Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αβραμόπουλος: «Οι καταστάσεις είναι ρευστές, αβέβαιες και επικίνδυνες»

Την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στον εορτασμό της ημέρας Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκυπριακών θεμάτων. Είχε ακόμα συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, ενώ συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του o Έλληνας υπουργός δήλωσε:
«Γίνεται όμως και σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Η Ελλάδα και η Κύπρος διέρχονται δύσκολες στιγμές εξαιτίας της δημοσιονομικής συγκυρίας. Την ίδια στιγμή στην ευρύτερη γειτονιά μας τα πάντα σχεδόν αλλάζουν. Έχει διαμορφωθεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι καταστάσεις που διαμορφώνονται είναι ρευστές, αβέβαιες και επικίνδυνες και πολύ ορθά επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ότι αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν το νέο ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο και της Ελλάδας και της Κύπρου στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».
Οι συζητήσεις των δύο υπουργών Άμυνας επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας καθώς επίσης και στο θέμα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόταση του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη λέγοντας ότι η η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει και θα συνδράμει την κυπριακή πλευρά στην προσπάθειά της αυτή.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, μία τέτοια εξέλιξη ισχυροποιεί την παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή, σε μια εποχή μάλιστα που διακρίνεται για τη ρευστότητα και την ανασφάλεια εξαιτίας των γεγονότων που ακόμα εξελίσσονται. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της αυτή την ώρα, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. «Έχει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο πλευρό της. Και θα συνεχίσουμε να δίνουμε από κοινού αγώνες μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι πάνω από όλα η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και η επανένωση του νησιού, έτσι ώστε να μην είναι μακριά η μέρα που θα γιορτάζουμε» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ».
Ο ‘Έλληνας υπουργός Άμυνας πρότεινε στον Κύπριο ομόλογό του πρόσκληση, εφ' όσον το πρόγραμμά του το επιτρέπει, να να παρακολουθήσει μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα, στον Έβρο και στα νησιά, την άσκηση «Παρμενίων».

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φ. Φωτίου δήλωσε:
«Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεών μας βρέθηκε και το θέμα της ένταξης μας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αλλά και το επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκέμβρη. Αυτά ήταν κυρίως τα θέματα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας προ ολίγου. Βιώνουμε, πλέον, νέα δεδομένα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις όποιες νέες προκλήσεις».
Αναφερόμενος στις ΑΟΖ ο κ. Φ. Φωτίου δήλωσε ότι: «Ο εντοπισμός των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Λεβαντίνης που κατά πάσα πιθανότητα, επεκτείνονται εντός και της Ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και οι πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς, την ύφεση και την οικονομική κρίση, που μαστίζουν έντονα, Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, να εργαστούμε με προσήλωση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας».
Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας σημείωσε:
«Προσπαθούμε, σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες φίλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ μας, να δημιουργήσουμε ασπίδα αποτροπής και παράλληλα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο που ο διεθνής παράγοντας μεταξύ των οποίων και ισχυρές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναγνωρίζουν τον αναβαθμισμένο σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή».
Πηγή: NewPost
-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]