Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κέρι: Θα επιτεθούμε εάν αποτύχουν οι συνομιλίες

Οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη -και αναμένεται να συνεχισθούν- σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στη Συρία εάν δεν επιτευχθεί και εφαρμοσθεί μια αξιόπιστη συμφωνία, επισημαίνει ανταπόκριση των Anne Gearan και Karen DeYoung στη WASHINGTON POST με τίτλο «U.S.-Russia talks on Syria chemical arsenal begin on tense note».

Ο Πρόεδρος Άσσαντ σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση εμφανίσθηκε έτοιμος να υπογράψει την διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να ακολουθήσει την «τυποποιημένη διαδικασία» για την παράδοση των χημικών όπλων ένα μήνα μετά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει στο μυαλό του είναι πολύ πιο σύντομο και ότι δεν υπάρχει τίποτα τυποποιημένο σε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Άσσαντ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα απέφυγε επίσης να σχολιάσει το χθεσινό άρθρο-παρέμβαση του Βλαδιμίρ Πούτιν στους New York Times, δηλώνοντας κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο «αισιόδοξος» ότι οι συνομιλίες της Γενεύης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Jay Carney, δήλωνε ότι «είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επενδύσει την αξιοπιστία του στην υπαγωγή των χημικών όπλων του Άσσαντ υπό διεθνή έλεγχο, με τελικό στόχο την καταστροφή τους. Πρόξειται για μια σημαντική ενέργεια. Η Ρωσία είναι το αφεντικό και ο προστάτης του Άσσαντ και γι’ αυτό το λόγο η παγκόσμια κοινότητα θα αξιολογήσει εάν η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της μετάβασης προς τη Γενεύη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αμερικανική αποστολή θα παρουσιάσει στους Ρώσους πληροφορίες σχετικά με τις συριακές εγκαταστάσεις όπου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι στεγάζουν 1.000 τόνους χημικών όπλων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από τους Ρώσους να αποκαλύψουν τις δικές τους εκτιμήσεις, βάσει προφανώς των πληροφοριών που θα έχουν λάβει από την συριακή κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι θα τεθεί το θέμα της ασφάλειας των επιθεωρητών που θα ελέγξουν τα χημικά όπλα.

Τα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να ενημερωθούν από τον ΓΓ ΟΗΕ σχετικά με τα ευρήματα του ελέγχου για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Μολονότι αρμοδιότητα της ομάδας των επιθεωρητών ήταν να διακριβώσει εάν υπήρξε ή όχι χημική επίθεση και όχι να αναζητήσει τους υπαίτιους, Ανώτατος Δυτικός διπλωμάτης στον ΟΗΕ δήλωσε ότι οι επιθεωρητές συνέλεξαν ένα πλήθος στοιχείων που ενοχοποιούν τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος.

Πηγή Washington post


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]