Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός έριξε τα χημικά στη Συρία;

Οι εξελίξεις περιπλέκουν τα όσα σχετικά πραγματικά συνέβησαν γύρω από τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, και οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές. Αφού πρώτα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέφυγε να αποσαφηνίσει το ποιά πλευρά φέρει την ευθύνη της χρήσης, ήρθαν οι Βρετανοί ειδικοί για να δηλώσουν απερίφραστα πως τα ευρήματα της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών δεν αποδεικνύουν με κανέναν τρόπο ότι η χρήση χημικών έγινε από τον Ασαντ.
Έτσι, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ο υπεύθυνος της ρίψης των χημικών που δολοφόνησαν εκατοντάδες (κυρίως παιδιά) στη Συρία.

Λαβρόφ: Ελλειπής η έκθεση του ΟΗΕ
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η σχετική έκθεση του ΟΗΕ είναι ελλειπής. Η έκθεση των έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την χρήση χημικών στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό έχει κενά και δεν αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κορυφαίος υπουργός ζητεί περαιτέρω έρευνες καθώς η Μόσχα επιμένει πως πρόκειται για προβοκάτσια από τους Σύρους αντάρτες, προκειμένου να ενοχοποιήσουν το καθεστώς Ασαντ.
Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και μια ημέρα αφού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν πως χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, ο Λαβρόφ επέμεινε πως η Μόσχα έχει «σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι ήταν μια προβοκάτσια», αναγνωρίζοντας, όπως και ο Φαμπιούς, πως η Ρωσία και η Γαλλία μαζί με άλλες χώρες της Δύσης έχουν «διαφορές στην προσέγγιση» των τρόπων διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

Η έκθεση, τόνισε ο Λαβρόφ, δεν ξεκαθαρίζει εάν τα όπλα είναι προϊόν χημικού εργοστασίου, ή είναι κατασκευασμένα με ερασιτεχνικές μεθόδους, στα κρυσφήγετα των ανταρτών. Αλλωστε, συμπλήρωσε, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν είχαν εντολή να καθορίσουν ποιός ευθύνεται για την επίθεση, την οποία οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους την αποδίδουν ευθέως στο καθεστώς Ασαντ, αλλά η Μόσχα και η Δαμασκός επιμένουν πως πρόκειται για πρόκληση της συριακής αντιπολίτευσης.

«Η έκθεση πρέπει να μελετηθεί, όχι απομονωμένη, αλλά με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα μέσα ενημέρωσης και στο Ίντερνετ», κατέληξε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία για να ερευνήσουν και τις άλλες δύο επιθέσεις στις οποίες φέρεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων.

Απαιτείται η άμεση επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία
Την «άμεση επιστροφή» των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία ζήτησε σήμερα ο ρώσος απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, Βιτάλι Τσούρκιν, προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες για τις επιθέσεις με χημικά όπλα και σε άλλες περιοχές, πέραν της Γκούτα.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών που παρουσιάστηκε την Δευτέρα, βρέθηκαν «σαφείς και πειστικές αποδείξεις» ότι φονικές χημικές ουσίες, όπως το νευροπαραλυτικό αέριο Σαρίν, χρησιμοποιήθηκαν στην πολύνεκρη επίθεση της 21ης Αυγούστου στο προάστιο της Δαμασκού.
Όπως τόνισε χθες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η έκθεση αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα και επιβάλλεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων επί των χημικών όπλων, υπό τον σουηδό ειδικό Ακε Σέλστρομ, δεν είχε εντολή να ερευνήσει το ποιός ευθύνεται για την επίθεση στην Γκούτα, την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προκαταβολικά αποδώσει στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ενώ η Μόσχα και η Συρία μιλούν για προβοκάτσια των Σύρων ανταρτών.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν τόνισε πως οι επιθεωρητές θα πρέπει να ερευνήσουν άμεσα τουλάχιστον άλλες τρεις επιθέσεις, όπως εκείνη της 19ης Μαρτίου, κοντά στο Χαλέπι καθώς και τα περιστατικά τοξικής δηλητηρίασης του συριακού κυβερνητικού στρατού στις 22 και στις 24 Αυγούστου. « Ελπίζουμε πως η πλήρης εφαρμογή της εντολής της αποστολής του ΟΗΕ θα δώσει μια αντικειμενική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Συρία», κατέληξε ο Τσούρκιν.

Πηγές RIA Novosti, Reuters

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]