Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία οφείλει να αποδείξει ότι είναι… ενάρετη

Του Γιώργου Χατζημαρκάκη

Το e-mail του Ματίας Μορς για κλείσιμο της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, έρχεται να δείξει για μια ακόμα φορά πως η Τρόικα βαδίζει σε λάθος δρόμο.

Ως Γερμανός τεχνοκράτης ο κ. Μορς γνωρίζει πως η Ελλάδα ήταν 2η χώρα στο ΝΑΤΟ - μετά τις ΗΠΑ - σε δαπάνες εξοπλισμών, καθώς και ότι η Γερμανία είχε το 15% των εξοπλιστικών της Ελλάδας, και η μικρή Ελλάδα ήταν «ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας» όπως εύστοχα έχει σημειώσει η Handelsblatt.

Δεν πρέπει δε να του διαφεύγει ούτε η δήλωση του ειδικού σε θέματα εξοπλισμών του SPD (Σοσιαλδημοκράτες), Μίχαελ Γκρόσεκ, ότι «η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται υπερβολικά για την εγχώρια εξοπλιστική βιομηχανία. Και η γερμανική αμυντική βιομηχανία έκανε χρήση της διαφθοράς στην Ελλάδα ως τρόπου για την προώθηση των προϊόντων της».

Προφανώς, φαντάζομαι πως δεν θα του διαφεύγει ούτε το δημοσίευμα της Die Welt ότι προβλέπονται μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τα τέσσερα περίφημα υποβρύχια που έγερναν καθώς και παλαιότερο άρθρο της New Europe που υποστήριζε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί για την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 10,5 δισ, που συνδέεται άμεσα με τις δανειακές συμβάσεις της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν σημαντικό μέρος της ανοικτής οικονομικής πληγής που μάτωσε τους Έλληνες. Προφανώς πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησης της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Ασφαλώς, όπως όλα δείχνουν η βιομηχανία αυτή δεν είναι κερδοφόρα σήμερα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε να γίνει με δύο αποφάσεις:

Η πρώτη, θα ήταν να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα, μειώνοντας το κόστος των ελληνικών εξοπλισμών.
Συντρέχουν ποικίλοι λόγοι.

Η δεύτερη, θα ήταν να αποφασίσει να εγγυηθεί την ανάπτυξη της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας ως νέο βραχίονα στήριξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των χωρών της Ε.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη κρατών -μελών στο πλαίσιο διόρθωσης του μνημονίου ή και σε διμερές επίπεδο.

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την Ελλάδα για να συντηρήσει και να αναπτύξει την πολεμική της βιομηχανία.
Μια «ενάρετη» χώρα λοιπόν, όπως παρουσιάζει τον εαυτό της η Γερμανία, οφείλει να αποδεικνύει με πράξεις ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο, αν θέλει να έχει μέλλον στην Ευρώπη μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική.
Διαφορετικά ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]