Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πρωτοβουλία της Μόσχας σώζει τη φήμη του Ομπάμα

Μετά από τη δημοσίευση πειστικών αποδείξεων της αθωότητας του Άσαντ όσον αφορά της επιθέσεις με χημικά όπλα, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να ακούσει την πρόταση της Ρωσίας σχετικά με την μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας.

Ο Ομπάμα δήλωσε για την ετοιμότητα να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ και ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει τη ψηφοφορία σχετικά με το θέμα αυτό. Ωστόσο, δεν έχει αλλάξει τη γνώμη του: «το χτύπημα κατά της Συρίας είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Σχετική δήλωση έκανε ο Ομπάμα στην έκκλησή του προς το αμερικανικό έθνος.

Εν τω μεταξύ οι εμπειρογνώμονες παραδέχονται ότι εδώ πρόκειται όχι τόσο για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όσο για το συμφέρον του ίδιου του Ομπάμα και του γραφείου του. Μιλά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου της Μέσης Ανατολής Εβγκένι Σατανόφσκι:

Η αντιπολίτευση από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα με τον Άσαντ χωρίς το αμερικανικό χτύπημα. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία δεν μπορούν να ανατρέψουν τον Άσαντ με δικές τους δυνάμεις. Χρειάζονται τη βοήθεια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Η επιχείρηση αυτή είναι εδώ και πολύ καιρό προπληρωμένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΗΠΑ απλώς εκτελούν την παραγγελία. Φυσικά, όχι οι ΗΠΑ σαν χώρα, αλλά η αμερικανική ηγεσία. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εκφράζει συμπάθεια προς τους ισλαμιστές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «το αμερικανικό σκυλί το κουνά η ουρά της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ».

Η ρωσική πρωτοβουλία σχετικά με τη μεταφορά των συριακών χημικών όπλων υπό το διεθνή έλεγχο σώζει τη φήμη του ίδιου του Ομπάμα. Μιλά ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Κέντρου Ανατολικών Ερευνών Αντρέι Βολόντιν.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στον ΟΗΕ σε μεγάλο βαθμό είναι προς το συμφέρον της σημερινής κυβέρνησης. Κατά τη δική μου γνώμη, ο Ομπάμα είναι ένας λογικός άνθρωπος. Εδώ λαμβάνει αποδείξεις της αθωότητας του Άσαντ μαζί με ένα πακέτο υποχρεώσεων της Συρίας να μεταφέρει τα χημικά όπλα υπό τον αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, είναι μια ξεκάθαρη κατηγορία εναντίον της, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Να ξεφύγει από την κατάσταση αυτή, ασκώντας πίεση προς τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής: θέλουν να διατηρήσουν το PaxAmericana. Όμως να διατηρηθεί η αμερικανική ειρήνη γίνεται πρακτικά αδύνατο. Σχετικά με αυτό μιλούν όλοι οι σοβαροί εμπειρογνώμονες και παρατηρητές. Εάν οι ΗΠΑ διατηρήσουν τη λογική, η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί χωρίς να θιχτούν τα συμφέροντά τους: τα χημικά όπλα θα περάσουν υπό το διεθνή έλεγχο, είτε θα μεταφερθούν εκτός του εδάφους της Συρίας. Με αυτό τον τρόπο ο Ομπάμα θα αποκτήσει ένα κίνητρο ώστε να απαρνηθεί την παρέμβαση και να διατηρήσει τη φήμη στα μάτια των χωρών-δορυφόρων της Αμερικής.

Στην έκκλησή του προς το έθνος ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε την ιδέα της αποκλειστικότητας του ρόλου της Αμερικής στον κόσμο, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο, δικαιολογεί την επέμβασή της σε άλλες χώρες, αν και «δεν μπορεί να διορθώσει όλες τις αδικίες». Η κατάσταση γύρω από τη Συρία βάζει ένα τέλος στην εποχή της αμερικανικής αποκλειστικότητας. Όσο πιο γρήγορα η αμερικανική πολιτική ελίτ συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός, τόσο πιο γρήγορα ο κόσμος θα μπορέσει να αρχίσει να αναπτύσσει πιο δίκαιους κανόνες του παιχνιδιού στη διεθνή αρένα.

Πηγή "Φωνή της Ρωσίας"



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]