Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίσιμη η μάχη στην Παιδεία

NΔ και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν πυρετωδώς απεργοσπα­στικό μηχανισμό στον χώρο των καθηγητών για να υπονομεύσουν την απεργία στα γυμνάσια και στα λύκεια

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Για μία ακόμα φορά, οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της μετωπικής αναμέτρησης με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Συνεπικουρούνται από τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό των μεγαλύτερων πανεπιστημίων, όπως και πολλών ΤΕΙ. Αναμφισβήτητα όμως οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος της μάχης. Η έκβαση του αγώνα τους που αρχίζει από αύριο θα κρίνει το κοινωνικό κλίμα που θα επικρατήσει στη χώρα για αρκετούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Αν αντέξουν, η Ελλάδα θα μπει σε φάση κοινωνικών συγκρούσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.

Απεργοσπαστικό μηχανισμό προετοιμάζουν πυρετωδώς στον χώρο των καθηγητών η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αν κατορθώσουν να υπονομεύσουν την απεργία στα γυμνάσια και στα λύκεια, θα αισθανθούν σαφώς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία ολόκληρη την τετραετία, παρόλο που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ.

Παράλυση του Δημοσίου θα σημειωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, στην οποία θα πρωτοστατήσουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν καταλάβει πως η κυβέρνηση τους θεωρεί εύκολη λεία. Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί του Δημοσίου θα τους πλαισιώσουν, ενώ απεργία τις ίδιες ημέρες έχουν κηρύξει και όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Συμβολικά θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων. Σίγουρα η «επετειακή» απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν καθιστά ευτυχή την κυβέρνηση καθώς χαλάει την εικόνα επίπλαστης ηρεμίας, αλλά αυτό που θα καθορίσει τα πάντα θα είναι η έκβαση της σύγκρουσης στα γυμνάσια και στα λύκεια. Ες αύριον...

Αποδομήθηκε στο μεταξύ το προπαγανδιστικό κόλπο της κυβέρνησης με το διαβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα» για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Πρώτο τέχνασμα, η αναφορά σε πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όχι της γενικής κυβέρνησης. Ετσι εξαιρούνται τα έξοδα για τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τεράστια ελλείμματα. Δεύτερο τρικ, η πρόσθεση στο πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ που επιστράφηκαν από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών που εμπιστεύτηκαν ελληνικά ομόλογα - κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Μνημόνιο και την ΕΕ.

Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, λοιπόν; Τυπικά, ναι. Ουσιαστικά, όχι. Πρόκειται για λογιστική απάτη! Γιατί; Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση δεν επέστρεψε 0,7 δισ. ευρώ (683 εκ. για την ακρίβεια) φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, από το 1,8 δισ. επιστροφές που είχε προϋπολογιστεί να κάνει! Αν αφαιρέσουμε τα 0,7 δισ. μένει πλεόνασμα 0,7 δισ. ευρώ. Εστω, καλό δεν είναι κι αυτό.

Οχι, είναι καταστροφή! Για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αντί να ξοδέψει αυτό το οκτάμηνο 3,85 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να κινηθεί η οικονομία και να βρουν δουλειά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, όπως είχε προϋπολογιστεί, ξόδεψε... 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα! Βύθισε δηλαδή ακόμη περισσότερο την οικονομία μόνο και μόνο για να κάνει το προπαγανδιστικό της κόλπο!

Ελλειμμα 0,7 δισ. ευρώ βγαίνει αντί για «πρωτογενές πλεόνασμα», αν από τα 0,7 δισ. ευρώ αφαιρέσουμε τα 1,3 δισ. που δεν ξοδεύτηκαν. Ετσι όμως δεν πάμε πουθενά.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Γιατί, θα έχουν πρόβλημα να τους ξαναεπιτάξουν όταν ικανοποιηθούν με τα έσοδα της απεργίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]