Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oı Koύρδοι υποχρεώνουν τον Ερντογάν να μειώσει το εκλογικό όριο


Η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως προσπαθεί να κινητοποιηθεί μετά από πολύμηνη αδράνεια στο Κουρδικό, μετά την ανακοίνωση του PKK πως «παγώνει» την αποχώρηση των ανταρτών από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. 

Του Μανώλη Κωστίδη

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Taraf με τίτλο «H κυβέρνηση ψάχνει φόρμουλα στο εκλογικό όριο» και αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και έχει καταλήξει στη μείωση του ορίου εκλογής το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 10%. Δηλαδή σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτές θα πρέπει να λάβει το 10% των ψήφων σε όλη τη χώρα. Αυτό το θέμα αφορά άμεσα τους Κούρδους που από τη μια λαμβάνουν το 50 ή ακόμα και το 70% των ψήφων στις νοτιοανατολικές επαρχίες αλλά δεν μπορούν να εκλέξουν βουλευτές λόγω του εθνικού ορίου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωνε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αυτού. Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ανακοινωθεί η μείωση του ορίου του ποσοστού εκλογής στο 5 ή το 7%.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης πως θα υπάρχουν διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούν να διδάσκονται την Κουρδική γλώσσα. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα η κυβέρνηση Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες ήρθε σε επικοινωνία με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν για να εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Ο Κούρδος ηγέτης φαίνεται πως «εχει δώσει το πράσινο φως» για να ξεκινήσει η τρίτη φάση της λύσης του Κουρδικού ζητήματος. Η πρώτη φάση ήταν αυτή του διαλόγου, η δεύτερη φάση ήταν η εκεχειρία.


Πηγή: On Alert

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]