Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Επιχειρούν να παρατείνουν τον πόλεμο στη Συρία οι δυτικές δυνάμεις

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Συρίας κατηγόρησε σήμερα τις δυτικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες να υπάρξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων της εμφύλιας σύρραξης επιβάλλοντας προαπαιτούμενα στην ειρηνευτική διαδικασία και υποστηρίζοντας τους αντάρτες.

Οι δηλώσεις, που υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα της όποιας απόπειρας διεθνούς μεσολάβησης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γαλλίας και της Βρετανίας χθες. Σε αυτήν, οι τρεις ΥΠΕΞ —Τζον Κέρι, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ— προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν παραδώσει τα χημικά όπλα της Συρίας.

Μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο για να καταστραφούν απέτρεψε την άμεση στρατιωτική εμπλοκή των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των συριακών ένοπλων δυνάμεων, αλλά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν προσφέρει στο καθεστώς του Άσαντ περαιτέρω διάρκεια καθώς και ότι αυτό έχει «απολέσει κάθε νομιμοποίηση».

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δεν κατονόμασε, ότι οι τοποθετήσεις των δυτικών χωρών «αποκαλύπτουν την αλήθεια για τους σκοπούς τους στη Συρία» και την επιθυμία τους να επιβάλουν την θέλησή τους στον συριακό λαό.

«Η συζήτηση περί πολιτικής και συνταγματικής νομιμοποίησης στη Συρία είναι αποκλειστικό δικαίωμα του συριακού λαού», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο το στέλεχος αυτό της συριακής διπλωματίας.

Η συμφωνία των διεθνών δυνάμεων για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ως τα μέσα του 2014 θεωρήθηκε διπλωματική επιτυχία η οποία θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις προσπάθειες να προχωρήσουν οι συνομιλίες που έχουν γίνει γνωστές ως «Γενεύη 2».

Οι πιθανότητες να διοργανωθεί μια διεθνής σύνοδος για να διεξαχθούν συνομιλίες φάνηκε ότι εκμηδενίστηκαν μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού με χημικά όπλα, η οποία στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Η αντιπολίτευση και δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση αυτή στις δυνάμεις του Άσαντ. Εξάλλου, η αντιπολίτευση αρνείται να λάβει μέρος στις όποιες συνομιλίες εάν αυτές δεν διεξαχθούν με την προϋπόθεση ότι η τελική συμφωνία θα προβλέπει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Σύμφωνα με το SANA, ο ίδιος μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση και πρόσθεσε ότι η επίσημη δέσμευσή τους σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων «έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να προκαταλάβουν την πολιτική διαδικασία και να επιβάλουν τετελεσμένα σε αυτή, καθώς και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς ομάδες οι οποίες ασκούν βία και τρομοκρατία στη Συρία». Ακόμη, το στέλεχος αυτό της συριακής κυβέρνησης είπε ότι ο Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία «όσο το θέλει ο (συριακός) λαός», απορρίπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Όποιος δεν είναι ευχαριστημένος από αυτήν την πραγματικότητα ας μην πάει στην διάσκεψη της Γενεύης», σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου αυτού της κυβέρνησης που μετέδωσε το SANA.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]