Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλη η συνέντευξη του Σύριου προέδρου στο ρωσικό κανάλι «Rossiya 24»


Η Συρία, όπως είχε υποσχεθεί, παρέδωσε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στοιχεία για τα αποθέματα δηλητηριωδών ουσιών που κατέχει, τους τύπους τους, τις μορφές φύλαξής τους και τις αποθήκες όπου βρίσκονται. Οι πληροφορίες αυτές ήταν τόσο λεπτομερείς και εκτεταμένες που χρειάστηκε πρόσθετος χρόνος για τη μελέτη τους.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Σύριος πρόεδρος Bashar Al-Assad παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Rossiya 24». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σημαντικής αυτής συνέντευξης.

"Rossiya 24 TV" και πρακτορείο SANA
21 Σεπτεμβρίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δημοσιογράφος: Γιατί η Συρία συμφώνησε με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία προτείνει την παράδοση των χημικών όπλων της προς τη διεθνή κοινότητα; Γιατί μια τόσο εσπευσμένη απόφαση;

Πρόεδρος al-Assad: Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η Συρία παρουσίασε στον ΟΗΕ μια πρόταση που αφορούσε στην απομάκρυνση των όπλων μαζικής καταστροφής από τη Μέση Ανατολή. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι όλη η περιοχή βιώνει μια σειρά από ταραχώδεις εξελίξεις, με αποκορύφωση τους πολέμους, εδώ και δεκαετίες. Έτσι, η απομάκρυνση αντισυμβατικών όπλων θα ήταν ένα λογικό βήμα, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα. Αλλά ακριβώς εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση.

Κατά πρώτο λόγο, εκ πεποιθήσεως αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα, οπότε δεν θεωρούμε ότι η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις, η Συρία ως κράτος επιδιώκει πραγματικά να αποτρέψει ένα νέο πόλεμο – αποτέλεσμα παράνοιας εναντίον της ίδιας και άλλων χωρών της περιοχής, σε αντίθεση με τις προσπάθειες των πολεμοκάπηλων στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιδιώκουν να πυροδοτήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Ως χώρα, εξακολουθούμε να πληρώνουμε το τίμημα των αμερικανικών πολέμων, είτε πρόκειται για πολέμους εναντίον γεωγραφικά απομακρυσμένων χωρών, όπως το Αφγανιστάν, είτε γειτονικών, όπως το Ιράκ. Πιστεύουμε ότι ένας πόλεμος στη Συρία θα είναι ολέθριος για την ευρύτερη περιοχή και θα την βυθίσει σε ένα τέλμα αστάθειας για δεκαετίες ή για αρκετές μελλοντικές γενιές. Τρίτον, το πιο εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό από όλα ήταν η ίδια η ρωσική πρωτοβουλία, χωρίς την οποία δεν θα ήμασταν σε θέση να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, θέτοντας τους σημερινούς μας στόχους.

Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βασίζονται στην εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι ετών. Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αποδείξει ότι διατηρεί μια διορατική άποψη και στάση έναντι των εξελίξεων στην περιοχή της έχει προσδώσει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας ως μιας μεγάλης φερέγγυας δύναμης και ενθάρρυνε τη Συρία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Χωρίς την πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ζήτημα των χημικών όπλων δεν θα είχε τεθεί υπό συζήτηση με οποιαδήποτε άλλη χώρα

Δημοσιογράφος: O Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry δήλωσαν ότι η αποδοχή της ρωσικής πρωτοβουλίας από τη Συρία να τεθούν τα χημικά όπλα υπό διεθνή εποπτεία φανερώνει απλά το γεγονός ότι η Συρία νιώθει να απειλείται από το ενδεχόμενο ρίψης πυραύλων στο έδαφός της. Ισχύει αυτό;

Πρόεδρος al-Assad: Άλλο ένα δείγμα αμερικανικής προπαγάνδας. Ο Kerry, ο Obama και η υπόλοιπη αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκουν να εμφανιστούν ισχυροί και νικητές, ελπίζοντας, ότι θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι απειλές τους, γεγονός που δεν ισχύει. Όλα αυτά είναι ασήμαντα για εμάς. Αυτό που έχει σημασία είναι η όποια απόφαση να συμπίπτει με τις πεποιθήσεις της Συρίας και να διατηρηθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Ρωσία. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι απειλές μιας αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης δεν είχαν ως πρόσχημα τον αφοπλισμό της Συρίας από όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά έγιναν με βάση τις καταγγελίες των ΗΠΑ για χρήση χημικών όπλων. Οι Αμερικανοί άρχισαν να αναφέρονται σε αυτά όχι πριν, αλλά μετά τη σύνοδο κορυφής της G20.

