Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η συριακή σύγκρουση επιδεινώνει την κατάσταση της μετανάστευσης στην Ευρώπη

Η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, αν διεξαχθεί, θα επιδεινώσει σημαντικά την ήδη επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση σ΄αυτή χώρα. Εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης διάρκειας δυόμισι ετών, πάνω από δύο εκατομμύρια Σύριοι έχουν γίνει πρόσφυγες.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα τρία εκατομμύρια. Σήμερα όλο και περισσότεροι Σύριοι συρρέουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκη Υπηρεσία για το Άσυλο, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από πολίτες της Συρίας ανέρχεται σε 3000-3500 το μήνα και εξακολουθεί να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, ζήτησαν άσυλο στις χώρες της κοινότητας το 2012, 24.000 μετανάστες από τη Συρία. Αυτή τη χρονιά είναι αιθητή η τάση προς την αύξηση, αν και μέτρια προς το παρόν. Υπό το πρίσμα του πιθανού στρατιωτικού χτυπήματος εναντίον της Συρίας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Πέτερ Φρίντριχ τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το θέμα των μεταναστών από τη Συρία. Οι γερμανικές Αρχές έχουν επίσημα εκφράσει την προθυμία τους να χορηγήσουν άσυλο σε 5 χιλιάδες Σύριους.

Εξάλλου, οι Αρχές της Σουηδίας αποφάσισαν να παραχωρήσουν στους Σύρους που ζουν ήδη στην επικράτεια του Βασιλείου μόνιμη διαμονή και το δικαίωμα να μεταφέρουν στη χώρα αυτή τα μέλη των οικογενειών τους. Γίνεται λόγος για 8 χιλιάδες περίπου άτομα που ήρθαν στη Σουηδία το 2012 και πήραν εκεί άδεια διαμονής για τρία έτη.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι όλοι οι πολίτες της Συρίας, που ήρθαν στην Ευρώπη, ευχαριστημένοι με την κατάστασή τους, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά στον κοινωνικο-πολιτιστικό τρόπο ζωής, καθώς επίσης και τις γλωσσικές διαφορές. Να, τι είπε η σύζυγος του Σύριου μετανάστη Τζιχάν:

- Δύσκολη είναι η ζωή μας εδω. Τρέξαμε έξω από τη χώρα μας λόγω του πολέμου. Αν δεν υπήρχε πόλεμος, δεν θα φεύγαμε ποτέ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μετανάστες από τη Συρία ψάχνουν για άσυλο επίσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όπου τα κέντρα υποδοχής είναι υπεργεμάτα. Για αυτό το λόγο, πολλοί Σύριοι εγκαθίστανται σε απομονωτήρια, όπου οι συνθήκες διαμονής θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες. Στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία οι Σύριοι μετανάστες έρχονται μέσω Τουρκίας. Εξάλλου, οι κυπριακές Αρχές έκλεισαν για τους Σύριους την πρόσβαση στη χώρα τους για δουλειά και σπουδές, και αρνιούνται κατηγορηματικά να δεχθούν μετανάστες, φοβούμενες την τυχόν ανεξέλεγκτη τους εισροή.

Παρά τις κατηγορίες που ακούγονται από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αδιαφορία και την απροθυμία ορισμένων κρατών να δεχθούν μετανάστες από τη Συρία, 50.000 και πάνω Σύριοι έχουν ήδη πάρει άσυλο στις χώρες της ΕΕ. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεμπαστιάν Μπράμπαντ, η ΕΕ έχει διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύριους μετανάστες στο Λίβανο. Τα χρήματα αυτά ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ προορίζονται για το Λίβανο και συγκεκριμένα για τις ανάγκες των Σύριων προσφύγων στη χώρα αυτή.

Στο εγγύς μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την επόμενη δόση και για το λαό της ίδιας της Συρίας, καθώς επίσης και για Σύριους μετανάστες στην Ιορδανία.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]