Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατεχόμενα: Τουρκοποίησαν 12 τ.χλμ μέσω της "Επιτροπής Αποζημιώσεων"

Η Τουρκία αγοράζει με σχέδιο τις κατεχόμενες περιουσίες και δημιουργεί νέα δεδομένα επί του εδάφους

Γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης

Λευκωσία: Η τουρκοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα αποτελεί μια συστηματική και καλά οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας με απώτερο στόχο να δημιουργήσει νέα δεδομένα επί του εδάφους. Χρησιμοποιώντας την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών», η οποία συστάθηκε από την Τουρκία καθ’ υπόδειξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τουρκική πλευρά προχωρά σ’ ένα οργανωμένο σχέδιο τουρκοποίησης ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, το οποίο να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα. Προχωρώντας στη βάση αυτή της εντολής, η Τουρκία δημιούργησε την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» αλλά δεν έμεινε ως εκεί. Χρησιμοποίησε την «επιτροπή» (η οποία καλύπτεται από μανδύα νομιμότητας λόγω ΕΔΑΔ) ως όχημα για να «νομιμοποιήσει» άλλες αποφάσεις που αφορούν στις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Μια από τις «νομοθεσίες» που διέπουν τη λειτουργία της «επιτροπής» προνοεί ότι η καταβολή αποζημίωσης στον Ελληνοκύπριο εξυπακούεται και εξαγορά της περιουσίας του. Δηλαδή, ενώ η θεραπεία για την οποία μιλούσε το ΕΔΑΔ είχε να κάνει περισσότερο με αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της ε/κ περιουσίας, η Τουρκία το μετάλλαξε σε εξαγορά του ακινήτου.

Στη βάση αυτού του δεδομένου η τουρκική πλευρά προχωρά στην τουρκοποίηση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, πράξη που για την ίδια θεωρούνται «νόμιμες» καθώς γίνονται μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» που συστάθηκε μετά τις υποδείξεις του ΕΔΑΔ. Αριθμητικά μπορεί αυτό να μην θεωρείται από ορισμένους ως ανησυχητικό αλλά η πρακτική που ακολουθείται και το πόσο στοχευμένη είναι η προσπάθεια δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη.

Τα δεδομένα επί του εδάφους έχουν ως εξής: Το σύνολο των κατεχομένων περιοχών (αυτό που οι ίδιοι οι Τούρκοι παρουσιάζουν ως «ΤΔΒΚ») είναι 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτά, ένα 23% είναι κρατική ιδιοκτησία (δηλαδή ανήκουν στη Δημοκρατία). Στο υπόλοιπο που απομένει το 78,6% είναι ελληνοκυπριακή ιδιωτική γη και το 21,4% τουρκοκυπριακή ιδιωτική γη

Με πάρα πολύ απλά μαθηματικά, από τα 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα 771 τετρ. χλμ είναι κρατική γη, τα 2031 είναι ελληνοκυπριακή και τα 553 τουρκοκυπριακή ιδιωτική γη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν δική τους γη 1.324 τετρ.χλμ και απομένουν τα υπόλοιπα 2031 τετρ.χλμ των Ελληνοκυπρίων. Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρούν ως νόμιμους ιδιοκτήτες τους Ελληνοκύπριους και ως εκ τούτου αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στην τουρκική πλευρά. Γι’ αυτό προχώρησαν στον «νόμιμο» τρόπο τουρκοποίησης μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών». 

Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μέσω αυτής της διαδικασίας να τουρκοποιήσουν γύρω στα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνοκυπριακής γης. Αριθμός φαινομενικά μικρός, αφού φτάνει μόλις στο 0,6% του συνόλου της ε/κ ακίνητης περιουσίας στα Kατεχόμενα. Πλην όμως έχει δημιουργηθεί μια βάση η οποία διαφοροποιεί ακόμα περισσότερα τα δεδομένα στο θέμα του εδαφικού.

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία αλλά και το κατοχικό καθεστώς να τουρκοποιήσει συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται ότι θα αποφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη. Τοποθετώντας κάποιος πάνω σ’ έναν χάρτη τις περιοχές για τις οποίες δόθηκαν αποζημιώσεις μέσω της «επιτροπής», μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τις προθέσεις των Τούρκων. Είναι οι περιοχές που επεκτείνονται σ’ όλο σχεδόν το παραθαλάσσιο μέτωπο της επαρχίας Κερύνειας μέχρι και τις πλαγιές του Πενταδακτύλου. Ανάλογη εικόνα και στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου οι αποζημιώσεις καλύπτουν κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιες περιοχές, ξεκινώντας από βόρεια της πόλης των Βαρωσίων και επεκτείνονται μέχρι και το Ριζοκάρπασο.

Όλες αυτές οι περιοχές τις οποίες η τουρκική πλευρά προσπαθεί να περάσει υπό τη δική της ιδιοκτησία θεωρούνται σημαντικές οικονομικά, καθώς είναι εκεί όπου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Μέσα από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» φαίνεται ξεκάθαρα η όλη προσπάθεια των Τούρκων στα κατεχόμενα.