Επιπλέον, ο βασικός καταλύτης σε αυτή την κίνηση ήταν η ρωσική πρωτοβουλία παράλληλα με τις συζητήσεις μας με τους Ρώσους αξιωματούχους. Χωρίς την πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ζήτημα των χημικών όπλων δεν θα είχε τεθεί υπό συζήτηση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Η Συρία πρόκειται να στείλει επιστολές στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στις οποίες θα επισυναφθούν τα τεχνικού περιεχομένου αρχεία που είναι αναγκαία για την υπογραφή της σύμβασης

Δημοσιογράφος: Χθες, έκαναν το γύρο του κόσμου δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία παρουσίασε στις ΗΠΑ σχέδιο που αφορά στην εκπλήρωση της πρωτοβουλίας για το διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας. Θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε τι συζητήθηκε όσον αφορά τα προτεινόμενα μέτρα;

Πρόεδρος al-Assad: Κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, η Συρία πρόκειται να στείλει επιστολές στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στις οποίες θα επισυναφθούν τα τεχνικού περιεχομένου αρχεία που είναι αναγκαία για την υπογραφή της σύμβασης. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία της υπογραφής της συνθήκης κατά των χημικών όπλων, η οποία θα απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση των όπλων αυτών. Πιστεύω ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά την υπογραφή και η Συρία θα αρχίσει να υποβάλλει σε διεθνείς οργανισμούς τα δεδομένα που αφορούν στα αποθέματα χημικών όπλων της.

Πρόκειται για τυπικές διαδικασίες που θα τηρήσουμε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Συρία θα υπογράψει τα έγγραφα, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και αυτό είναι όλο. Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία που αποσκοπεί κυρίως στο να αναγκαστεί η αμερικανική ηγεσία να σταματήσει να εφαρμόζει την τακτική της επίθεσης κατά της Συρίας και να προχωρήσει σε συμμόρφωση με τη ρωσική πρωτοβουλία. Όταν θα διαπιστώσουμε ότι οι ΗΠΑ όντως εργάζονται για τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πάψουν να την απειλούν, οργανώνοντας επιθέσεις και παρέχοντας όπλα σε τρομοκράτες, τότε θα πιστέψουμε ότι οι απαραίτητες διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν. Από την πλευρά της Συρίας, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι εφικτό και μπορεί να εφαρμοστεί. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μονομερή διαδικασία. Η μόνη χώρα ικανή να αναλάβει αυτό το ρόλο είναι η Ρωσία, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μεταξύ μας και των Αμερικανών.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που η πρωτοβουλία ευοδωθεί και εφαρμοστεί, ποιον διεθνή οργανισμό θα ήθελε η Συριακή Αραβική Δημοκρατία να διεξαγάγει τον έλεγχο των χημικών όπλων; Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένη.

Πρόεδρος al-Assad: Πιστεύουμε ότι η λογική επιλογή ως του πλέον κατάλληλου φορέα είναι αυτή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Είναι η μόνη οργάνωση που έχει την ικανότητα και τους εμπειρογνώμονες που επέβλεψαν την εφαρμογή της παρούσας σύμβασης σε όλες τις χώρες μέχρι σήμερα.

Όταν προτείναμε ένα σχέδιο για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν

Δημοσιογράφος: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ υπέγραψε, αλλά δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Θα απαιτήσει η Συρία από το Ισραήλ να ανταποκριθεί στην απαίτηση αυτή; 

Πρόεδρος al-Assad: Όταν προτείναμε ένα σχέδιο για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν. Ένας από τους λόγους ήταν η πρόθεσή τους να επιτρέψουν στο Ισραήλ να κατέχει τέτοια όπλα. Αν επιθυμούμε τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να τηρούν αυτές τις συμφωνίες, και το Ισραήλ είναι το πρώτο που οφείλει να το πράξει, καθώς το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά, χημικά, βιολογικά και άλλα είδη όπλων μαζικής καταστροφής. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό θα προστατεύσει την περιοχή και τον κόσμο από καταστροφικούς και πολυδάπανους πολέμους στο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Η Συρία προτίθεται να παραδώσει τα χημικά όπλα της για διεθνή έλεγχο. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι Ρώσοι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τη χρήση δηλητηριωδών χημικών ουσιών σε προάστια του Χαλεπιού από μια εξτρεμιστική τρομοκρατική ομάδα. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα αυτό; Τι προτείνετε για την προστασία των Σύριων και των πολιτών γειτονικών χωρών από αυτές τις ομάδες που μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις με χημικά;

