεραν σε λαϊκά δικαστήρια με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας .
    Οτι και να ψηφίσουν οι κατοχικοι , θα τους τα δώσουμε να σκούπανε τον κωλο τους στα κελιά .
    Η ΕΛΛΑΣ ανήκει στους Ελληνες .
    Ολα τα αλλα ειναι των δήθεν προοδευτικών προδοτων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά είναι αμετανόητοι εθνοπροδότες όλοι τους .......ίσως και εξωτερικών παραγόντων και πιέσεων.
    Πέραν των άλλων θέλουν να πιστεύουν ότι θα πάρουν ....και ψήφους των λαθρομεταναστών όταν τους χορηγήσουν υπηκοότητα (συζητούν οι γελοίοι για ...ιθαγένεια !!!).....δηλαδή τελικά καπέλλωμα των Ελλήνων από όλο αυτό τον συρφετό και επικυριαρχία του Ισλάμ......αν είναι δυνατόν....
    Το Ισλάμ δεν είναι απλά θρησκεία......είναι πολίτευμα !!!
    Δεν καταλαβαίνουν ???
    Τι θα πρέπει να γίνει άμεσα
    Αμεση κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ
    Κανείς από αυτούς δεν θα εισέρχεται στην Ελλάδα , χωρίς επίσημα έγγραφα.
    Μόνο ταξιδιωτικά έγγραφα (όχι Ελληνικά διαβατήρια) για τις χώρες της ΕΕ, με περιορισμένο χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, το πολύ ένα μήνα μετά την έκδοσή τους.
    Αν δεν φύγουν εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, συλλαμβάνονται.....
    Σκληρές ποινές σε όσους Έλληνες τους χρησιμοποιούν σε δουλειές τους ή τους ενοικιάζουν στέγη, χωρίς να έχουν νόμιμα παραστατικά.
    Να ισχύει για την εξαγωγή / μεταφορά των χρημάτων τους, ότι ισχύει και για τον κάθε Έλληνα, δηλαδή δήλωση του εισόδήματος αυτού σε κανονικό ΑΦΜ, τόπος διαμονής και πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών τους.
    Χτύπημα του παρεμπορίου, οριστικό και αμετάκλητο !!!
    Μάζεμα όλου αυτού του συρφετού και περιορισμός τους σε φυλασσόμενες ερημονησίδες....όποιος από αυτούς θέλει να επαναπαρίζεται αμέσως, διαφορετικά παραμένει εκεί εσσαεί.
    Έγκριση για περιοδική εργασία σε όσους απαιτούνται και μετά το πέρας της εργασίας αυτής, άμεση έξοδος από την Ελλάδα, διαδικασία πλήρως ελεγχόμενη.
    Πιθανή συζήτηση για εκτεταμένη παραμονή στην Ελλάδα ποσοτού της τάξης του 1-2 % του συνόλου του Ελληνικού πληθυσμού.
    Να τελειώνουμε με αυτό το αίσχος......


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός .
      Αλλα πρώτα η λευτερια και ύστερα ο κοινός νους η κοινωνία ΜΑΣ θα πράξει το ορθον .
      Αμπελοφιλοσοφιες αλλοδαπών στην....αλλοδαπή .
      Οι φιληκοοι των ξένων ειναι προδότες , κόκκινη γραμμή των Ελλήνων . Δόξα τω Θεω , οι πρόγονοι μας τα είπαν ΟΛΑ .
      ΕΛΛΑΣ Ελλήνων Χριστιανών .
      Αυτό ειναι δημοκρατικό αίτημα της πλειοψηφίας .
      Πατρις Θρησκεία Οικογένεια , ειναι το έμβλημα των Ελλήνων διαχρονικά . Και μόνο χάρις αυτών θυσιαζοντουσαν .
      Τι δεν καταλαβαίνουν οι του δημοκρατικου τσίρκου ;

      Διαγραφή
    2. Ποιοί πρόγονοί σου είπαν "Ελλας Ελλήνων Χριστιανών"; Οι συνταγματάρχες της Χούντας!
      Οι Έλληνες πρόγονοί μας είπαν "Πας μη Έλλην βάρβαρος" Άντε να ψαχνόμαστε μην είμαστε βάρβαροι...

      Διαγραφή
    3. Απο τα αρχαία χρόνια οι Ελληνες πίστευαν στο Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών .
      Το Παν μη Ελλην βάρβαρος , πως κολλάει ;
      Οι Συνταγμαρχες δεν ήταν χουντικοι . Μέχρι να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου , οτι και να σας λένε ειναι παπαριες .
      Χουντα ειναι η μεταπολίτευση .
      Μάθε τι ειναι οι Ελληνες , η χώρα τους και η Πίστη τους και θα δεις οτι το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών δεν το είπαν μόνο οι ....χουντικοι .
      Το είπαν σε όλους τους αγώνες τους οι ΕΛΛΗΝΕΣ . Οι σοφοί , οι μυστες Ιερείς , επιστήμονες ....οι πάντες .
      Και φυσικα το γελοιοποιησε η μεταπολίτευση . Με πρωτεργάτες τους ταχα προοδευτικούς αριστερούς .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]