Στη βάση αυτών των στοιχείων επιχειρήσαμε να καταγράψουμε με αδρές γραμμές τους συνολικούς αριθμούς ακινήτων για τα οποία έχουν δοθεί αποζημιώσεις μέσω της «επιτροπής». Πιο συγκεκριμένα:

Στην κατεχόμενη Λευκωσία δόθηκαν γύρω στα 21,5 εκατομμύρια στερλίνες για ακίνητες περιουσίες που φτάνουν τα 157 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στην Κερύνεια για 14 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δόθηκαν πέραν των 23 εκατομμυρίων στερλινών αποζημιώσεις. Για ακίνητα συνολικής έκτασης 97 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Αμμόχωστο πληρώθηκαν 10 εκατομμύρια στερλίνες.

Απ’ εκεί και πέρα έχουμε Ακανθού 2,7 εκατομμύρια στερλίνες για 500 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, Βασίλεια 5 εκατ. για ακίνητα 1 τετρ. χιλιομέτρου, Μόρφου 11,7 εκατ. στερλίνες για έκταση 2 τετρ. χλμ, Λάπηθο 3,5 εκατ. για 227 χιλιάδες τμ, Καραβάς 5 εκατ. για 181 χιλιάδες τμ, Καζάφανι 2,5 εκατ. για 87 χιλ.τμ., Πέλλαπαϊς 3,4 εκατ. για 220 χιλ.τμ, Άγιος Επίκτητος 7,3 εκατ. για 420 χιλ.τμ, Άγιος Γεώργιος Κερύνειας 2,3 εκατ. για 50 χιλ.τμ, Άγιος Σέργιος 2 εκατ. για 117 χιλ.τμ, Δίκωμο 851 χιλιάδες για 335 χιλ.τμ, Αγία Ειρήνη 9,4 εκατ. για 1,3 τετρ.χλμ, Καϊμακλί 1,7 εκατ. για 17 χιλ.τμ, Γαστριά 1,6 εκατ. για 87 χιλ.τμ, Άγιος Αμβρόσιος 2,1 εκατ. για 278 χιλ.τμ, Τρίκωμο 10 εκατ. για 950 χιλ.τμ, Πραστειό 1,9 εκατ. για 848 χιλ.τμ, και επίσης υπάρχουν μια σειρά άλλες περιοχές με μικρότερα ποσά.

Αριθμητικά δεδομένα

Έκταση: 15.660.435 τμ 
Έκταση που αποζημιώθηκε: 9.735.719 τμ 
Έκταση αποκατάστασης: 460.968 τμ 
Έκταση που δεν αποδείχθηκε: 966.521 τμ 
Έκταση που αποσύρθηκαν αιτήσεις: 3.036.660 τμ 
Έκταση αποζημίωση και ανταλλαγή: 1.196.739 τμ 
Έκταση που απορρίφθηκε: 216.354 τμ

Συνολικό ποσό αποζημίωσης: 138.593.591 στερλίνες

(Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τις αιτήσεις που καταχωρήθηκαν ενώπιον της «επιτροπής» και πόση έκταση συνολικά αφορούσαν)

Η «επιτροπή» λαμβάνει υπ' όψιν τα σχέδια ανάπτυξης


Χρονολογικά μέσα από τις αποφάσεις της «επιτροπής» φαίνεται και μια άλλη πτυχή των τουρκικών στοχεύσεων. Οι αποφάσεις κινούνταν στη βάση και του ενδιαφέροντος που υπάρχει για εκμετάλλευση των ακινήτων περιουσιών στα Kατεχόμενα. Ενδιαφέρον το οποίο επηρέαζε και το ύψος των αποζημιώσεων που έδινε η «επιτροπή».

Για παράδειγμα, περιουσίες που βρίσκονται στην παραθαλάσσια περιοχή της Κερύνειας πληρώνονταν σε πιο ψηλή τιμή απ’ ό,τι περιοχές που βρίσκονται στη Μεσαορία. Πιο ψηλή η τιμή που δίνεται ως αποζημίωση για τις παραθαλάσσιες περιοχές σε Αμμόχωστο και Καρπασία σε σύγκριση με άλλες που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα πιο πέρα.

Οι πρώτες μαζικές αποφάσεις για αποζημιώσεις είχαν να κάνουν με περιουσίες που επεκτείνονταν στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Κερύνειας, όπου καταγράφηκε στη συνέχεια και ραγδαία τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Εν συνεχεία εμφανίστηκαν μαζικές αποφάσεις για περιοχές που βρίσκονταν πλησίον του κόλπου της Αμμοχώστου όπου κι εκεί για μια περίοδο υπήρξε ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. Οι αποφάσεις που αφορούν περιοχές της χερσονήσου της Καρπασίας έχουν να κάνουν με τα έργα που αναπτύσσονται εκεί.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]