Πρόεδρος al-Assad: Το περιστατικό στο οποίο αναφερθήκατε έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2013, όταν οι τρομοκράτες εκτόξευσαν πυραύλους με κεφαλές που περιείχαν δηλητηριώδεις χημικές ουσίες εναντίον πολιτών στο Khan al-Asal κοντά στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες. Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να στείλει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει αυτό που συνέβη, προκειμένου να καθοριστεί αργότερα η ταυτότητα των υπευθύνων για την επίθεση. Αλλά αφού ήταν προφανές ότι οι τρομοκράτες ήταν υπεύθυνοι, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την αποστολή της επιτροπής στη Συρία.

Ως εκ τούτου, από κοινού με τους Ρώσους εμπειρογνώμονες, καταθέσαμε όλα τα στοιχεία και τις ενδείξεις στη Ρωσία. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση διεξήχθη από τους τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Συρία. Η αντιπροσωπεία των εμπειρογνωμόνων για τα χημικά όπλα - που ήταν στη Συρία πριν από μία εβδομάδα - δεν έχει ακόμη επιστρέψει, προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπογράψαμε μαζί της κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής τους, η οποία προβλέπει τον έλεγχο αρκετών περιοχών, μια από τις οποίες είναι το Khan al-Asal. Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά, προκειμένου να καθοριστεί η φύση των χρησιμοποιηθέντων υλικών, ποιοι τα χρησιμοποίησαν και, πρωτίστως, οι χώρες που παρείχαν αυτά τα δηλητηριώδη υλικά στους τρομοκράτες. Στη συνέχεια θα πρέπει να τους ζητηθεί να λογοδοτήσουν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είναι δυνατή η κατάσχεση αυτών των δηλητηριωδών υλικών που έχουν στην κατοχή τους οι τρομοκράτες; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Πρόεδρος al-Assad: Αυτό εξαρτάται κυρίως από το ποιες είναι οι χώρες που συνδέονται με τους τρομοκράτες. Όλες οι χώρες ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζονται με τους τρομοκράτες, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η Δύση τους παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μη θανατηφόρας φύσεως αμυντική υποστήριξη ή για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Δύση και ειδικότερα οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, διατηρούν άμεση επαφή με τους τρομοκράτες και τους παρέχουν κάθε είδους όπλα. Πιστεύουμε ότι μία από αυτές τις χώρες έχει προμηθεύσει τους τρομοκράτες με χημικά όπλα. Θα υπέθετε κανείς ότι τα κράτη αυτά μπορούν να σταματήσουν τον εφοδιασμό των τρομοκρατών με τέτοια όπλα. Ωστόσο, υπάρχουν τρομοκράτες που δεν θα συμμορφωθούν. Όσο έχουν στην κατοχή τους τα όπλα και τη δυνατότητα να προκαλέσουν όλεθρο, ποτέ δεν θα τα παραδώσουν, ακόμη και σε εκείνους που τους παρείχαν όπλα και χρήματα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αξιωματικοί του Συριακού Στρατού σε αρκετές περιπτώσεις ζήτησαν την άδειά σας να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στον πόλεμο κατά της ένοπλης αντιπολίτευσης. Εσείς δεν το εγκρίνατε αυτό, αλλά παρ’ όλα αυτά έγινε χρήση τέτοιων όπλων από τον στρατό σας. Αληθεύει αυτό;

Πρόεδρος al-Assad: Όλα αυτά εντάσσονται στην αμερικανική εκστρατεία προπαγάνδας που δεν φείδεται προσπαθειών για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της.

