Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία επίθεση κατά της Συρίας θα κηδέψει τον ΟΗΕ

Μία πιθανή επίθεση κατά της Συρίας μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα βίας και να εξάγει τις συγκρούσεις εκτός της χώρας. Αυτό γράφει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The New York Times.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε απευθείας προς τον λαό των ΗΠΑ και τους Αμερικανούς πολιτικούς, περιγράφοντας τη ρωσική θέση για την κατάσταση στον κόσμο και την κατάσταση γύρω από τη Συρία. «Μία πιθανή επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας, παρά τη σκληρή αντίθεση από την πλευρά πολλών χωρών και πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, μεταξύ αυτών και του Πάπα, θα οδηγήσει σε πολλά αθώα θύματα, στην κλιμάκωση και την πιθανή εξάπλωση της σύγκρουσης εκτός των συριακών συνόρων», γράφει ο Ρώσος πρόεδρος. Η χρήση βίας κατά παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι επίσης επικίνδυνη, επειδή αυτή η δομή κινδυνεύει να ακολουθήσει το δρόμο της Κοινωνίας των Εθνών, η οποία κατέρρευσε λόγω έλλειψης πραγματικών μοχλών επίδρασης στη διεθνή κατάσταση.

Η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αρχίζει να συνειδητοποιεί τη ματαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης στη συριακή σύγκρουση, αλλά η αμερικανική πολιτική ελίτ έχει αρκετά επιθετική διάθεση, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Γκούσιεφ:

Οι ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να επιμένουν στην έννοια της αμερικανικής δημοκρατίας στη Συρία. Η δε Ρωσία έχει μία πιο λογική και εποικοδομητική θέση για τη Συρία, κατανοώντας πόσο σημαντική είναι η επίλυση αυτής της σύγκρουσης με πολιτικά μέσα. Επειδή κανένα κράτος στον κόσμο δεν πρέπει να επεμβαίνει επιθετικά στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους.

Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι η πρωτοβουλία της Ρωσίας για την εγκαθίδρυση ενός διεθνούς ελέγχου των αποθεμάτων χημικών όπλων στη Συρία προκαλεί μία θετική απήχηση στην αμερικανική κοινωνία και στην κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα, η οποία δεν ήθελε και τόσο πολύ να εμπλακεί σε πόλεμο. Επιπλέον, όπως σημείωσε στο άρθρο του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «κανένας δεν αμφισβητεί το γεγονός της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε, ότι αυτό το έκανε όχι ο συριακός στρατός, αλλά οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στόχος ήταν η πρόκληση της επέμβασης των ισχυρών προστατών τους από το εξωτερικό, οι οποίοι σε αυτήν την περίπτωση θα υπερασπίζονταν ουσιαστικά φονταμενταλιστές».

Η άρνηση των ΗΠΑ από μία στρατιωτική επέμβαση και η κοινή προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης της συριακής σύγκρουσης όχι μόνο θα βοηθήσει να αποφευχθούν περισσότερα θύματα στη Μέση Ανατολή, αλλά θα βοηθήσει και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, πιστεύει ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά Σεργκέι Ρόγκοφ:

Εμφανίζεται μία μοναδική ευκαιρία να λυθεί το συριακό πρόβλημα με πολιτικό τρόπο. Κι αυτό θα άλλαζε ριζικά τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, αν μαζί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, και στο μέλλον να οργανώσουμε την καταστροφή τους.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, οι πιθανότητες, ώστε η Ρωσία και οι ΗΠΑ να αναπτύξουν μία κοινή θέση, είναι αρκετά αυξημένες. Η έκκληση του Ρώσου προέδρου απευθείας προς την αμερικανική κοινή γνώμη δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για μία συμβιβαστική λύση.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]