Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα φοβήθηκε...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νευριάζει καταφανώς ενώπιον πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Σε τέτοιο συμπέρασμα κατέληξε ο γνωστός Ισπανός πολιτικός επιστήμονας Παρίς Αλβάρεζ Μαρτίν, ο οποίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» είπε:

- Αρχικά ο Ομπάμα είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι προτίθεται να καταφύγει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της υποτιθέμενης χημικής επίθεσης κοντά στη Δαμασκό. Δεν τον έφερε σε αμηχανία ούτε η έλλειψη αντίστοιχης έγκρισης από το ΣΑ του ΟΗΕ, ούτε και η θέση τόσο σημαντικού του συμμάχου, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία - το Κοινοβούλιο αυτής της χώρας ψήφισε κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Ύστερα απ’ αυτό ξαφνικά άλλαξε τη ρητορική του, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαίο να περιμένουμε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και ζήτησε υποστήριξη από το Κογκρέσο. Σχηματίζεται η εντύπωση πως φοβήθηκε ότι η υπερβολική επιμονή του σ΄αυτό το θέμα αυτό μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων του προς το Λευκό Οίκο, κάτι που θα σήμαινε την απώλεια της επιρροής των ΗΠΑ στον κόσμο. Η νευρικότητα του Ομπάμα εξηγείται και από το γεγονός ότι το σκάνδαλο γύρω από την παγκόσμια παρακολούθηση των ειδικών υπηρεσιών ΗΠΑ δεν έχει ακόμα ξεχαστεί. Λοιπόν, ο Ομπάμα, ό Όπως βλέπουμε ψάχνει για την υποστήριξη, που έχει σήμερα μεγάλη σημασία για αυτόν.

Η υποστήριξη της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της Συρίας από τις περισσότερες χώρες της G20 είναι πολύ τυπική. Κανένα από τα 12 κράτη, που πήραν την πλευρά της Ουάσιγκτον, δεν υποσχέθηκε να στείλει τα στρατεύματά του στη Συρία σε περίπτωση έναξης στρατιωτικής εκστρατείας. Εκτός απ’ αυτό, το γεγονός της χρήσης των χημικών όπλων στη Συρία προκαλεί όλο και μεγαλύτερες αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα, όπως και η ταχύτητα με την οποία ορισμένες δυτικές χώρες κατηγόρησαν για αυτό την κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ,- παρατήρησε στη συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Παρίς Αλβάρεζ Μαρτίν.

- Μπορούν, βέβαια, καταφεύγοντας στη λογική, να μην περιμένουν την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την πιθανή χρήση των χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό. Ας θυμηθούμε ότι οι εμπειρογνώμονες αυτού του διεθνούς οργανισμού, υποβλήθηκαν σε σφοδρότατο βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους στη Συρία. Είναι σαφές ότι ήθελαν να κρύψουν κάτι απ’ αυτούς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι βομβαρδισμοι είναι έργο των εξεγερθέντων. Είτε σε κάποιους φαίνεται λογικό ότι ο Μπασάρ Άσαντ στην αρχή κάλεσε αυτούς τους ανθρώπους και στη συνέχεια έδωσε διαταγή επίθεσης εναντίον τους; Εκτός απ’ αυτό, το θανατηφόρο αέριο «από κάποια παράξενη» σύμπτωση ψεκάστηκε ακριβώς τότε, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να κερδίζουν πειστική νίκη κατά των στασιαστών. Είχε θέση εδώ πολύ συγκεκριμένη πρόκληση. Μα, γιατί δεν θέλουν να το δουν αυτό ούτε στις ΗΠΑ, ούτε και σε ορισμένες άλλες χώρες του κόσμου; Αυτό είναι πραγματικά πολύ μεγάλο ερώτημα.

Η εκδοχή πρόκλησης υποστηρίχτηκε και από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ενορχηστρωμένα» τα γεγονότα κοντά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου. «Οι αποδείξεις, όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, είναι αρκετές. Υπάρχουν μαρτυρίες εκείνων των φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι ένοπλοοι αγωνιστές. Υπάρχουν βίντεο που απαρτίζουν οι ίδιοι, καυχώμενοι για τη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν επίσης και επαγγελματικές εκτιμήσεις, π.χ., της Κάρλα ντελ Πόντε, μέλους της Διεθνούς Επιτροπής η οποία είπε ότι υπάρχουν αποδείξεις της χρήσης των χημικών ουσιών από τους στασιαστές».




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]