Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκδημοκρατισμός της Συρίας - Τρόπος επιβολής μιας αιματηρής δικτατορίας

Σε περίπτωση πτώσης του Άσαντ τη Συρία την περιμένουν δεκαετίες χάους. Οι εμπειρογνώμονες μιλούν για τραγική αυταπάτη των ΗΠΑ, που πιστεύουν στην καθολικότητα της ιστορικής εμπειρίας τους σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση του κράτους.

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για αφοδρά πλήγματα πυραύλων ενάντια στις εγκαταστάσεις, του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία αν και συμφωνούν ότι η επιχείρηση δεν θα επηρεάσει τη σημερινή στρατιωτική κατάσταση στη Συρία και ότι ο πόλεμος που διεξάγεται από τους Σύρους, μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια ακόμα.

Εν τω μεταξύ, η Συρία, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα επανέλθει στην προπολεμική της κατάσταση. Ακόμη και αν ο Άσαντ θα διατηρήσει τις θέσεις του, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος και την αναρχία. Σε σχέση με αυτό ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Σεργκέι Σεριόγκιτσεφ είπε:

- Οι Αμερικανοί είναι όμηροι της ιδεολογίας τους. Πιστεύουν ότι η δημοκρατική εμπειρία τους δεν είναι η μοναδική στο είδος της και μπορεί να επεκταθεί με επιτυχία σε όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής. Αν οι Αμερικανοί θα δρουν όπως δρουν, τότε στη θέση της Μέσης Ανατολής θα έχουμε μια συνεχή ζώνη εχθροπραξιών.

Συνεχίζει το θέμα ο εμπειρογνώμονας Γκούμερ Ισάεφ (Ρωσία):

- Έχει θέση μια αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Αλλά η επέμβαση από τα έξω προκαλεί πολλά πρόσθετα προβλήματα. Δεδομένου ότι τα καθεστώτα που διακυβερνούν επί δεκαετίες δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, χρειάζεται αντί να ανατραπούν, να μεταρρυθμιστούν, διότι στις συνθήκες του χάους δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα το καλό. Δεν βλέπουμε νέους ηγέτες. Δεν βλέπουμε δυνάμεις που θα μπορούσαν να πάρουν σίγουρα την εξουσία στα χέρια τους και να γίνουν νέος εγγυητής της σταθερότητας.

Ο διάσημος Γερμανός πολιτικός Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος από το 1998 και ως το 2005, ήταν Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, είχε πει κάποτε ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν θα ανατραπεί από τη δημοκρατία με την υπεροχή της κυριαρχίας της τάξης των πραγμάτων. Μάλλον, το αντίθετο. Η νέα εποχή θα είναι ακόμη πιο χαοτική και πιο σκληρή. Αναφερόμενος σ΄αυτό το θέμα ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτο Μέση Ανατολής Σεργκέι Σεριόγκιτσεφ είπε:

- Είτε το νέο καθεστώς είτε το παλαιό αυτό δεν έχει καμιά σημασία: η Μέση Ανατολή εισήλθε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζώνη μετασχηματισμού. Αν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στην κουλτούρα και τη νοοτροπία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τότε, μέσα σε 20-30 χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε εκεί νέες κυβερνώσες οικογένειες, που θα μεταδίδουν την εξουσία κληρονομικά, με επιδεικτικές δημοκρατίες, καθαρούς δρόμους, αλλά με φρικαλεότητες στα μπουντρούμια των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας. Μάλιστα, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Επειδή αυτό είναι καλύτερο από την κατάσταση όταν δεν ξέρεις αν φτάσεις ή όχι ως το σπίτι σου. Η δημοκρατία μπορεί να εμφανιστεί εκεί σε μία μόνο περίπτωση: αν την θελήσουν οι άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει πάρει ακόμα καμιά σαφή απάντηση στο ερώτημα: «Τι θέλει να πετύχει ο Ομπάμα με την επέμβαση στη Συρία;» Δημιουργείται η εντύπωση ότι προσπαθεί να διατηρήσει μόνο το πρόσωπό του, αν και ο κοινός νους υποδείχνει ότι ο πιο σωστός τρόπος ενίσχυσης του κύρους του «Προέδρου που τελειώνει τους πολέμους», θα ήταν η αποφασιστική άρνηση της έναρξης ενός νέου.


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]