Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι μπορεί να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας στη Συρία;

Ο ρωσικός στόλος συγκεντρώνει στη Μεσόγειο τις πιο ισχυρές από την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ δυνάμεις του. Τι μπορεί να κάνει ο ρωσικός επιχειρησιακός στολίσκος σε περίπτωση που οξυνθεί κι άλλο η κατάσταση;

Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο θάλασσα έχει συγκεντρωθεί ένα σχηματισμός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερα από δέκα καράβια και ένας άγνωστος αριθμός υποβρυχίων. Τέτοιος αριθμός πολεμικών σκαφών με τη ρωσική σημαία, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια, μετά το 1992.

Η όξυνση της συριακής κρίσης και η απόλυτα ρεαλιστική προοπτικής να γίνει πολύ σύντομα η έναρξη του πολέμου, απαιτούν από τη Ρωσία έγκαιρη αντίδραση στα γεγονότα, και η παρουσία πολεμικών καραβιών στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει κάτι παραπάνω από απλή «επίδειξη της σημαίας».

Πριν απ’ όλα, εκείνο που τραβάει την προσοχή είναι ο αριθμός των μεγάλων αποβατικών καραβιών. Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο θάλασσα βρίσκονται 7 από αυτά. Τα αποβατικά καράβια εξασφαλίζουν το δίαυλο βοήθειας από την πλευρά της Ρωσίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας στην πόλεμο που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας. Η δεύτερη αποστολή των αποβατικών σκαφών σε αυτή την περιοχή είναι η εξασφάλιση σε περίπτωση που χρειαστεί της ασφαλούς απομάκρυνσης από τη Συρία των Ρώσων πολιτών, τόσο εκείνων που βρίσκονται για δουλειές, όσο και εκείνων που διαμένουν μόνιμα.

Ωστόσο, οι αποστολές του στόλου δεν εξαντλούνται σε μια πιθανή απομάκρυνση ανθρώπων και η παρουσία στη Μεσόγειο πολεμικών σκαφών του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είναι η επιβεβαίωση αυτής της ιδέας. Στις αμέσως επόμενες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο θα καταφτάσει το πυρηνικό καταδρομικό «Μοσκβά». Το καράβι αυτό θα γίνει ο πυρήνας του σχηματισμού, χάρη στα πανίσχυρα ραντάρ του και αντιαεροπορική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς. Ενισχυμένος από το «Μοσκβά» ο σχηματισμός μπορεί να λύσει μια σειρά προβλημάτων σε περίπτωση πολέμου.

Πρώτον, οι τεχνικές δυνατότητες του καταδρομικού του επιτρέπουν να έχει πλήρη και αξιόπιστη εικόνα των γεγονότων, αφού «σκεπάσει» με τα ραντάρ του όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι πληροφορίες για τον εντοπισμό αμερικανικών πυραύλων Κρουζ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τον βομβαρδισμό της Συρία, μπορεί να μεταδίδονται όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά και στη Δαμασκό, καθιστώντας πιο εύκολο τον εντοπισμό και την κατάρριψη των πυραύλων από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

Με βάση όλες τις δυνατότητες των ρωσικών καραβιών, ο σχηματισμός συνολικά έχει αρκετά περιορισμένη δυναμικότητα, και πρώτα απ’ όλα αυτά αφορά την αεροπορική και την αμφίβια δυνατότητά του. Τα ρωσικά αποβατικά σκάφη χρησιμοποιούμενα στη συγκεκριμένη περίπτωση ως μεταφορικά, δεν είναι πλήρης εναλλακτική λύση στα καθολικά αποβατικά σκάφη, ικανά να εξασφαλίσουν μακρά παραμονή στην περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων σχηματισμών πεζοναυτών με αεροπορική υποστήριξη. Η ύπαρξη σήμερα στη Μεσόγειο 1 – 2 σκαφών τύπου «Μιστράλ» θα μπορούσε να ενισχύσει ποιοτικά το σχηματισμό, ωστόσο ένα καράβι αυτού του τύπου, το «Βλαδιβοστόκ» αυτή τη στιγμή ναυπηγείται στο Σεν – Ναζέρ.

Ακόμη πιο αποτελεσματική υποστήριξη στις δυνάμεις του στόλους θα μπορούσε να παράσχει ένα αεροπλανοφόρο, ωστόσο το μοναδικό καράβι αυτού του τύπου του Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσει στη Μεσόγειο θάλασσα το Δεκέμβριο του 2013, ενώ η αναγκαιότητα ναυπήγησης των διαδόχων του προς το παρόν συζητείται.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]