Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Αλί Αχμέτι κάλεσε τις ΗΠΑ σε συμμετοχή στην επίλυση της διαφωνίας για το όνομα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Paul Wohlers συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Αλβανικού Κόμματος των Σκοπίων, Ali Ahmeti.
Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (ДУИ) ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του ονόματος, που είναι το μοναδικό εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η πρόσκληση του Αχμέτι προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wohlers, έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του DUI.

«Το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να κρατά όμηρο τη στρατηγική μας προτεραιότητα και συνεπώς πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν για να διευκολυνθεί η πορεία μας προς τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ο Αχμέτι.

Ενώ, ο Αμερικανός πρέσβης με τη σειρά του υπογράμμισε για άλλη μια φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ενθάρρυνε το διάλογο μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

«Ο πρόεδρος Αχέτι τόνισε ότι το DUI και οι Αλβανοί των Σκοπίων, σε γενικές γραμμές, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους, δεν επιθυμούν την απομόνωση, αλλά επιμένουν στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, επειδή μόνο αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση», αναφέρει η δήλωση του DUI.

Πηγή: Μικρές Εκδόσεις - Εχέδωρος


Δημοσίευμα στα Σκόπια: 
Αθήνα: «Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»

Σε χθεσινό δημοσίευμα του Τύπου των Σκοπίων αναφέρονται τα εξής: 


«Η ελληνική πλευρά σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έχει εκφράσει την άποψη ότι η λύση για τα Σκόπια είναι ένα όνομα με γεωγραφικό περιεχόμενο και για γενική χρήση.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-Μoon».

«Σύμφωνα με τον ίδιο»- επισημαίνει το δημοσίευμα- «η Αθήνα θέλει η τελική λύση να είναι σαφής και λειτουργική.

Σήμερα στη Νέα Υόρκη έφθασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, ο οποίος θα συναντηθεί με το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, και να ενημερωθεί για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως προς την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

Στην έδρα των Ηνωμένων θα φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής και της σκοπιανής αντιπροσωπείας για να συζητήσουν το θέμα της ονομασίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: Μικρές Εκδόσεις - Εχέδωρος

Διαβάστε επίσης:
Οι δηλώσεις Βενιζέλου από τη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]