Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιδρομή από ειδικές δυνάμεις Τούρκων και άλλων Δυτικών στη Σομαλία

Για επιδρομή Βρετανών, Τούρκων, Αμερικανών και Γάλλων σε μια πόλη της νότιας Σομαλίας κάνουν λόγο η αλ-Σαμπάμπ και η Υπηρεσία Πληροφοριών της Σομαλίας. Διαψεύδει η Άγκυρα.

Πρακτορείο Reuters
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση αλ-Σαμπάμπ της Σομαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια επιδρομή η οποία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα από τα προπύργιά της, στην  παραθαλάσσια πόλη Μπαράουε στο νότιο τμήμα της χώρας, διεξήχθη από ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας. 

Οι δηλώσεις εκπροσώπων των υπηρεσιών Ασφαλείας της Σομαλίας είναι αντιφατικές.


«Πληροφορηθήκαμε ότι Γάλλοι στρατιώτες τραυμάτισαν τον Αμπού Ντιγιάντ, γνωστό και ως Αμπού Σιγιάντ, έναν από τους αρχηγούς της αλ-Σαμπάμπ από την Τσετσενία. Σκότωσαν τον επικεφαλής της φρουράς του, ο οποίος ήταν επίσης ξένος. Ο κυρίως στόχος ήταν ο επικεφαλής της αλ-Σαμπάμπ από την Τσετσενία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος υπάλληλος της υπηρεσίας Πληροφοριών στο Μογκαντίσου, ο οποίος αυτοσυστήθηκε σε δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters ως Μοχάμεντ.

Ένας άλλος υπάλληλος της υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε στο Reuters ότι η επίθεση έγινε από ομάδες ξένων ειδικών δυνάμεων. Επιβεβαίωσε ότι στόχος ήταν ένας αλλοδαπός και πρόσθεσε ότι τραυματίστηκε και ένας άλλος αλλοδαπός.

Ο Αμπντικαντίρ Μοχάμεντ, αξιωματικός της Αστυνομίας στο Μογκαντίσου δήλωσε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με όσα δήλωσαν μέλη της Αλ-Σαμπάμπ σχετικά με την ταυτότητα των ξένων ειδικών δυνάμεων, ο ίδιος πιστεύει ότι οι στρατιώτες που διεξήγαγαν την επίθεση ήταν κατά πλειονότητα Αμερικανοί και στόχος τους ήταν ένας από τους επικεφαλής της αλ-Σαμπάμπ.

Ο Μοχάμεντ δήλωσε στο Reuters: 

«Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν στην παράκτια πόλη Μπαράουε, ένα από τα σημαντικά λιμάνια της χώρας. Έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της αλ-Σαμπάμπ και δύο ξένοι των ειδικών δυνάμεων, που έκαναν την επίθεση».

Σύμφωνα με την οργάνωση αλ-Σαμπάμπ, ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας κομάντο σκοτώθηκε ενώ άλλα τέσσερα μέλη της βρετανικής SAS τραυματίστηκαν σοβαρά. 

Ένας Τούρκος στρατιώτης επίσης τραυματίστηκε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπου της αλ-Σαμπάμπ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στην Άγκυρα, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις δεν έλαβαν μέρος σε οποιαδήποτε επίθεση στη Σομαλία, διαψεύδοντας την κατηγορία της αλ-Σαμπάμπ.

«Τίποτε τέτοιο δεν έλαβε χώρα», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αλ-Σαμπάμπ, οι Δυτικές δυνάμεις σκότωσαν έναν μαχητή της.

Δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον η επιδρομή αυτή έχει κάποια σχέση με την επίθεση σε ένα εμπορικό κέντρο στην Κένυα πριν από δύο εβδομάδες, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση.

Η επίθεση εκείνη είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους με πληροφορίες από Reuters  και ΑΠΕ



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τι δουλειά έχει η γείτων εκεί κάτω; Από περιφερειακός παραπόταμος έγινε ξεχυλισμένος Νείλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίναι η δεύτερη φορά που ακούγονται. Πολεμούν και στη Συρία με καλό μισθό εναντίον του Άσαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]