Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκλογή μουφτή στη Θράκη και τζαμί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θέλει ο Νταβούτογλου

Ανταλλάγματα για την λειτουργία της Χάλκης

Εμμένοντας στην θρασύτατη και προκλητικότατη στάση απέναντι στην Ελλάδα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ημέρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα και ακολουθώντας την πάγια τακτική της Άγκυρας να δημιουργεί θέματα πριν τη συνάντηση εκπροσώπων των δύο κρατών, έθεσε ζητήματα όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη (οι μουφτήδες δεν εκλέγονται ούτε στην Τουρκία) και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη (η λειτουργία της Χάλκης είναι υποχρέωση της Τουρκίας προς την Διεθνή κοινότητα, η οποία έχει καταδικάσει και έχει απαιτήσει την τουρκική πρακτική μη λειτουργίας της σχολής του Γένους), λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk σχετικά με τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν και απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για βήματα που, όπως είπε, πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μια θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν για να τους διευκολύνουμε» σημείωσε (αλλά "ξέχασε" ο κ. Νταβούτογλου πως στην χώρα του, την Τουρκία, οι μουφτήδες διορίζονται, όπως και σε όλα σχεδόν τα μουσουλμανικά κράτη).

Ανέφερε ακόμη είπε πως «πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του Πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος» (ξεχνώντας και πάλι πως μετά από τα πογκρόμ που ξεκίνησαν το 1954, ο πληθυσμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σχεδόν εξαφανίστηκε και αυτή η τουρκική πολιτική είναι πάγια απέναντι στους Έλληνες της Πόλης) .

«Δεν προσεγγίζουμε το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» (επειδή η Τουρκία συνηθίζει να γκρεμίζει εκκλησίες και όχι να χτίζει) είπε, αλλά συμπλήρωσε: «Εάν στη Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

Και όσοι καταλαβαίνουν, η Τουρκία εκβιάζει την Ελλάδα μέσω των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης και των λαθρομεταναστών μουσουλμάνων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αναβιβασθεί στην θέση του προστάτη των μουσουλμάνων που υπάρχουν στην Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να αποκτήσει λόγο στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας και την "συμπεριφορά" του Ελληνικού κράτους έναντι του ισλάμ.
Δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά επειδή το θέμα της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα παραβίασης της Τουρκίας, θεωρούμε πως το καλύτερο θα ήταν όχι μόνο η μεταφορά της τουρκικής στάσης στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές, αλλά και η κλήση σε άμεση καταδίκη του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία τοποθετείται (και τοποθετεί συνεχώς ζητήματα) στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες αλλά και στην πολυδιαφημισμένη ελληνοτουρκική φιλία.
Ίσως, η άμεση ανακοίνωση μίας σειράς μέτρων κατά της Τουρκίας θα ήταν η καλύτερη απάντηση, αφού η Άγκυρα έχει προ πολλού καιρού περάσει τα όρια της ανεκτικότητας και αν δεν αντιμετωπισθεί κάποια στιγμή αρμοδίως και με αυστηρούς τόνους, ίσως η καταγεγραμμένη υποχωρητικότητα (έως φοβικότητα) των Ελληνικών κυβερνήσεων να λειτουργήσει αρνητικά επί θεμάτων της εσωτερικής πολιτικής, αλλά και επί άλλων θεμάτων που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας επί της Θράκης και του Αιγαίου (και όχι μόνο) αλλά και της εθνικής ασφάλειας.

Αρκετή υποχωρητικότητα και ανεκτικότητα έχει υπάρξει μέχρι τώρα απέναντι στην τουρκική θρασύτητα και προκλητικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση οικονομικά και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Εάν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιθυμεί να φέρει σε δεινή θέση την χώρα και σε εθνικά θέματα που έχουν επέκταση σε οικονομικά (ΑΟΖ - ενέργεια), η συγκεκριμένη στάση - απαίτηση του Νταβότουγλου αποτελεί ίσως την καταλληλότερη ευκαιρία για να αποδείξει ο κύριος Σαμαράς και οι περί αυτώ πόσο πατριώτες είναι.., αφού οι θέσεις της Τουρκίας δεν επαφίενται καν της λογικής.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]