Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο άλλος, σιωπηλός και αθέατος πόλεμος στη Συρία


Μπορεί στη Συρία να γίνεται ένας κανονικός πόλεμος, του οποίου τα αποτελέσματα καταγράφονται ποικιλοτρόπως) είτε για λόγους προπαγάνδας είτε για λόγους εντυπωσιασμού), όμως ταυτόχρονα γίνεται ένας άλλος, σιωπηλός πόλεμος, του οποίου οι πρωταγωνιστές παραμένουν αθέατοι. Είναι ο «πόλεμος» των μυστικών υπηρεσιών, που εργάζονται –κυρίως- στον τομέα άντλησης πληροφοριών και στη μετέπειτα ενημέρωση των χωρών για τις οποίες εργάζονται. Είναι ένας πόλεμος αόρατος αλλά και αδυσώπητος, αφού σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούονται συμφέροντα και τομείς ενδιαφέροντος.

Ένας μεγάλος αριθμός μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται εδώ και μήνες (μερικές περισσότερο από 2 χρόνια) στη Συρία. Στους ήδη υπάρχοντες πράκτορες προστέθηκαν και νέοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει συγκεκριμένα πεδία που ανέλαβαν από τους παλαιότερους που είτε συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις υπάρχουσες πηγές τους άμεσα είτε έχουν μετακινηθεί (λόγω εμπειρίας στην περιοχή) στον έλεγχο τομέων προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη κατόπτευση συγκεκριμένων στόχων που παρακολουθούνται, αλλά και για να χειρίζονται καλύτερα τα συμβαίνοντα στην χώρα.

Ταυτόχρονα, οι Δυτικές υπηρεσίες (κυρίως η CIA) έχουν μετακινήσει πράκτορές τους σε γειτονικές χώρες (έως και το Κουβέιτ) προκειμένου να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό. 

Μετακινήσεις πρακτόρων με χώρα προορισμού τη Συρία έχουν γίνει και από χώρες όπως το Ιράκ, με σκοπό την είσοδό τους σε ομάδες ισλαμιστών, προκειμένου να καταγράφουν την εσωτερική δομή και τις κινήσεις των ισλαμιστών τζιχαντιστών φονταμενταλιστών, αλλά και των ομάδων της Αλ Κάιντα που είτε έχουν ενεργή επιχειρησιακή στρατιωτική δράση είτε λειτουργούν ως ομάδες υποδοχής, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και γενικότερης υποστήριξης από διάφορες ισλαμικές, φιλο-ισλαμικές ή και δυτικές χώρες.

Υψηλή κινητικότητα προς την Συρία έχει σημειωθεί από πρόθυμους τζιχαντιστές των Βαλκανίων (Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Σκόπια), με ταυτόχρονη μετακίνηση πρακτόρων που είχαν διεισδύσει πριν πολλά χρόνια σε παρακρατικές ισλαμικές ομάδες των χωρών αυτών.

Οι Aμερικανοί έχουν τοποθετήσει σειρά πρακτόρων σε πρεσβείες φίλιων δυτικών χωρών (με την πλήρη συναίνεση των πολιτικών ηγεσιών), σχεδόν σε όλες τις αραβικές χώρες, προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση και πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία θεωρούν χρήσιμη.

Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί φέρονται να χρησιμοποιούν κυρίως τις οδούς πληροφόρησης και τους συνδέσμους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (άνδρες της ΜΙΤ έχουν αναλάβει την εκπαίδευση, την υποστήριξη και γενικώς τα logistics των ισλαμιστών που δρουν στο βόρειο – βορειοδυτικό μέρος της Συρίας). Επίσης, οι ευρωπαϊκές αυτές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει βάσεις παρατήρησης – παρακολούθησης και στην Ιορδανία, ενώ χρησιμοποιούν ως πηγές πληροφόρησης και ισλαμιστές δυτικών χωρών που πηγαίνουν στη Συρία και γίνονται μαχητές τζιχάντ.

Η Μόσχα, με επίσης έντονη παρουσία, γίνεται κάτοχος πληροφοριών στρατηγικού ενδιαφέροντος, ενώ οι σύνδεσμοί της φαίνεται πως γνωρίζουν κινήσεις των ισλαμιστών πριν αυτές γίνουν. Γι αυτό τον λόγο, η θέση της Μόσχας κρίνεται ιδιαίτερης βαρύτητας, αφού επιπλέον φαίνεται πως κατέχει πληροφορίες από τις οδούς ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούνται για να εξοπλίζονται οι τζιχαντιστές.

Το Ισραήλ, μέσω της Mossad, βρίσκεται παντού. Οι προσβάσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα "καταλυτικές" σε όλα τα επίπεδα των "ανταρτών" και το Τελ Αβίβ γνωρίζει σχεδόν πάντα τι θα συμβεί, πολύ πριν καν αυτό συμβεί! Οι συνεργάτες της Mossad χαρτογραφούν καθημερινά την κινητικότητα, τις επιχειρήσεις και τα αποτελέσματά τους, τις οδούς μετακίνησης έμψυχου και άψυχου δυναμικού των ισλαμιστών, ενώ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αναμενόμενο) για το οπλοστάσιο του Άσαντ, για τις κινήσεις της Αλ Κάιντα, αλλά κυρίως για το επίπεδο και την ικανότητα λειτουργίας των Ιρανών που πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών Συριακών στρατευμάτων.

Το «αίνιγμα» που δεν μπορούν να λύσουν όλες αυτές οι υπηρεσίες, είναι οι ομάδες Ιρανών μαχητών που στάλθηκαν για υποστήριξη στον Άσαντ. Αυτές οι ομάδες είναι ιδιαίτερα «δεμένες» και δεν έχουν βρεθεί «ρήγματα» στους άνδρες που τις αποτελούν. Συνολικά, αυτοί οι άριστα εκπαιδευμένοι στρατιώτες υπολογίζονται σε έναν αριθμό που ξεπερνά τους 20.000 (4.600 ήταν η πρώτη φουρνιά, το 2012) μάχιμους σήμερα και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός στην δημιουργία επιχειρησιακών προβλημάτων, αφού φαίνεται πως μπορεί να κινείται ξαφνιάζοντας ακόμη και τους watchers μέσω των UAVs.

Αυτοί είναι οι κυριότεροι «παίκτες» από πλευράς των μυστικών υπηρεσιών που δρουν σήμερα στην Συρία, ενώ έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να υπάρξει αποσιώπηση συμβάντων και των πραγματικών εμπλεκομένων, όπως η τελευταία περίπτωση ρίψης χημικών που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως παιδιά που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές. Σε πολλές αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, οι πληροφορίες διαρρέονται σκόπιμα από την Συρία και οφείλονται στους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και στον πόλεμο που γίνεται μεταξύ τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιβάλλεται σιωπή για θέματα που κρίνεται ότι δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν (όπως η απαγωγή των Ορθόδοξων επισκόπων).

Η ύπαρξη αυτών των υπηρεσιών και η δράση τους έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να "σιωπήσει" τις αμερικανικές απειλές, αλλά και να αφαιρέσει το άλλοθι της άγνοιας από τις κυβερνήσεις των Δυτικών χωρών...

Ειδικός συνεργάτης



Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κινηματογραφικά σενάρια μοιάζουν όλα αυτά. Απίστευτα πράγματα την ώρα που η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμιά αξία για τους μισθωμένους τυχοδιώχτες που αλωνίζουν και σφάζουν. Αν διοχετεύονταν όλη αυτή η ενέργεια στο να διασφαλιστεί η ειρήνη, τα παιδιά της Συρίας θα είχαν και πάλι δικαίωμα στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]