Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στόχος της Μέρκελ να καταρρίψει το ρεκόρ της Θάτσερ στην εξουσία


  • Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον συνασπισμό Μέρκελ και άνοδο για το FDP. Ωστόσο, ακόμη και η ίδια δεν πιστεύει ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς τρίτη θητεία στην Καγκελαρία 
  • "Αγκάθι" το θέμα της Ελλάδας
To ρεκόρ της Μάργκαρετ Θάτσερ στην εξουσία θέλει να σπάσει η Ανγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας μια τρίτη θητεία στη γερμανική καγκελαρία. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από...Σιδηρά Κυρία για να τα καταφέρει.

Μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής,όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ ή ο Τόνι Μπλερ, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την τρίτη θητεία τους. Ακόμη και ο Χέλμουτ Κολ, που προήδρευσε κατά την ενοποίηση της Γερμανίας, αντιμετώπισε ενδοκομματική “εξέγερση” πριν κερδίσει μία τρίτη και τέταρτη θητεία.

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλέον δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας την επόμενη ημέρα της εκλογής της θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο σοβαρές προκλήσεις: ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα και την πιθανή κατάρρευση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του αξία 550 δισ. Ευρώ ενεργειακού τομέα της.

Αναπόφευκτα επίσης θα τεθεί θέμα διαδοχής της, καθώς και της πολιτικής “κληρονομιάς” που θα αφήσει.


“Η τρίτη θητεία θα είναι η δυσκολότερη για την Μέρκελ”, λέει στο Bloomberg ο Ulrich Sarcinelli, πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου Koblenz-Landau. “Ερωτήματα θα προκύψουν σχετικά με το ποιος θα τη διαδεχθεί και ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ως κόμμα. Μόλις αρχίσει η δημοτικότητά της να υποχωρεί, θα ενταθούν οι εσωκομματικές πιέσεις”.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, σενάρια για το διάδοχο της έχουν ήδη κυκλοφορήσει, αναφέροντας ως επικρατέστερη την υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Δεν Λέγεν, μητέρα επτά παιδιών η οποία έζησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του'90. Ετερος πιθανός υποψήφιος είναι και ο υπουργός Αμύνης Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Η 59χρονη Μέρκελ έχει ήδη γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος στη Γερμανία και η πρώτη που μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική.

Εάν επανεκλεγεί θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ των 11 χρόνων της Θάτσερ και των 10 του Μπλερ στην εξουσία. Ο Κολ κράτησε τα ηνία της χώρας επί 16 χρόνια.

Πάντως, ακόμη και η ίδια δεν φαίνεται να πιστεύει ότι θα μπορέσει να φέρει σε πέρας μία τρίτη θητεία, εάν κρίνει κανείς από το δημοσίευμα της Bild, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Γερμανίας, το οποίο αποκάλυπτε ότι η ίδια είχε εμπιστευθεί σε συνεργάτες της ότι το μεγαλύτερο διάστημα που μπορεί να αντέξει κάποιος στην καγκελαρία είναι δέκα, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητείας εάν εκλεγεί. Φυσικά, η ίδια διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα.

Η κόρη του Λουθηριανού πάστορα άρχισε να εργάζεται ως ερενήτρια σε εργαστήριο φυσικής στην πρώην Ανατολική Γερμανία πριν στρέψει το ενδιαφέρον της στην πολιτική. Μετά την πτώση του Τείχους και την εκλογή του Κολ ως του πρώτου ηγέτη της ενωμένης Γερμανίας, απέκτησε την πρώτη υπουργική της θέση.

Από outsider κατάφερε να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της και παρά την καταγωγή αναρριχήθηκε γρήγορα σε ένα ανδροκρατούμενο- κυρίως δυτικο-γερμανικό- κόμμα. Το 2000 ήρθε σε ρήξη με τον Κολ με αφορμή ένα κομματικό οικονομικό σκάνδαλο. Οι επικριτές της προσάπτουν ότι στερείται ενός οράματος- αντίστοιχου με εκείνο του Κολ- για την Ευρώπη.

Η πρώην “Σιδηρά Κυρία” της Βρετανίας αποτέλεσε πρότυπο για τη Μέρκελ

Όταν πέθανε η Θάτσερ , η Γερμανίδα καγκελάριος της έπλεξε το εγκώμιο, αποκαλώντας την υπέρμαχο της απελευθέρωσης από το πρώην σοβιετικό μπλοκ και παράδειγμα για τις γυναίκες πολιτικούς.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της, ωστόσο, η “σιδηρά κυρία” της Γερμανίας άφησε να διαφανεί και μια πιο “ανθρώπινη” πλευρά της. Σε συνέντευξή της στο γυναικείο περιοδικό “Brigitte”, δήλωσε για το πως χαλαρώνει “όταν ανακατεύει την κατσαρόλα με το φαγητό” και για το πόσο τα “ωραία μάτια κάνουν τους άνδρες ελκυστικούς”.


Πηγή: Νewmoney.gr


Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον συνασπισμό Μέρκελ και άνοδο για το FDP

-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]