Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβερνητική «διαχείριση» και όχι αντιμετώπιση


Του Μενέλαου Γκίβαλου

Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Τώρα ξύπνησαν… Όλο το μνημονιακό κομματικό «συγκρότημα», δημοσιογραφικά φερέφωνα του καθεστώτος, εκδοτικά και μιντιακά συστημικά συμφέροντα ανακάλυψαν «εν μια νυκτί» το φασιστικό φαινόμενο, το νεαναζιστικό μόρφωμα…

Αποκαλύψεις περί αποκαλύψεων για τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, κροκοδείλια δάκρυα «κατά συρροήν», και εναγώνιες επικλήσεις προς τους κομματικούς φορείς του αποκαλούμενου «συνταγματικού τόξου» να αποτρέψουν τον κίνδυνο…

Η δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα υπήρξε μια καθαρώς ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ και από τον τρόπο συντονισμού και οργάνωσης του δικτύου των εκτελεστών της Χρυσής Αυγής και από την ίδια την «ψυχρή» δολοφονική πράξη.

Μια πολιτική δολοφονία, όμως, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ένα σαθρό και απαξιωμένο σύστημα διακυβέρνησης, σε ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα…

Η σημερινή ακροδεξιά-υπερσυντηρητική Νέα Δημοκρατία, ενώ χρησιμοποίησε -και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί- το νεοναζιστικό μόρφωμα ως παραπληρωματικό στοιχείο της ακροδεξιάς - νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, δεν θέλει να εισπράξει στο σύνολό του το πολιτικό κόστος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα… Είναι αναγκαίο σήμερα για την ηγετική ομάδα της ΝΔ -αλλά και για την επιβιώνουσα, μέσω του «κυβερνητισμού» άρχουσα ομάδα του ΠΑΣΟΚ- να απεμπλακεί των ευθυνών της, να «διαχωρίσει» τη θέση της από τις εγκληματικές ενέργειες του νεοναζιστικού μορφώματος. Κι αυτό διότι οι νεοναζί «υπερέβησαν» τον παραπληρωματικό προς τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ρόλο τους, επιφέρουν σήμερα πολιτικό κόστος στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα, γι' αυτό και πρέπει να τεθούν «υπό έλεγχον», να περιορισθούν στα όρια της δράσης που καλλιεργεί και αναπαράγει τη θεωρία «των δύο άκρων»…

Βεβαίως όταν το «απόστημα» σπάζει, όταν η νεοναζιστική «ομερτά» καταρρέει σε ορισμένες «πτυχές» της, όταν αποδεικνύεται ότι τα «τάγματα εφόδου» έχουν απευθείας «θύλακες» στα σώματα ασφαλείας και στον κρατικό μηχανισμό, όταν αποκαλύπτεται ο πολιτικός ρόλος που ανατέθηκε άτυπα και σιωπηρά από το μνημονιακό σύστημα συμφερόντων στη Χρυσή Αυγή, τότε το σύστημα αυτό είναι υποχρεωμένο -για να περισωθεί και να διασφαλίσει τη μελλοντική του επιβίωση- να «θυσιάσει» ένα τμήμα του νεοναζιστικού μορφώματος.

Πέρα από την επικοινωνιακού χαρακτήρα σκοπιμότητα των κυβερνητικών επιλογών υπάρχει και η προσδοκία ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής θα προτιμήσει τη Νέα Δημοκρατία με διαμεσολαβητική δομή το σύνθημα «Νόμος και Τάξη», δηλαδή καταστολή και στοχοποίηση των κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς.

Η ακροδεξιά, ο χουντισμός, ο νεοφασισμός, πάντα εφώλευαν και αναπαρήγοντο είτε στο εσωτερικό, είτε παράπλευρα και συμπληρωματικά, της δεξιάς - συντηρητικής παράταξης. Ο χώρος δεν επιτρέπει την αναλυτική καταγραφή. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι τον κίνδυνο χειραγώγησης της ΝΔ από την ακροδεξιά τον διέβλεψε ο Κώστας Καραμανλής αποπέμποντας στην πράξη τον Γ. Καρατζαφέρη, με την προσδοκία να εκπροσωπήσει η ΝΔ την αποκαλούμενη «κεντροδεξιά».

Η «σαμαρική» ΝΔ όχι μόνο ενσωμάτωσε και αφομοίωσε τα χουντικά κατάλοιπα και την ακροδεξιά του ΛΑΟΣ αλλά μετατράπηκε η ίδια, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών σε ακροδεξιά παράταξη, έχοντας μεταθέσει στο περιθώριο τους εναπομείναντας «καραμανλικούς».

Τα όρια παρέμβασης της κυβέρνησης κατά της Χρυσής Αυγής, δεν καθορίζονται από το «δημοκρατικό φρόνημα» της ακροδεξιάς ηγεμονεύουσας ομάδας της ΝΔ αλλά από τους ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ.

Η θεωρία των «δύο άκρων» δεν εγκαταλείπεται. Προς επίρρωση, μόλις εμφανίσθηκαν οι πρώτες αποδείξεις για την οργανωμένη εγκληματική δράση των νεοναζιστών, την ίδια ημέρα καλούνται μαζικά, κατά δεκάδες, κάτοικοι της Χαλκιδικής, που αποτελούν την «τρομοκρατική οργάνωση των Σκουριών», στον ανακριτή με βαρύτατες κατηγορίες.

Ο κ. Χρ. Λαζαρίδης το είχε ήδη προαναγγείλει με τον τρόπο του λίγα εικοσιτετράωρα πριν…

Η Χρυσή Αυγή γιγαντώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί απολάμβανε της πλήρους ανοχής των μνημονιακών κυβερνήσεων, γιατί προβλήθηκε κατά κόρον και νομιμοποιήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ, γιατί απέκτησε θύλακες σε κρίσιμους μηχανισμούς του κράτους. Όμως το υπόβαθρο, η οικονομική εξαθλίωση, η αναξιοπιστία και η ενδοτικότητα των φορέων διακυβέρνησης, δηλαδή οι ιστορικοί πολιτικο-οικονομικοί και ιδεολογικοί όροι που «παρήγαγαν» το νεοναζιστικό μόρφωμα παραμένουν. Κι αν δεν αρθούν αυτοί οι όροι το φαινόμενο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού θα παραμένει, έστω και σε περιορισμένες, αριθμητικά, διαστάσεις.

Η μνημονιακή κυβέρνηση επιδιώκει να «διαχειρισθεί» το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής και όχι να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το νεοναζιστικό μόρφωμα, με τους όρους μιας δημοκρατικής πολιτείας. Ο φασισμός, εξ άλλου, δεν αποτελεί απλώς μια απλή ιδεολογική αντίληψη. Εκφράζει και υλοποιεί στην πράξη την περιφρόνηση προς τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, προς την αξιοπρέπεια και την αυτονομία του πολίτη.

Ο έρπων αυτός φασισμός «παράγεται» σήμερα από τον πυρήνα, από τη «λογική» του μνημονιακού-νεοφιλελεύθερου πρότυπου και από την αποδυνάμωση των δημοκρατικών - κοινοβουλευτικών θεσμών. Μόνο η άρση των ιστορικών αυτών όρων μπορεί να διαμορφώσει το πεδίο για την ριζική αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων. Το πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει ακόμα πιο κρίσιμο από την ίδια την οικονομική κρίση.

Πηγή: Το Παρόν



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]