Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Syria Killer

Του Θ. Καρτερού

Μια υπερδύναμη οφείλει όχι απλώς να είναι αλλά και να φαίνεται υπερδύναμη σε όλες τις περιπτώσεις. Να δείχνει σε κάθε περίπτωση σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να την αμφισβητήσουν, όχι μόνο πόσο ισχυρή, αλλά και πόσο έτοιμη να χρησιμοποιήσει την ισχύ της γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τη διεθνή έννομη τάξη, τον ανθρωπισμό όσων συγκινούνται με την προοπτική ανθρώπινων θυμάτων και εν τέλει τα ανθρώπινα θύματα. Η ισχύς για μια υπερδύναμη που έχει επίγνωση του ρόλου της απαιτεί θυσίες -των άλλων συνήθως.

Αυτή η πλευρά δεν διαφεύγει από τις αναλύσεις για το επικείμενο χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Συρίας. Δημοσιογράφοι, αναλυτές, προπαγανδιστές του πολέμου με πανεπιστημιακές περγαμηνές, εκπρόσωποι think tanks, αξιωματούχοι, ασχολούνται φυσικά με τα αποτελέσματα που θα έχει ένα σοκ και δέος συριακού τύπου για τη Συρία, την περιοχή και τον κόσμο. Ασχολούνται όμως και τα αποτελέσματα που θα είχε στην εικόνα της υπερδύναμης, στην περιοχή και στον κόσμο τυχόν αυτοσυγκράτηση των ΗΠΑ. Πόσο ολέθριο θα ήταν για το ρόλο της υπερδύναμης αν ο Ομπάμα δήλωνε το απλό: Δεν ξέρουμε ποιος έριξε τα χημικά, θα περιμένουμε να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας και μετά θα δράσουμε. Ή: θα δράσουμε εφόσον υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ, διότι αυτό απαιτεί η διεθνής έννομη τάξη.

Αυτά τα απολύτως λογικά όμως είναι το άκρον άωτο του παραλογισμού και της ηττοπάθειας για τους προπαγανδιστές, τους αναλυτές, τον Ομπάμα και την Ουάσιγκτον. Η ρομφαία πρέπει να επιπέσει, οι πύραυλοι πρέπει να καταστρέψουν, οι βόμβες πρέπει να σκοτώσουν κόσμο για να επιβεβαιωθεί ότι η υπερδύναμη παραμένει υπερδύναμη και δεν έχει γίνει χάρτινη τίγρης. Η λογική, η μετριοπάθεια, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία είναι ψιλά γράμματα στην περίπτωση αυτή. Και για λόγου πετρελαϊκούς βεβαίως, και για λόγους γαιωστρατηγικούς, αλλά και για λόγους επιβεβαίωσης της ισχύος. Ισχύς που δεν ασκείται σε κάθε ευκαιρία δεν είναι ισχύς και υπερδύναμη που δεν συμπεριφέρεται φονικά δεν είναι υπερδύναμη. Τόσο απλά.

Από την άποψη αυτή είναι αφέλεια να περιμένει κανείς οτιδήποτε άλλο από λογική ολέθρου στη Συρία. Ένας serial killer θα γίνει πολύ λογικά Syria killer για να επιβεβαιώσει ότι έχει τη θέληση και τη δύναμη να σκοτώνει...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]