Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία έδειξε στις ΗΠΑ πώς μπορεί να λυθεί ο «συριακός δεσμός»

Σήμερα Σάββατο, η ρωσική και η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Γενεύη κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα που τους είχαν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών ώστε το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, - δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Το μέχρι πρόσφατα θεωρούμενο σίγουρο αμερικανικό χτύπημα στη Συρία, τώρα πια είναι πολύ πιθανόν ότι δε θα συμβεί.

Η ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης εμφανίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Τότε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Το καθεστώς του Άσαντ μπορεί να αποτρέψει την στρατιωτική επέμβαση, αν παραδώσει τα χημικά του όπλα στη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας». Το βράδυ της ίδιας κιόλας ημέρας ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε δήλωση, η οποία, πιθανόν, συν τω χρόνω θα περιληφθεί στα εγχειρίδια της ιστορίας, ως το σημείο καμπής στην ιστορία της συριακής σύγκρουσης:

Καλούμε τη συριακή ηγεσία όχι μόνο να συμφωνήσει για την αποκάλυψη το διεθνή έλεγχο στις αποθήκες φύλαξης των χημικών όπλων, αλλά και για την εν συνεχεία καταστροφή τους, καθώς επίσης και για την εισδοχή της ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Η επίσημη Δαμασκός αμέσως επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να αποχωριστεί τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει, αν αυτό αποτρέψει την αμερικανική επίθεση, και την επόμενη ημέρα η Ρωσία κατέθεσε στις ΗΠΑ πλήρες πολυεπίπεδο σχέδιο διευθέτησης του συριακού προβλήματος. Το ίδιο το σχέδιο άρεσε στους σύριους, και σύντομα επισήμως δήλωσαν για την προσχώρησή τους στη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Σήμερα Σάββατο οι δύο πλευρές συμφώνησαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην ενημέρωση τους για τα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι μια κατ’ αρχήν συμφωνία έχει επιτευχθεί. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η Συρία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα καταθέσει κατάσταση με τα χημικά όπλα που διαθέτει, και στη συνέχεια θα καταστραφεί ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως ο στόχος, που είχαν θέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη επετεύχθη. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι απλά η αρχή του δρόμου για την πλήρη καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Κατά την ενημέρωση έγινε γνωστό ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να ολοκληρωθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μέχρι τα μέσα του 2014. Οι επιθεωρητές θα πρέπει να φτάσουν στη Συρία όχι αργότερα από το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα μέτρα τιμωρίας των ενόχων για τη χρήση χημικών όπλων θα συζητηθούν συμπληρωματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]