Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιπλέον φόροι 2,16 δισ. χωρίς νέα μέτρα


Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,16 δισ. ευρώ, χωρίς νέα μέτρα και μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,7 δισ. ευρώ, με περικοπές κυρίως από την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Των Σωτήρη Νίκα και Προκόπη Χατζηνικολάου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε χθες πως τόσο οι προβλέψεις στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών τελούν υπό αξιολόγηση υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Συνολικά, η επιβάρυνση των πολιτών το 2014 θα ανέλθει στα 4,9 δισ. ευρώ (2,16 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους και 2,7 δισ. ευρώ από κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη), χωρίς να αναλύεται στο προσχέδιο το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης φέτος θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 344 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ, αντί στόχου 0% του ΑΕΠ) και το 2014 θα αυξηθεί στα 2,84 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,5% του ΑΕΠ). «Εφόσον εμείς είμαστε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας, θα αξιώσουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 (σ.σ. προβλέπεται ότι εάν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα θα υιοθετηθούν μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους), την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε ότι «θα αναζητήσουμε, μέσα από την διαπραγμάτευση, τους βέλτιστους τρόπους».

Επίσης, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού εκπέμπει άλλο ένα θετικό μήνυμα. Αυτό έχει να κάνει με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, έστω και οριακούς και την μείωση της ανεργίας από το 27% φέτος στο 26% το 2014. Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, εκτιμάται ότι το 2014 το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 0,6%, έναντι ύφεσης 4% για φέτος (αν και η τρόικα επιμένει στην πρόβλεψη για 4,2%). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 2014 θα είναι έτος ανάπτυξης, οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 100 εκατ. ευρώ. Στο προσχέδιο γίνεται λόγος και για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία όμως δεν αποτυπώνεται στα φορολογικά έσοδα.

Το θέμα αυτό αποτελεί μία μόνο εκ των «γκρίζων ζωνών» του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. 
Στις αμφισβητούμενες ζώνες του προσχεδίου περιλαμβάνονται:

1. Άμεσοι φόροι. Οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν επιπλέον 2,16 δισ ευρώ σε σχέση με φέτος, με τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει ότι δεν πρόκειται για νέες παρεμβάσεις. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ, καθώς και από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά των οικογενειών. Επίσης, από την αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία που συνολικά θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες κατά 3,9 δισ. ευρώ.

2. Φοροδιαφυγή. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προϋποθέτει είσπραξη 1 δισ ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί επικαλούμενο σχετικές εκθέσεις των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ωστόσο, η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσες φορές ετέθησαν στόχοι είσπραξης εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν έχουν επιτευχθεί.

3. Ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία. Προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2,7 δισ. ευρώ οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση (1,7 δισ ευρώ) και περίθαλψη (1 δισ. ευρώ), χωρίς όμως να περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση. Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης δεδομένου ότι τα έσοδα τους το 2014 θα μειωθούν κατά 5,4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες τους μόνο κατά 3,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]