Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Άσαντ είναι ένοχος

Δίνουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά...
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό και δήλωσε ότι οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ηταν εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια του να πείσει την κοινή γνώμη και το Κογκρέσο ότι συμπεριφορές όπως η χρήση χημικών όπλων πρέπει να τιμωρούνται. Μίλησε για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες που σκοτώθηκαν όπως και για τις 100 χιλιαδες των νεκρών του εμφυλίου πολέμου. Σε τι κόσμο ζουμε, είπε, όταν ένας δικτάτορας ρίχνει ασύστολα δηλητηρώδη αέρια σε παιδιά. Δεν πρέπει να δράσουμε, αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και αποφάσισε να δώσει χρόνο και χώρο στη διπλωματία έκανε και προσπάθεια να πείσει τους πολίτες και τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας να υποστηρίξουν την απόφασή του μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μιλώντας για 16 λεπτά προς τους Αμερικανούς πολιτες αλλά και στο διεθνές ακροατήριο που ανέμενε να ακούσει το διάγγελμα του, είπε ότι «έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Ομως, η κατάσταση άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, τόνισε, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών.

Ο κ. Ομπάμα εξήγησε τους σχεδιασμούς του για την απόφασή του να διατάξει μια στοχευμένη αεροπορική επέμβαση ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι για αυτές ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. Είπε συγκεκριμένα ότι «τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των Ρώσων, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για εξακριβωθεί εάν θα είναι επιτυχής η διπλωματική προσπάθεια για να αναγκαστεί ο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραδώσει τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει». Πρόσθεσε ότι κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. «Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», τόνισε.

Σημειώνω ότι στη συνάντηση του με τους γερουσιαστές στο Καπιτώλιο ομολόγησε ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις είναι η τελευταόια του επιλογή και προτιμά χωρίς συζήτηση την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιωτες στη Συρία. Ποτέ είπε. Και τόνισε ότι η επίθεση εάν γίνει φυσικά θα είναι στοχευμένη.

Σημεία της προεδρικής ομιλίας

«Δεν θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας (no boots on the round). Η όποια επέμβαση θα είναι στοχευμένη», στην περίπτωση που οι διπλωματικές συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν. Τόνισε ότι έχει ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό να διατηρήσει τις θέσεις του, εντείνοντας τις πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποδείξεις.

«Δεν θα ακολουθήσει μια ανοικτή δράση, όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Δεν θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη αεροπορική εκστρατεία, όπως στη Λιβύη ή στο Κοσσυφοπέδιο. Θα είναι μια επέμβαση με σαφή στόχο την αποτροπή της χρήσης των χημικών όπλων από τον Άσαντ. Ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα θα στείλει ένα μήνυμα στον Άσαντ που κανένα άλλο έθνος δε μπορεί να δώσει εκτός από τις ΗΠΑ».

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην πίεση Άσαντ να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα. Αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να άρει την απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας, και γι’ αυτό το λόγο θα την εξετάσω προσεκτικά».

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει. Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Ζήτησα από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία σχετικά με τη δράση στη Συρία για να ακολουθηθεί η διπλωματική λύση».

«Για το λόγο αυτό στέλνω τον Τζον Κέρι να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του την Πέμπτη, και εγώ θα συνεχίσω τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Πούτιν».

«Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό που ξεκίνησε ως μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του Μπασάρ αλ – Άσαντ έχει μετατραπεί σε έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί . Εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Στο διάστημα αυτό, η Αμερική έχει δουλέψει με τους συμμάχους της για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική δράση, επειδή εμείς δε μπορούμε να επιλύσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».

«Η κατάσταση, όμως, άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με αέρια και οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.000 άτομα», πρόσθεσε και σχολίασε ότι «οι εικόνες από την σφαγή στη Συρία με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να βρίσκονται νεκροί σε σειρές από δηλητηριώδες αέριο, είναι αρρωστημένες».

«Έχω μιλήσει με τους ηγέτες των δύο από τους στενότερους συμμάχους μας -την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο- και θα συνεργαστούμε σε συνεννόηση με τη Ρωσία και την Κίνα για την υποβολή ενός ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα απαιτεί ο Άσαντ να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα και να τα καταστρέψει υπό διεθνή έλεγχο».

«Θα δώσουμε, επίσης, στους επιθεωρητές του ΟΗΕ την ευκαιρία να αναφέρουν τα ευρήματά τους για το τι συνέβη στις 21 Αυγούστου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη συσπείρωση της υποστήριξης από τους συμμάχους στην Ευρώπη προς την Αμερική, από την Ασία προς τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συμφωνούν στην ανάγκη για δράση».

«Σε τι κόσμο ζούμε εάν ένας δικτάτορας ρίχνει ασύστολα αέρια σε παιδιά και δεν δράσουμε;. Οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν».

«Η Αμερική δεν είναι αστυνομία του κόσμου. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Αυτό που καθιστά τις ΗΠΑ διαφορετικές είναι ότι αναλαμβάνουν δράση».



-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]