Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συριακά χημικά όπλα: «χειραγώγησαν τις αποδείξεις»

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία επιβεβαίωσε τη χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στο προάστιο της Δαμασκού Γκούτα στις 21 Αυγούστου. Στο έγγραφο όμως, δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ποιος ήταν αυτός που χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ήδη δήλωσαν πως τα στοιχεία της έκθεσης μονοσήμαντα υποδεικνύουν ότι η χρήση του σαρίν έγινε από το συριακό στρατό.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις σχεδόν 40 σελίδες της έκθεσης, θα δει ότι δεν υπάρχει καμία υπόδειξη αναφορικά με το ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ ήταν εκείνο που χρησιμοποίησε το δηλητηριώδες αέριο. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ όμως σε αρκετές σελίδες επαναλαμβάνουν μία και μόνο σκέψη: τους μετέφεραν σε μία τοποθεσία όπου είχαν περάσει πολλοί άνθρωποι, όπου ήταν αδύνατο να ελεγχθούν με αξιοπιστία τα στοιχεία:
Όλη την ώρα που βρισκόμασταν στους τόπους έρευνας, έρχονταν διαρκώς κάποιοι άνθρωποι και έφερναν νέες αποδείξεις. Αυτό μας υποχρεώνει να υποθέσουμε ότι τις αποδείξεις τις ανακάτευαν και, πιθανόν, τις χειραγωγούσαν.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, παρουσιάζοντας την έκθεση, δεν κατέληξε σε μονοσήμαντα συμπεράσματα. Απλά αποκάλεσε τη χρήση χημικών όπλων «έγκλημα πολέμου»:
Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ήταν, μεταξύ των άλλων, ήταν να διακριβώσουν αν και σε ποια έκταση είχαν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα και όχι το ποιος τα χρησιμοποίησε. Κάποιος άλλος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση περαιτέρω ώστε να διακριβωθεί ποιος είναι υπεύθυνος για τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών. Ο καθένας από μας μπορεί να έχει τη δική του άποψη. Θέλω απλά να πω μόνο πως είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα.
Μεταξύ των άλλων, οι εμπειρογνώμονες διακρίβωσαν πως για τον βομβαρδισμό χρησιμοποιήθηκαν βλήματα του πρώην σοβιετικού συστήματος RPU-14. Στη Συρία τέτοια συστήματα υπήρχαν μέχρι το 1969 και από καιρό έχουν αποσυρθεί. Σύμφωνα όμως με στοιχεία του 2010, υπήρχαν εν ενεργεία στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και την Υεμένη. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν ενεργές ομάδες της Αλ Κάιντα, μέρος των οποίων πολεμάει στη Συρία. Δεν θα τους ήταν καθόλου δύσκολο να μεταφέρουν εκεί αυτά τα βλήματα.

Η Ρωσία αναφορικά με αυτό κάλεσε για άλλη μια φορά τους εταίρους της στην προετοιμασία της νέας συνδιάσκεψης για τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος να μην καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα και να επικεντρωθούν στα προβλήματα της παράδοσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. 
Στη Μόσχα μίλησε για αυτό μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ:
Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, τότε ο ρωσο-αμερικανικός οδικός χάρτης ανοίγει ένα ρεαλιστικό, επαγγελματικό, συγκεκριμένο και πρακτικό δρόμο. Αν πάλι για κάποιον άλλον είναι πιο σημαντικό μονίμως να απειλεί, και να αναζητεί ευκαιρία για χτυπήματα, τότε ο δρόμος αυτός οδηγεί στην ενθάρρυνση των αντιπάλων του καθεστώτος για νέες προβοκάτσιες. Υπάρχει ακόμη και ο δρόμος της πλήρους υπονόμευσης της σύγκλησης της «Γενεύης – 2».
Τα προβλήματα της διευθέτησης της ρωσικής κρίσης και τις τελευταίες ρωσο –αμερικανικές συμφωνίες για τη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα τα συζητήσει σήμερα στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως στη Συρία δεν έπεσαν "χημικά", αλλά "βρώμικη βόμβα" (πυρηνικά);


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]