Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μισθοφόροι αναλαμβάνουν τη "δουλειά" των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

  • "Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων" από τις ΗΠΑ σε εταιρείες μισθοφόρων (εκτελεστές συμβολαίων των ΗΠΑ) 
  • Χωρίς κανόνες εμπλοκής, παραδίδεται το Αφγανιστάν στα χέρια μισθοφόρων που θα εκτελούν δολοφονίες για να υπερασπίζουν τα συμφέροντα του Λευκού Οίκου
Στις 13 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου - για τα συμπεράσματα της τετραήμερης επίσκεψης στην Καμπούλ της αντιπροσωπείας των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών της Γερουσίας του Πακιστάν - ο προεδρεύων της, Μουσαχίντ Χουσαΐν Σαγιέντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν να αφήσουν στο Αφγανιστάν περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες σε εννέα βάσεις σε διάφορα μέρη της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ο αριθμός αυτός δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους εμπειρογνώμονες. 'Ενα μικρότερο σύνολο στρατιωτικών δεν θα επέτρεπε απλούστατα να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του προγράμματος πλήρους μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στις ένοπλες δυνάμεις της και την αστυνομία.

Πάντως, απ΄ ότι φαίνεται, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα μείνουν χωρίς κάλυψη. Ο Γερουσιαστής υπενθύμισε στο κοινό μια σημαντική λεπτομέρεια: παράλληλα με τους στρατιωτικούς, «σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, θα παραμείνουν στη χώρα πάνω από 100.000 αμερικανοί συμβασιούχοι, που εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας». Και ο αριθμός αυτός δεν υπάγεται στις περικοπές των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα Fiscal Times είχε δώσει πιο συγκεκριμένους αριθμούς ήδη από το Μάιο. Σύμφωνα με την πρόσφατη αλληλογραφία της Professional Overseas Contractors, τη στιγμή εκείνη εργαζόταν στο Αφγανιστάν 110.404 συμβασιούχοι. Από αυτούς, οι 33.444 είναι πολίτες των ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί και πολίτες άλλων χωρών. 'Οπως έγραψε η εφημερίδα «η συντριπτική πλειονότητα απασχολείται στις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, που εργάζονται για το Στείτ Ντιπάρτμεντ στην προστασία διπλωματών. Αυτό σημαίνει ότι οπλοφορούν για να σκοτώνουν στο όνομα της αμερικανικής κυβέρνησης».

Πολύ δε περισσότερο, μετά την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων, είναι οι ίδιοι που θα αναλάβουν την εκπαίδευση της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού, την κατασκευή της υποδομής, την υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης και προστασίας των πολιτών που απασχολούνται σ΄ αυτήν. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους και αφορά την αφγανο-αμερικανική σύμβαση στρατηγικής συνεργασίας, μέχρι το 2024 θα παραμείνει στη χώρα ένας ελάχιστος αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, που τη στιγμή αυτή υλοποιείται από τους στρατιωτικούς, θα ολοκληρωθεί από ιδιώτες φύλακες της τάξης.

Μόνο που αυτός ο «στρατός» θα είναι κάπως διαφορετικός. Οι ιδιώτες συμβασιούχοι θα είναι απείρως λιγότερο δεσμευμένοι στην επιλογή των ενεργειών τους, σε κρίσιμες στιγμές, σε σύγκριση με τις ένοπλες δυνάμεις. Αν ληφθεί υπόψη, ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις και μεταφορικές φάλαγγες πραγματοποιείται από μικρές ομάδες, είναι φανερό ότι οι ιδιώτες είναι απόλυτα σε θέση να αποκρούσουν αποτελεσματικά την επιδρομή, χωρίς να δίνουν σημασία στους κανόνες χρήσης ένοπλης βίας. Ούτως ή άλλως - με βάση την εμπειρία - οι συμβασιούχοι έχουν - κατά κανόνα – δημιουργήσει διασυνδέσεις με τον τοπικό υπόκοσμο, κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ένοπλων συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών, το Υπουργείο 'Αμυνας είχε δαπανήσει το 2011 για συμβόλαια 375 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 163 δις του 2000. Κατά τα φαινόμενα, οι εξωτερικές συνεργάτες στον πόλεμο έχουν γίνει δημοφιλείς.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]