Προσωπικά μου θυμίζουν τους χειρισμούς του Colin Powell επί George Bush, πριν από δέκα χρόνια, όταν παρουσίασε όσα υποστήριξε ως απόδειξη κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής από τον Saddam Hussein, τα οποία αποδείχθηκαν εκ των υστέρων ψευδή. Σήμερα επανέρχονται, επαναλαμβάνοντας παρόμοια ψέματα. Όλα όσα αναφέρατε αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Στην πραγματικότητα, πρώτον, η έγκριση της χρήσης χημικών όπλων ποτέ δεν συζητήθηκε στη Συρία από οποιονδήποτε φορέα ή αρχή. Δεύτερον, η χρήση τέτοιων όπλων σε διάφορες χώρες εξακολουθεί να παραμένει υπό τον έλεγχο συγκεκριμένων φορέων και δεν είναι στη διάθεση του στρατού. Καμία μονάδα πεζικού και τεθωρακισμένων δεν έχει στην κατοχή της τέτοια όπλα. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένες μονάδες. Συνεπώς, αυτά τα ψέματα δεν διαθέτουν ούτε λογική ούτε αξιοπιστία.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει διάφορα εσωτερικά θέματα, τα οποία την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και έχει αποδειχθεί λιγότερο ικανή από την κυβέρνηση Bush όσον αφορά την διασπορά τέτοιων ψευδών ισχυρισμών

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πολύ πρόσφατα, στο Κογκρέσο παραδόθηκαν υποτίθεται αξιόπιστες και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Υπήρξαν στοιχεία, υπό τη μορφή οπτικοακουστικού υλικού, που αποδεικνύουν τη θέση των Αμερικανών, ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην Ανατολική Ghouta από τον Συριακό Στρατό. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό;

Πρόεδρος al-Assad: Δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία, ούτε στο Κογκρέσο ούτε στα μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου δεν παρείχαν καμία απόδειξη ούτε στον δικό τους λαό, ούτε στη Ρωσία, με την οποία διεξάγουν επί του παρόντος συνομιλίες, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Κάνουν απλώς δηλώσεις, συνεχίζοντας την ίδια συνήθη πρακτική της αμερικανικής προπαγάνδας. Λογικά, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί κανείς όπλα μαζικής καταστροφής εκατό μόλις μέτρα από τις μονάδες στρατού της χώρας του. Τα όπλα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατοικημένες περιοχές, αφού είναι ικανά να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Ούτε όταν διεξάγει κανείς μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν δεν ήταν πειστική, γεγονός που έφερε την αμερικανική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση ως προς την αξιοπιστία της στα μάτια του αμερικανικού λαού. Έχει αποδειχθεί λιγότερο ικανή από την κυβέρνηση Bush όσον αφορά την διασπορά τέτοιων ψευδών ισχυρισμών. Η κυβέρνηση Obama δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους συμμάχους των ΗΠΑ με τα ψέματά της. Επομένως, τέτοιοι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία αξία. Δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί ούτε αξιόπιστοι.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η τελευταία ερώτηση που θα ήθελα να σας υποβάλω αφορά γενικότερα στη γενική ασφάλεια. Ρώσοι εμπειρογνώμονες, αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες ίσως να προετοιμάσουν χημικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από θέσεις οι οποίες σήμερα είναι ελεγχόμενες από την κυβέρνησή σας. Ως αρχιστράτηγος, κατά το σύνταγμα της Συρίας, εσείς επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες;

Πρόεδρος al-Assad: Πρώτον, αφού είναι βέβαιο ότι χημικές ουσίες που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν κατά στρατιωτών και πολιτών μας, αυτό σημαίνει ότι τα υλικά αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα. Δεύτερον, είναι κατανοητό ότι αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες, ή εκείνοι που τις υποκινούν, είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν μια αμερικανική επίθεση και, πριν από αυτό, είχε προσπαθήσει να εμπλέξουν το Ισραήλ στη συριακή κρίση. Για τον ίδιο λόγο, η προοπτική που υπονοήσατε δεν είναι απίθανη. Ένας περιφερειακός πόλεμος θα δημιουργήσει περισσότερο χάος, γεγονός που θα επιτρέψει σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή και δολιοφθορές. Είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι οι τρομοκράτες έχουν στα χέρια τους αυτές τις χημικές ουσίες και ορισμένες χώρες είναι βέβαιο ότι τους τις προμηθεύουν. 


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μεγάλη υπόθεση να στηρίζει τη χώρα σου μια δύναμη όπως η Ρωσία. Όλα θα ήταν διαφορετικά σήμερα για τη Συρία. Χωρίς τον Πούτιν θα είχε ισοπεδωθεί όλη όχι μόνο ο βορράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]