Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακριτολογίες

Γράφει ο Ακρίτας

Τι είναι ο φονταμενταλισμός; Οι άθεοι ως ορθολογιστές κατηγορούν τους θρησκευόμενους για φονταμενταλισμό.
Ο Eagleton τον ορίζει ως την πίστη εκείνων που οδηγούνται στον φανατισμό από μία ρηχή τεχνολογική ορθολογικότητα, που θέτει κυνικά στο περιθώριο όλα τα μεγάλα πνευματικά ερωτήματα και κατ'αυτόν τον τρόπο επιτρέπει να τον μονοπωλούν οι μισαδόλλοξοι.
Ο A. Heywood τον ορίζει ως τρόπο σκέψης σύμφωνη με τον οποίο συγκεκριμένες αραχές αναγνωρίζονται ως κεντρικές αλήθειες που έχουν αναμφισβήτητη και κυρίαρχη εξουσία. Αυτό συνδέεται συχνά με ισχυρή και πολλές φορές φανατική δέσμευση.
Και όμως και οι δύο υποστηρίζουν ότι όταν η όρθή λογική γίνεται υπερβολικά κυριαρχική, υπολογιστική και εργαλειακή καταλήγει τελικά να ευδοκιμήσει σε κάποιο έλλογο είδος πίστης.
Στην περίπτωσή μας και με αφορμή την κατάργηση των θρησκευτικών (στην ουσία του χριστιανισμού), από μία μερίδα ατόμων, προσωπικά τους έχω προσδιορίσει ως αθειστές μεταμοντέρνοι φονταμενταλιστές, οι οποίοι είναι αυτοί που θέλουν να επιβάλλουν με το ζόρι την πίστη τους (θρησκεία του) στην πλειοψηφία, αρνούμενοι να ακολουθήσουν σύνταγμα και νόμους του κράτους , βασιζόμενοι σε προδιαγεγραμμένα συμπεράσματα, τα οποία αγνοούν ή απορρίπτουν τα υπάρχοντα στοιχεία(ιστορικά, πνευματικά κλπ) λόγω προκατάληψης ή και εθελοτυφλίας.

***

Κατάργηση Θρησκευτικών ή κατάργηση του Χριστιανισμού ζητάνε οι άθεοι μεταμοντέρνοι φονταμενταλιστές;
Και φυσικά την ξέρουμε την απάντηση.

***

Εδώ και 2 μέρες κυκλοφορεί ένα διάτρητο ανώνυμο άρθρο με θέμα τους δήθεν 10 μύθους σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Μου θυμίζει τους 10 μύθους του Ιού για το Μακεδονικό.

***

Η Μνημονιακή πολιτική μας έχει φέρει άλλα δύο δώρα: την άνοδο προς την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την ποσοστιαία γιγάντωση της Χρυσής Αυγής.
Τα δύο αυτά κόμματα καταλαμβάνουν τις 2 από τις 3 πρώτες δημοσκοπικές θέσεις.
Η Ελληνική...Βαϊμάρη.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]